beleggen dividend

Ik meen ergens gelezen te hebben dat dividenden op langere termijn verantwoordelijk zijn voor de helft van het totale beleggingsportefeuille rendement. Studies variëren, maar het is zeker een aanzienlijk deel (varieert van 1/3 tot 2/3de afhankelijk van de studie).

Het dividend is in de globale return zeer belangrijk. Niet voor niks zegt me in beursmiddens: ” Een kip voor het ei een aandeel voor het dividend”. Specifiek is ook dat bedrijven die een mooi dividend op een constante basis kunnen uitkeren bedrijven zijn die een ideaal businessmodel hebben dat een mooie cashflow kan genereren. Dat zijn dus alvast de bedrijven die winst maken en daarvan een gedeelte kunnen uitkeren. Ik weet ook dat het voor de aandeelhouder eigenlijk interessanter is dat het bedrijf zijn winsten terug aan het werk kan zetten en niet uitkeert aan de aandeelhouder. Maar dan komt en bijkomende factor waarover ik zelden iets over lees. De globale beleggingsportefeuille strategie. Hierbij lijkt het mij bijzonder belangrijk dat er een grote cashflow is die men op gepaste tijden terug kan investeren. M.a.w. als men een permanente stroom van gelden heeft die men kan investeren kan men het globale risico van zijn portefeuille doen dalen. Dus de spaarinspanning + de dividendenstroom geven een mooie cashflow die men op gepaste tijdstippen kan investeren; Een droom voor de lange termijn investeerder die een mooie portefeuille wil opbouwen!

En dankzij de wet van de samengestelde intrest zal je na verloop van tijd veel minder spaarinspanning moeten leveren als je elk jaar voor en vast bedrag in de beurs wil stappen omdat de instroom van dividenden ervoor zorgt dat je minder moet sparen. De droom van elke belegger is om in een situatie te komen waarin je jaarlijkse geen enkele verse euro meer moet sparen omdat je voldoende dividendinkomsten hebt (waarmee je je jaarlijkse aankopen doet op de beurs). Wie echter de turbo wil opzettten die blijft elk jaar evenveel sparen maar ontvangt elk jaar meer en meer dividenden en kan dus elk jaar meer en meer gelden investeren in de beurs. De magie van de samengestelde intrest begint pas echt goed zijn kwaliteiten te tonen van zodra je zeven jaar en langer in de beurs actief bent (met een solide systeem).

Voor beginners: Oefen beleggen zonder risico met een demo account bij broker ig markets. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.