griekenland

In dit belangrijk weekoverzicht gaan we in op de problematieken in Griekenland. Hier vindt u een belangrijk overzicht en onze visie over aandelen.

Griekenland crisis: IMF-terugbetaling

Op dinsdag moest Griekenland een lening aan het IMF terugbetalen. Het land had er de middelen niet voor (de recentste vergadering en de keuze voor een referendum lieten de onderhandelingen afspringen) en maandag gingen de beurzen hard onderuit. Bij de opening was het zelfs zo dat de CAC-40 meer dan 5% lager ging. Veel koopjesjagers gingen long en verdienden in enkele uren fors wat geld. Uiteindelijk sloten de beurzen 3% lager. De Griekse banken sluiten voor een week, eveneens de Griekse beurs. En maar goed ook!

Griekenland crisis: verder keuvelen over speculaties

Dinsdag was opnieuw een verliesdag en kwam de bevestiging dat Griekenland niets had terugbetaald.

Woensdag gingen de beurzen fors hoger nadat Tspiras had meegedeeld bereid te zijn om het bod te accepteren. Maar nadien daalden de winsten doordat diezelfde Tspiras aangaf dat hij door wil gaan met het referendum. Opnieuw halen de Europese leiders uit naar de Griekse regering.

Donderdag daalden de beurzen weer na een tegenvallend jobrapport van de VS. Er kwamen 10 000 minder jobs bij dan verwacht.

Vandaag gaan de beurzen weer wat lager in afwachting van de resultaten van het referendum. Volgens de laatste peilingen stemt 43% van de Griekse bevolking tegen en 42,5% voor de besparingen. 13% weet het niet. Alles ligt dus dicht bij elkaar. Ook Martin Schulz, de partijvoorzitter van de Duitse SPD (socialisme), haalt fors uit naar Tspiras. Verder spreken de Griekse onderhandelaars en de Europese geldschieters elkaar tegen. Zo zegt Varoufakis dat een deal nakend is, de voorzitter van de eurogroep zegt dat er niet eens nieuwe voorstellen zijn gestuurd naar Athene! Begrijpe wie begrijpe kan…

Varoufakis en Tspiras chanteren op die manier het Griekse volk door te zeggen dat ze zullen aftreden. Ook in de regering-Tsipras beginnen er scheurtjes te ontstaan, de partijleden van ENEL trekken niet meer allemaal aan hetzelfde zeel. Varoufakis is zelfs bereid om zijn armen te laten afsnijden als men voor de besparingen stemt!

Griekenland crisis: beleggingen

Wij raden geen aandelen te kopen en te wachten op de resultaten van het referendum. Kort maar bondig verwoord!

Overigens zijn de beurzen niet zo veel van hun pluimen verloren en zien we na het referendum erg mooie koopkansen!

grieks

Tot slot hebben wij nog een geheime verrassing voor u, dus vaak onze site bekijken! Nu zullen wij hier niets over zeggen, maar u kan al mensen warm maken…

Dit artikel is geschreven door Hamish Maertens

Volg hem op Facebook: https://www.facebook.com/hamishmaertensbelegger

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.