Goud kopen als bescherming of als belegging

Het nadeel van goud is dat het tussentijds niets opbrengt, het betaald geen dividend. Je kan het in een kluis leggen of dragen maar voor de rest kan je er niet zo heel veel mee doen. Daarom koop je goud best als bescherming tegen rampen niet als belegging. In tegenstelling tot productieve activa als vb bedrijven die wel tussentijds geld opbrengen.

Helaas leven we in een moeilijke tijd. Ze krijgen zelfs de niet-beursgenoteerde activa niet meer verkocht. Zo productief zal het dan wel niet meer zijn. Dalende koopkracht en globalisering, en heel de keet is niets meer waard. Ze moeten het allemaal laten opkopen door de centrale bank. En ik heb in De Tijd eens een verslag gelezen over vastgoed aan de kust, op de dijk. Het is eigenlijk alleen nog goed om plat te gooien. Oud en versleten, en het zijn allemaal verschillende eigenaars. Allemaal appartementen die zullen eindigen met een restwaarde van quasi nul. Als vastgoed en bedrijven niets meer opbrengen dan is het interessant om goud kopen als belegging.

Stelling: Goud is enkel waard wat iemand er voor wil betalen, voor de rest heeft het geen intrinsieke waarde omdat het niets opbrengt.

Edelmetaal heeft wel degelijk een intrinsieke waarde. Het argument dat het maar waard is wat de gek ervoor betaald klopt niet want dat kan je over alles zeggen wat geen inelastische vraag heeft. Een broodrooster is ook maar waard wat iemand ervoor wil betalen. Er zit een limiet op wat consumenten voor iets over hebben.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.