grexit

De situatie in Griekenland is uitzichtloos. Dat betekent dat een Grexit niet zo lang meer op zich laat wachten. Beleggers kunnen zich maar beter voorbereiden. In dit artikel blikken we vooruit wat de gevolgen zijn van een Grexit voor Europa en Griekenland zelf.

Aandelenmarkten

Opnieuw kregen de beurzen gisteren een pandoering. Maar de aandelenmarkten sloten wel niet op hun dieptepunt van de dag. Er was namelijk een stevig herstel waardoor de meeste aandelenbeurzen hun verliezen konden halveren tot 1,1%. Zie onderstaande grafiek.

grexit

De aanleiding: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf donderdag nabeurs aan dat het nog altijd fors verschilt van mening met Griekenland. De beurzen die inmiddels gesloten waren, stegen donderdag na uitspraken dat de gesprekken vlotter verliepen. Maar dat was dus achteraf niet het geval. Het IMF heeft dan de onderhandelingen opgeschort.

Correctie

Gisteren was het dan weer een dag zoals de voorbije weken: verliesdagen die volgden op winstdagen. De correctie waarvan iedereen hoopte dat ze voorbij was, stak weer de kop op. Maar die correctie is noodzakelijk om een nieuwe bodemlijn te bepalen om aan een nieuwe beursstijging te beginnen. Overal leest u in de kranten dat een Grexit dichtbij komt. Wij zijn nog steeds van mening dat er een oplossing gezocht zal worden. Maar dat die oplossing verder zal uitbonden in een vicieuze cirkel waarbij alles weer op de lange baan wordt geschoven.

Opties Griekenland: Grexit?

Wat zijn de opties voor Griekenland? Ik zet ze voor u even op een rijtje.

De eerste optie is dat de Griekse regering kan akkoord gaan (met tegenzin) met hervormingen die ze zelf te zwaar vinden, maar toch moeten doorvoeren, omdat ze anders afstevenen op een default (faillissement). (10% kans dat deze optie wordt gekozen)

De tweede optie is dat Griekenland uit de euro stapt, omdat het zijn internationale, financiële verplichtingen niet kan nakomen. Dan voeren de Grieken de Drachme in en zullen ze nog eens 50% armer worden. (20% kans dat deze optie wordt gekozen)

De derde optie is dat Griekenland uit de Europese Unie en Eurozone stapt en zo een vogel voor de kat is voor Rusland, China, IS… (15% kans dat deze optie wordt gekozen)

De vierde optie is de gulden middenweg. (55% kans dat deze optie wordt gekozen)

Persoonlijk denk ik dat de vierde optie het meest voor de hand ligt, aangezien de Griekse regering niet zal en kan akkoord gaan met de eerste optie. Er zijn verkiezingsbeloftes gemaakt en die moeten Tsipras en co naleven. Ook een Grexit heeft te veel schadelijke gevolgen. De gulden middenweg kan bijvoorbeeld een mouw aanpassen aan de deadline zijn. Hierdoor zouden de problemen nog een geruime tijd verder aanslepen. Vergeet ook niet dat Griekenland een voorraad aan goud, olie en gas heeft, maar dat ze de moeite niet doen om dit te ontginnen…

De gevolgen voor Griekenland zullen in het begin schadelijk zijn. Het land zal te kampen hebben met hyperinflatie. Maar daardoor zal het land een exportvoordeel krijgen: we zullen onze goederen daar kopen. Gevolg: Griekenland zal weer floreren. Onlangs hebben al een paar grote investeerders Griekse aandelen gekocht.

Rating Griekse banken door Grexit omlaag

Gisteren heeft ook Standard & Poors (S&P) de rating verlaagt voor enkele Griekse banken waaronder Pereus Bank en de Centrale Bank van Griekenland. Het land krijgt verdere ratingverlagingen te verduren van S&P en Moody’s. Maar of dit nu nog een verschil maakt???

Gevolgen Europa door Grexit

De gevolgen voor Europa vallen volgens sommige experts mee. Ze zien de situatie anders dan in 2010. Maar door de stijgende rentes en die Grexit – dat andere landen mee kan besmetten – zijn de aandelenbeurzen toch wel wat gedaald, met 9%. Maar dat was de lang verwachte correctie. Dus eigenlijk kunnen we aannemen dat een Grexit minder schadelijke gevolgen heeft voor Europa dan vroeger. Maar het besmettingsgevaar voor Spanje, Italië en Portugal groeit hierdoor alleen maar. Kijkt u maar even naar Podemos dat een expansie maakt in de Spaanse peilingen waar premier Rajoy wat afziet.

grexit

Conclusie

Wij zien een Grexit als de tweede optie. Toch gaan we ervan uit dat Griekenland hoe dan ook in de Eurozone en Europese Unie zal blijven al is er wel haast bij. Op 30 juni moet Griekenland 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Maar op 21 juni gaat het Duitse parlement al op “verlof”…

Als belegger kan u nu maar best even geen posities innemen. Cash aanhouden tot deze belangrijke data – 21 juni en 30 juni – is de boodschap.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.