dividend aandeel

Voor de dividendliefhebbers: Diversified Royalty (TSX: DIV) kondigde donderdag een definitieve regeling aan met John Bennett, de voormalige topman van Benev Capital (een milieubedrijf) die voor fraude werd veroordeeld.

Diversified Royalty (een royalty business) ontstond na een doorstart van Benev Capital, dat met een hoop cash zat na liquidatie van hun vorige business. John Bennett verdween van het toneel maar later bleek helaas dat Diversified Royalty nog verantwoordelijk was voor de juridische kosten van die man voor de business uit het verleden.

Die balast uit het verleden, dat helemaal niets met het huidige business model heeft te maken, kostte Diversified een slordige CAD 7,5 miljoen aan advocaten. Gelukkig waren ze vooruitziend en hebben ze voor CAD 8,6 miljoen provisies aangelegd. De regeling van vandaag leidt dus tot een eenmalige boekhoudkundige winst van 1,1 miljoen.

Ondanks de naam is Diversified Royalty wel niet zo gediversifieerd; ze hebben slechts 2 royalties (Sutton & Mr. Lube). Tot voor kort hadden ze er drie, maar Franworks werd verkocht door CEO Sean Morrison.

Die verkoop van Franworks werd ingegeven omdat het bedrijf, een restaurantketen, een hoge concentratie van restaurants in Alberta heeft. Alberta werd nl. geraakt door de val van de olieprijs en de deal die Morrison daarin maakte is zondermeer goed te noemen.

Kort samengevat: Diversified heeft een marktkapitalisatie van CAD 279 miljoen. Op de balans staat binnenkort ong. CAD 75 miljoen aan cash en Sean Morrison is op zoek naar de volgende royaltyovereenkomst.

Het bedrijf is winstgevend, het aandeel biedt een maandelijks dividend van iets meer dan 9% op jaarbasis. Het management is goed tot zeer goed te noemen en het aandeel is ondergewaardeerd, zodat meerwaarden niet onwaarschijnlijk zijn.

http://finance.yahoo.com/quote/DIV.TO?ltr=1


Tip: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.