de ecb - europese centrale bank

Elke maand koopt de Europese Centrale Bank voor 8 miljard euro aan bedrijfsobligaties op. Daarmee voorziet ze een aantal van de grootste bedrijven van Europa van goedkope leningen. Dit geld zou terecht moeten komen in de reële economie, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht.

https://www.ftm.nl/artikelen/ecb-overtreedt-mandaat-door-grote-bedrijven-te-sponsoren

“Een bedrijf gaat niet investeren in een nieuwe fabriek zonder het vertrouwen dat de investering ook weer wordt terugverdiend. Ook als commerciële bedrijven goedkoop geld kunnen lenen blijft winst maken hun hoogste doel, en investeren ze niet in projecten die alleen banen opleveren maar niet winstgevend zijn. Juist grote corporates hanteren voor investeringen een strenge rendementseis (een zogenoemde hurdle rate) van boven de 10 of zelfs 20 procent, zoals in dit artikel wordt uitgelegd. Dat betekent dat ook bij een extreem lage rente, slechts enkele projecten een winstvooruitzicht hebben dat rooskleurig genoeg is om er daadwerkelijk in te investeren.”

=> exact de reden waarom het een giant ponzi scheme is.
Monetarisme + austeriteit (Chicago school) => recipe for disaster.

Feitelijk is dit te weinig in de media.
– Ten eerste het concurrentievoordeel voor multinationals binnen een bepaalde sector tov kmo’s (staat innovatie in de weg).
– Vervolgens Multinationals hebben al het vlots toegang tot belastingsdeals en achterpoortjes (kmo’s amper (er zijn er wel maar bon)).
– Ondertussen voert men in het westen steeds versterkter Austeriteit uit (want TINA (quatch by the way maar swet). En toch verwacht men dat de economie aanzwengelt??? (verwonderd).
– Om dat vorige te stimuleren hebben we een lage LT rente waarbij in optimale omstandigheden het verschil tussen inflatietarget en de rente best zo groot mogelijk is opdat:
A) Mensen investeren (risk voor de meeste niet weggelegd) => na termijn heb je een hoger collectief pump and dump gevaar op indices.
B) Men meer consumeert ipv elk jaar reël te verliezen op het spaarboekje (kwestie van die vraagzijde naar bedrijven toe in stand te houden).

Werkt het?
Allesbehalve (waar ik persoonlijk niet van verschiet). Onze nationale spaarcijfers/consumptiecijfers zeggen genoeg in dat traject.
En was het niet voor de facturen en een olieremonte in 2016 we hadden de 2,01% inflatie niet bereikt.
Mensen beleggen niet meer, mensen consumeren niet meer… Het enige wat ze meer doen is sparen zoveel mogelijk (onze spaarquote is zelfs stijgende ondanks reëel dalende lonen/inkomens)

Maar slaap gerust verder burger…

In principe kan men gerust nog een tijdje hiermee doorgaan & niemand staat het in de weg daar ze “onafhankelijk zijn” (yeah right).
één goldmansachs link later (to name one)
Zie dit voorlopig nog niet stoppen.

Een vrije markt is het al effe niet meer hé

Nu voor ons als beleggers (zeker de niet trade gerichte meer buy and hold is dit voorlopig voordelig maar dat is het dan ook).

Tip: Bescherm uw vermogen met fysiek goud. Lees er hier alles over.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.