weide voor paarden kopen

Denkt u eraan om een weide te verhuren? Bezit u een weide? Of wilt u een weide kopen? Er al eens aan gedacht om een weide te verhuren aan mensen met voorbeeld paarden? In deze post zullen we bespreken hoe u het best een weide kan verhuren en waaraan u allemaal moet voldoen. Er zijn namelijk wat zaken belangrijk bij de verhuur van een weide die u zou moeten weten. Deze alternatieve vorm van vastgoed kan een leuke spreiding aan uw portefeuille geven.

Hoeveel kost een weide?

De kostprijs van een weide hangt van veel verschillende factoren af. Zoals de ligging. De duurdere streken zijn meestal de dicht bevolkte regio’s zoals voorbeeld Brussel, Antwerpen, Brugge, …   U kan meer huur vragen als u een goede locatie heeft. Een weide zal ook schaarser zijn in dichter bevolkte gebieden en er zijn meer potentiële huurders. Er is een verschil tussen landbouwgrond en weidegrond. Landbouwgrond is een stuk duurder maar daar kan u eigenlijk alles van landbouwactiviteit op doen en ook vee op houden. Op weidegrond kan u enkel vee houden. Hier zijn enkele prijzen van weide en landbouwgrond van begin 2015. De verwachting is dat landbouwgrond schaarser zal worden op lange termijn en prijzen nog zullen stijgen. Een weide waar al een stal en voorziening aanwezig is zal meer kosten dan een weide zonder. Hier kom ik nog op terug.

locatie        Prijs         Groote        Soort                   voorzieningen

  •  Rumst        211000     3 HA          landbouwgrond      omheining
  •  Bonheiden  200000     4 HA         landbouwgrond       omheining
  • Kortenberg   60000      1,25 HA      paardenweide        omheining
  • Zandhoven   20000      42 a 40 ca     weiland                 omheining
  • Serskamp    30000      56 are 60 ca   weide                   omheining en waterput

Ik hoop dat u zo een beetje een idee hebt van de te verwachten prijs. Zoals u kan zien is dit sterk afhankelijk van verschillende factoren.

Hoeveel kan ik vragen voor de verhuur van een (paarden) weide?

Wat belangrijk is bij de verhuur van een weide is de graskwaliteit, de grote van de weide, de aanwezige voorzieningen, de duurtijd en eventueel vol pension dat u dan extra aanrekent om voor de dieren te zorgen of zonder.

Een brak liggende weide zal minder geld opbrengen dan een speciaal ingezaaide grasweide. Ook de grote speelt een rol.

Normaal rekent men 1 ha per paard en voor de volgende paarden rekent men 0,5 ha. U heeft dus voor het hele jaar door voor een paard te stallen minimum 1 ha nodig.

U kan ook meer vragen als er al een paardenstal en omheining is voorzien. Hoeveel u kan vragen hangt ook af van de toegankelijkheid en locatie van uw weide.

De huurprijs voor een weide of landbouwgrond hangt van zeer veel factoren af.

Enkele voorbeelden:

Regio Limburg, 1000 euro huur voor een weide van 1 ha voor 1 paard. Dan zit de omheining er al in en een stal voorzien met elektriciteit en water. En het gras is van goede kwaliteit.

Zit u in een duurdere regio dan betaalt u voorbeeld 1000 euro huur per jaar voor 1 ha maar moet u zelf nog omheining doen en is er geen stal voorzien enzovoort.

In “top regio’s” die heel duur zijn, kan de prijs al meer oplopen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om er een idee van te krijgen. De prijzen hangen namelijk van zo veel af. Ook kan u nog wat onderhandelen zowel bij aankoop als verhuren.

Het beste is om eens te kijken wat er zoal gevraagd word voor gelijkaardige weides in de buurt. Zo kan u een goed idee krijgen hoeveel te vragen voor de verhuur van een weide.

Waar koop ik een weide?

http://www.landbouwgrondtekoop.be/ is gespecialiseerd in de verkoop en aankoop van landbouwgronden.

http://immo.vlan.be/nl/Zoek/Landbouwgrond/Te-koop hier kan u landbouwgronden vinden en de site is zeer goed om te zoeken want u kan uw zoekopdracht verfijnen

Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop en verhuur van een weide?

Oppassen met het verhuren van een weide aan een landbouwer! De pachtwet is namelijk heel complex en bij de verhuur aan een landbouwer moet u er rekening mee houden dat u hem nooit meer van de grond zal krijgen. Dit omdat de regels zo complex zijn en landbouwers op allerhande manieren worden beschermt. Bij de verhuur aan een particulier is dit niet zo. Hou hier dus rekening mee! Best verhuurt u uw weidegrond of landbouwgrond niet aan een landbouwer.

Het is ook zo dat: Bij verkoop van de grond heeft de pachter recht van voorkoop, dat wil zeggen dat hij voorkeur geniet op andere kandidaat-kopers voor hetzelfde bedrag als geboden. Ook mag hij zijn recht op hoger bod overdragen op een derde.
Als de pachter niet op de hoogte werd gebracht van zijn recht van voorkoop (gebeurt vaak bij mondelinge pacht met cash betaling), kan hij tot 20% van de verkoopprijs als schadevergoeding eisen (als hij het bestaan van de pacht kan bewijzen). Wees u hier van bewust. Dit kan u later veel zorgen besparen.

De pachtwet is redelijk complex. Als u overweegt om landbouwgrond of weide te verpachten kan u best eens deze brochure doorlezen: https://kbc-pdf.kbc.be/ltb/pachtwet_N.pdf

Als u een weide koopt zal u nog bijkomende kosten hebben.

Hier kan u de notariskosten berekenen: http://www.notaris.be/rekenmodule_aankoop.php  De notariskosten zullen ongeveer 10% van het aankoopbedrag zijn. Ook registratierechten moeten worden betaald.

Als u een stal wil bouwen moet u een bouwvergunning hebben. Zorg bij aanvang van aankoop dat u zeker bent dat een stal bouwen mag.

Voor een schuilhok moet u geen bouwvergunning hebben.

De vereisten waaraan een schuilhok moet voldoen om vrijgesteld te zijn van een stedenbouwkundige vergunning zijn bepaald in het “Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is” van 1 december 2010.

Bij algemene bepalingen wordt hier o.a. over schuilhokken gezegd (artikel 1.1.10° van hoofdstuk 1) : schuilhok: een eenvoudige constructie, waarin een of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven. Schuilhokken zijn geenszins uitgerust zoals stallen, die bestemd zijn om dieren permanent te huisvesten;

En bij de vrijgestelde handelingen in agrarisch gebied (hoofdstuk 5)
Artikel 5.3°: een schuilhok voor weidedieren. Het schuilhok heeft houten wanden, een oppervlakte van ten hoogste 20 vierkante meter, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens één volledig open zijde;

Wanneer is de pachtwet van toepassing op weide of landbouwgrond?

De pachtwet is van toepassing wanneer de ene partij zijn landeigendom (gebouwen/gronden) verhuurt aan een andere partij.

Dit betekent dat de verhuurder,dat is de verpachter, een goed tijdelijk ter beschikking stelt van een andere persoon tegen betaling van een bepaalde prijs.

Lening voor een weide.

Als u geld wil lenen voor een weide zal dit meestal een persoonlijke lening zijn. U kan ook een hypotheeklening nemen zoals de meeste doen bij een huis. Dan geeft u de weide als onderpand voor moest u niet meer betalen en mag de bank de weide verkopen om schulden af te betalen. De bank zal u het liefst een persoonlijke lening geven aangezien die de hoogste rente heeft.

Hou er rekening mee dat een hypotheek lening meestal voor minimum 10 jaar is en 75 000 euro minimum.

Het beste kan u eerst eens vergelijken bij banken als u een lening willen nemen voor een weide.

Tip: maak kennis met beleggen in vastgoedbevaks via het platform van ig markets. Probeer beleggen uit met 100 000 euro fictief geld. 

3 REACTIES

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.