het ideale bedrijfsmodel
het ideale bedrijfsmodel

Het ideale bedrijfsmodel volgens Hendrik Oude Nijhuis.

Een expert op het gebied van value beleggen waar ik graag naar luister is Hendrik Oude Nijhuis. Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl een website over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

Hendrik Oude Nijhuis selecteerde 12 criteria die het perfecte bedrijf zouden omschrijven. Als u voldoet aan dit ideaal bedrijfsmodel zal u succesvol zijn wat u ook doet. Het is dan ook verstandig uw onderneming te vergelijken met dit ideale bedrijfsmodel en zo uw winst te verhogen van uw bedrijf.

Ideale bedrijfsmodel: 12 criteria

1) De wereld is je klant bij het ideale bedrijf.

De hele wereld is je klant bij het ideale bedrijf. De verkoop is niet plaatsgebonden, of zelf landelijk. Je bedient internationaal de hele wereld.

2) De dienst of product kent een ‘inelastische vraag’

Inelastisch betekent simpelweg dat mensen het product graag willen (of moeten) hebben en dat voor hen de prijs ervan van ondergeschikt belang is. Bij een prijsverhoging neemt dan ook de omzet toe.

3) De dienst of product mag niet makkelijk vervangbaar of vervalsbaar zijn. Er moet een competitief voordeel zijn.

Het product dient origineel te zijn of door copyrights, patenten of anderszins door competitieve voordelen beschermd te zijn. Een competitief voordeel is zeer belangrijk als men op de lange termijn wil denken. En bedrijven die een hoge winstgevendheid kennen zijn meestal ook bedrijven met een competitief voordeel. Juist door hun competitief voordeel zijn ze zo winstgevend.

4) Geen of nauwelijks behoefte aan personeel.

Hoe minder personeel bij het perfecte bedrijf hoe beter. Denk aan bedrijven die vrijwel alle bedrijfsactiviteiten hebben uitbesteed, tot productie, marketing en facturering aan toe. Dit komt de eigen winstgevendheid ten goede.

5)Het ideale bedrijf kent weinig overhead.

Er zijn niet veel dure noodzakelijke investeringen zoals vb een: kantoorpand, een grote hoeveelheid elektriciteit, noodzakelijk adverteren, noodzakelijke juridische ondersteuning, dure werknemers of inventaris. Dit komt de winst natuurlijk enkel ten goede.

6)Het ideale bedrijf vereist niet veel kapitaal door grote investeringen.

In andere woorden, van ‘gebonden kapitaal’ is geen sprake. Enkele voorbeelden zijn fabrieken die grote dure machines nodig hebben. De petroliumindustrie die grote investeringen moet doen. Grote investeringen kunnen soms gezien worden als competitief voordeel doordat nieuwe bedrijven die ook moeten maken. Daardoor is de stap om een onderneming te beginnen groter en ook de mogelijke concurrentie.

7)Het ideale bedrijf kent een hoge vrije cashflow.

Van te ontvangen betalingen die pas ver in de toekomst plaats hebben is geen sprake. Daardoor moet de onderneming niet als “bank spelen”.

8)Het ideale bedrijf kent relatief weinig regulering en overheidsbemoeienis.

Hoe minder bemoeienis hoe beter. Overheidsbemoeienis en regulering brengt eigenlijk enkel problemen en kosten met zich mee. Natuurlijk is dat wel voor de consument positief maar niet voor de ondernemingen.

9)Het ideale bedrijf is makkelijk verplaatsbaar of kan verplaatst worden.

Het ideale bedrijf kan je verplaatsen. Je kan zowel vanuit Spanje werken en als je plots wil verhuizen is dat geen enkel probleem.

10)Zeer belangrijk: het ideale bedrijf biedt intellectuele voldoening.

Je ziet werken niet als werken als het intellectuele voldoening geeft. Zo zul je ook graag werken en meer werken.

11)Het perfecte bedrijf neemt niet veel tijd in beslag.

In andere bewoordingen, het is geenszins noodzakelijk dat je twaalf, zestien of zelfs achttien uur per dag ‘werkt’. De vele ‘vrije tijd’ zorgt er vervolgens voor dat je tijd hebt om AAN je bedrijf te werken, in plaats van genoodzaakt bent om IN je bedrijf. Bij tijdrovende beroepen als kapper of advocaat is dit vaak lastig te verwezenlijken, tenzij men hiervoor mensen in dienst neemt.

12)Zeer belangrijk: bij het ideale bedrijf is je inkomen niet afhankelijk van het aantal uren dat je aan het werk ben.

Kappers en advocaten bijvoorbeeld moeten, wanneer ze meer willen verdienen, simpelweg meer uren maken. Bij het ideale bedrijf verkoop je net zo makkelijk aan 1, 100 of 10.000 klanten.

Als u dit ideale bedrijfsmodel toepast op uw onderneming zal u nog heel veel plezier aan uw bedrijf hebben. Een beter bedrijfsmodel dan dit ideale bedrijfsmodel bestaat gewoonweg niet. Met dit bedrijfsmodel kan u pas echt veel geld verdienen!

 

Tip: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.