succesvol beleggen

Succesvol beleggen kan iedereen leren. In deze twee delen gaan we inspelen op de markten door aandelen te selecteren op basis van economische groei. Immers, de beurs zal dalen wanneer er een harde recessie is en er GEEN maatregelen worden getroffen om die recessie te laten stoppen en terug aan te knopen met groei.

Succesvol beleggen: economische toestand

Nu hebben we al manieren gezien waarmee je kan bepalen of een aandeel koopwaardig is of wanneer je het best zou verkopen. Nu gaan we sectoren vergelijken met de economische situatie. Zo kun je je een beter beeld vormen welke aandelen er het beste in je portefeuille zitten om op die manier het risico te verlagen en tegelijk een aardig rendement op te strijken. Deze methodes zijn wel niet altijd juist, want de beurs gaat niet hand in hand met de economie. Het zijn alleen argumenten die je het gemakkelijker kunnen maken. Ook voorbeelden van nu komen aan bod.

Je kent vast wel al het begrip economie, toch? Indien niet, zal ik je een kort woordje uitleg over dat begrip geven. Economie is een wetenschap die zich bezig houdt met consumptie (verbruik van goederen), productie, inflatie en de distributie van schaarse goederen (metalen enz.) en diensten. En de economie beweegt in golven, de ene moment is er veel groei en is er geen werkloosheid en stijgen de lonen, maar de ene moment is er geen groei en zijn mensen niet meer zo zeker van hun job en dan doet ook de beurs het niet goed. Wel als er geen groei is in een land, zit dat land in een recessie. Recessie is een woord afgeleid is van het Latijnse werkwoord recedere dat zich terugtrekken betekent. Zo is dat dan ook met de economie, de economische groei zwakt af. Soms valt die teruggang mee, maar soms belanden landen in een zware recessie, met alle gevolgen van dien. Vroeger was Griekenland daar ook mee gekweld, maar stilletjes aan komt het land er weer bovenop. Maar stel je een voor als die golven er niet waren. Alles zou veel beter zijn, we zouden niet moeten vrezen onze job te verliezen enz. Als het met de economie minder gaat, moeten de ECB (=Europese Centrale Bank) en de Fed (Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten) ingrijpen. Ze zullen de rente moeten laten stijgen om de inflatie tegen te gaan. De grote baas van de ECB, Mario Draghi (werd eenmaal Super Mario genoemd), moet dan de rentestand aanpassen. Ook de topvrouw van de Fed, Janet Yellen, die Ben Bernake opvolgde, moet maatregelen nemen om de economie aan te zwengelen. Als ze de rente verhogen op leningen zullen de burgers en bedrijven tweemaal nadenken als ze een lening aangaan, zo zullen ze de prijzen niet verhogen en zal de inflatie niet uit de pan swingen. Tot nu toe staat de rente bijzonder laag en dat zal volgens analisten nog lang zo blijven. Men houdt de rente nu dus erg laag om de inflatie aan te zwengelen. Een inflatie van 2% is gezond. Teveel is dus niet goed, en ook te weinig is nefast voor de economie. Wat moet je dan het beste doen als belegger? Dit onderstaand model geeft aan in wat je het best belegt.

succesvol beleggen

We zien dus dat we in fase 4 (bloei van de economie) het beste in termijnrekeningen, spaarboekje en kasbons beleggen, omdat de rente dan hoog staat en het dus veel opbrengt. Waarom niet in aandelen? Wel, de bloei van de economie heeft zijn top bereikt, waardoor je té dure aandelen zou kopen. De bedrijven schrappen dan vaak ook hun dividend of verlagen het doordat ze minder winst maken. De beleggers zijn erg ontgoocheld en zullen hun aandelen eruit gooien. Ook obligaties zijn geen goed keuze, omdat de langetermijnrente en kortetermijnrente stijgen, waardoor ze minder waard zijn. Je houdt dus het beste gewoon cash aan.

Nu komen we aan in fase 1. In fase 1 is de economie in een duikvlucht naar beneden aan het vlammen. De cyclische bedrijven die economisch gevoelig zijn krijgen rake klappen. De beurs zakt nog dieper weg in de nakende recessie. Er zal nog eens 30 à 40% van de waarde van aandelen van af gaan. De beste belegging zijn nu obligaties. De rente is namelijk aan het dalen en als je je obligatie verkoopt zal iedereen geïnteresseerd zijn in jouw obligatie, want die brengt namelijk meer op dan de andere obligaties. Je zal aan de verkoop een meerwaarde boeken. Je kunt meer vragen dan je zelf voor de obligatie hebt betaald.

Zodra de economie zijn dieptepunt heeft bereikt, zitten we in fase 2. In deze fase is het moment weer aangebroken om terug aandelen in te slaan. Ook al gaat het op dat moment niet goed met de economie. Aandelen staan dan ondergewaardeerd en hebben nog een flink opwaarts potentieel. Je koopt namelijk aandelen die nog op verlies draaien, maar na een tijd terug zullen aanknopen met winst. Het herstel van de economie zal traag verlopen en lang duren.

Zodra de economie sneller groeit dan gemiddeld, komen we aan in fase 3. Aandelen blijven de beste belegging. Ook grondstoffen worden weer aantrekkelijk om te investeren. Doordat de economie op volle toeren draait, kunnen de bedrijven niet meer volgen en de vraag naar grondstoffen is enorm. Aandelen zullen dus dé manier zijn om wat tot veel rendement te behalen.

Nu komen we weer terug aan bij fase 4. De economie bloeit, iedereen is enthousiast. De werkloosheid is bijzonder laag. Maar het einde van de beursstijgingen loert om de hoek. Op de beurs groeien niet alle bomen tot in hoogte. Ooit komt er wel eens een einde aan.Het is beter dat de belegger zijn posities sluit en het beurs verlaat. Toch heeft de belegger aan het einde van de beursrit een mooi tot zeer hoog rendement behaald. Opnieuw zijn spaarrekeningen, kasbons en termijnrekeningen dé beste belegging. Want cash daalt nooit in waarde. Daarbovenop krijgt u nog eens rente.

Succesvol beleggen: aandelensectoren

Dat was de cyclus in grote lijnen, nu ga ik wat meer in op specifieke aandelensectoren.

succesvol beleggen

Ik zei dat je in fase 4 best cash moet aanhouden, maar toch zijn er enkele aandelen die ook interessant kunnen zijn. Dat zijn zogenaamde defensieve aandelen. Het zijn aandelen van bedrijven die weinig of geen last ondervinden van de economische cyclus. Dat wil zeggen dat ze niet beter zullen presteren als de economie bloeit, maar ze zullen ook niet in de klappen vallen als de economie in recessie zit. De sectoren die hierin thuishoren zijn – zoals hierboven kunt zien – nutsbedrijven, voeding & drank producten, huishoud producten en de farmaceutica. Nutsbedrijven zijn bedrijven die ons voorzien van alle dingen die we nodig hebben en dan vooral elektriciteit, gas, water, tv-distributie… Ze zorgen ook voor comfort. Enkele voorbeelden hiervan zijn GDF-Suez, E.ON SE, RWE. Ook de farmaceutica (geneesmiddelen) ondervindt weinig hinder van het economisch klimaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn UCB, Johnson & Johnson, Alexion Farmaceutica… Ook huishoudproducten hebben we altijd nodig. Een voorbeeld hiervan is het Belgische bedrijf Resilux dat onder andere ook PET-flessen produceert. En omdat we in een welvaartsmaatschappij zitten, zal Resilux door nieuwe investeringen en dus innovaties hier ook wel zijn graantje meepikken. En als laatste ook nog de drank & voedingssector. Enkele voorbeelden Unilever en Coca-Cola. Gebruik je minder shampoo als je onder de douche staat in een recessie? Eet en drink je minder? Ik denk het niet. Wel, laat ik een concreet voorbeeld geven uit het verleden. Toen we in fase 4 aankwamen, stegen sommige aandelen uit de voedingssector fors in waarde (bijna verdubbeld). Dat komt omdat beleggers hun heil zoeken bij aandelen die niet veel kunnen dalen in waarde en niet veel kunnen stijgen in waarde. Beleggers komen automatisch bij zulke aandelen uit. Zolang het maar meer opbrengt dan een termijnrekening of spaarboekje.

In fase 1 zijn naast obligaties ook bank-en verzekeringsaandelen aantrekkelijk. Ze profiteren namelijk van de lagere rente. Aandelen zoals KBC, Ageas en Delta Lloyd kunnen dus tot je portefeuille behoren.

In fase 2 zijn aandelen uit de technologiesector, de telecom-en mediasector weer aantrekkelijk omdat ze door de sterkere terug kunnen investeren en hier direct het meest van zullen profiteren. Enkele voorbeelden van zulke aandelen zijn Barco (technologie), Telenet (telecom)…

In fase 3 zijn grondstofaandelen, mijnbouwaandelen… kortom alles wat met grondstoffen interessant doordat de groei naar grondstoffen voor de economie enorm toeneemt, kunnen deze aandelen die zwaar geleden hebben onder de recessie, makkelijk in waarde verdubbelen.

En zo komen we weer in fase 4 waar de economische groei vertraagt en vooral grondstofaandelen zullen dit als eerste gevoelen.

Dit is allemaal relatief natuurlijk. Maar als er een enorme crisis is, dan gaan de meeste aandelen fors lager…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.