het maatschappelijk belang van termijncontracten

Wat is het maatschappelijk belang van opties?

Misschien kan je erover denken zoals bij vastgoed. Je kan dat kopen en verkopen, verhandelen zoals een aandeel (onroerend goed is wel een pak minder liquide). Een huisverzekering (brandverzekering) is een essentieel product geworden. Zo kan je een put optie zien. Wat je kan kopen om een aandeel te beschermen tegen koersval. En als mensen bedenktijd nemen alvorens ze echt een huis willen kopen, dan nemen ze een “optie” op de aankoop. Kan je vergelijken met een call optie.
De financiële wereld is best ruimer gedefinieerd dan enkel aandelen en derivaten zijn “tricks”.

Waarom bestaat er een beurs waarop effecten kunnen worden verhandelt?

Het primaire doel van de beurs is een gestructureerde en gereguleerde handelsplaats voorzien waar beleggers veilig in aandelen, obligaties en afgeleide producten kunnen handelen.

Door een bedrijf naar de beurs te brengen kan de onderneming geld ophalen wat nodig is om nieuwe investeringen te doen. Ook biedt het een opportuniteit voor de originele oprichters om winst te nemen dmv verkoop van aandelen.

Het nut van een open handelsplaats is overigens door het groter handelsvolume een omgeving die veel meer liquide is. Wat het makkelijker maakt voor beleggers om in en uit een positie te gaan.

Tip: bespaar op transactiekosten beleggen, vergelijk brokers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.