De Europese beurzen staan hoger of licht lager. Vandaag was er ook weer veel bedrijfsnieuws…

De Europese beurzen wisten vandaag niet welke kant uit te gaan, Brussel was zelfs de grootste daler in Europa. Nochtans was er een overvloed aan bedrijfsnieuws. Maar het lager dan verwacht rapport over de economie (in punten) zorgde voor een negatief sentiment. Even een overzicht.

De resultaten van Heineken:

Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2015 een hogere omzet gerealiseerd, dankzij een gestegen biervolume, een hogere gemiddelde verkoopprijs per hectoliter en gunstige valuta-effecten, blijkt woensdag voorbeurs uit cijfers van de bierbrouwer.
De nettowinst steeg naar EUR579 miljoen van EUR143 miljoen, vooral dankzij een eenmalige boekwinst na belasting van EUR375 miljoen uit de verkoop van de Mexicaanse bottelaar Empaque.
Het aandeel noteert woensdag omstreeks 12.00 uur 1,5% lager op EUR74,58, terwijl de AEX 0,3% hoger staat. ING-analist Marco Gulpers had vooraf al winstnemingen voorspeld, nadat het fonds dinsdag met 2,7% was gestegen.
Analisten waren woensdag vooral positief over de beter dan voorziene omzet- en volumegroei, wijzend op bovengemiddelde volumegroei bij de hoog renderende premiummerken.
De geconsolideerde omzet steeg met 7,4% naar EUR4,34 miljard, waarbij hogere valutakoersen in de VS, Groot-Brittannie, Mexico en Vietnam ten opzichte van de euro een positief effect hadden van EUR227 miljoen. Het geconsolideerde biervolume steeg met 2,9%.
Autonoom, dus exclusief valuta-effecten, acquisities en desinvesteringen steeg de geconsolideerde omzet met een meer bescheiden 2,0% en het biervolume met 2,2%.
De groepsomzet, inclusief de licenties en joint ventures steeg iets sterker, met 8,1% naar EUR4,827 miljard. Het biervolume steeg op groepsniveau met 2,4% naar 43,1 miljoen hectoliter.
Heineken blijft bij de outlook voor heel 2015 met verdere omzet- en winstgroei, en herhaalt de ambitie om op middellange termijn een jaarlijkse verbetering van de operationele marge van circa 40 basispunten te realiseren.
Het concern realiseerde, conform verwachting van analisten, volumegroei in Afrika & Midden-Oosten, de Amerika's en Azie/Pacific, maar volumedaling in West-Europa en Centraal en Oost-Europa.
Heineken had last van de economische situatie en de komst van concurrent Diageo in Nigeria, de invoering van restricties op bierverkoop in Indonesie en een accijnsverhoging in Italie. Het concern versterkte echter zijn marktpositie in Nederland, de VS en Vietnam, en zag sterke volume- en omzetgroei van premiummerken in Brazilie, zegt CFO Rene Hooft Graafland woensdag op vragen van analisten.

De resultaten van Kas Bank:

Kas Bank heeft in het eerste kwartaal zowel een hogere winst als omzet geboekt dan een jaar eerder. Ook het beheerd vermogen nam stevig toe. Dat blijkt uit het handelsbericht dat de financieel dienstverlener woensdag naar buiten bracht.

De nettowinst steeg van 3,5 miljoen euro naar 4,8 miljoen euro en de omzet nam met 15 procent toe tot 31,6 miljoen euro. Volgens Kas Bank droegen vrijwel alle activiteiten bij aan de omzetgroei, die overigens nog wel enigszins gedrukt werd door oplopende kosten. Het kostenniveau was 25,2 miljoen euro, tegen 22,7 miljoen euro een jaar eerder.

 

 

Kas Bank had aan het eind van het eerste kwartaal 505 miljard euro aan vermogen onder beheer, 12 procent meer dan op 31 maart 2014.

Volgens het bedrijf blijven de marktomstandigheden moeilijk, vooral door de extreem lage rentestanden.

De resultaten van RELX:

RELX Group, voorheen Reed Elsevier nv, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de zogeheten 'business trends' ten opzichte van 2014 consistent zien verlopen en bevestigt zijn eerder afgegeven outlook voor dit jaar, aldus het bedrijf woensdag in een trading update over de eerste drie maanden van dit jaar.
RELX geeft in zijn tussentijdse kwartaalpeiling geen gekwantificeerde data.
Voor het gehele jaar verwacht RELX weer aan jaar van onderliggende groei van omzet, resultaten en winstgevendheid.
Van de aangekondigde aandeleninkoop met een omvang van GBP500 miljoen is inmiddels GBP200 miljoen ingekocht.
De vereenvoudiging van de organisatiestructuur ligt op schema.
De nadruk van RELX blijft liggen op autonome groei met een beperkte acquisitie-omvang.
Scientific, Technical & Medical, in omzet de grootste divisie, wordt verwacht in 2015 weer gematigde groei te laten zien in de onderliggende omzet. De zogeheten klantomgeving bleef in het eerste kwartaal ongewijzigd.
Voor Risk Solutions & Business Information ligt de verwachting voor 2015 op een aanhoudende trend in de groei van de onderliggende omzet. Het eerste kwartaal liet een sterk omzetgroei zien
Legal zag geen wijzigingen in de trends in het eerste kwartaal. Marktomstandigheden blijven in 2015 naar verwachting van RELX druk zetten op de onderliggende omzetgroei. De aandacht blijft liggen op procesinnovaties.
Exhibitions zag de onderliggende omzetgroei in het eerste kwartaal sterk blijven in de VS en Japan en gematigd in Europa. Voor 2015 wordt de druk als gevolg van het cyclische effect op de totale omzet ingeschat op 3 tot 4 procentpunt. 2015 Is een jaar waarin er minder tweejarige evenementen worden georganiseerd ten opzichte van even jaren.
Het aandeel Reed Elsevier sloot dinsdag op EUR23,08.

De resultaten van Vopak:

Een hogere vraag naar opslagcapaciteit in de oliebranche stuwde de operationele winst van Koninklijke Vopak nv over het eerste kwartaal van 2015 op, blijkt woensdag uit de cijferpublicatie van het Rotterdamse tankopslagbedrijf.
Vopak rapporteert over het eerste kwartaal van dit jaar een bedrijfsresultaat (EBIT) exclusief bijzondere posten van EUR143,3 miljoen, tegen EUR123,8 miljoen een jaar eerder, wat een toename van 16% markeert.
Het concern houdt ondanks de hogere resultaten en terwijl sommige analisten een opwaartse bijstelling voorzagen, vast aan zijn verwachting in 2015 een winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en goodwill-amortisatie (EBITDA), exclusief eenmalige items te realiseren die het resultaat van 2012 ter omvang van EUR768 miljoen zal overtreffen. Eerder meldde het concern te verwachten dit resultaat pas in 2016 te overtreffen.
Vopak boekte over het eerste kwartaal verder een EBITDA, exclusief bijzondere posten, van EUR206,2 miljoen, een 15% hogere winst ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern een EBITDA rapporteerde van EUR179,6 miljoen.
De nettowinst toe te rekenen aan aandeelhouders, exclusief bijzondere posten, bedroeg in het afgelopen kwartaal EUR84,9 miljoen, ten opzichte van EUR68,2 miljoen een jaar eerder, waarbij de omzet uitkwam op EUR349,5 miljoen, tegen EUR318,0 miljoen een jaar eerder.
De bezettingsgraad steeg dankzij de hogere vraag in de oliemarkt in de afgelopen verslagperiode naar 91%, van 88% in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de opslagcapaciteit met 10% toenam tot 34,0 miljoen kubieke meter.
Chief executive officer Eelco Hoekstra wijst naast de toegenomen vraag in de oliemarkt op de uitbreiding van de opslagcapaciteit en gunstige valutaomrekeningseffecten als redenen voor de omzet- en winststijging.
Maar "de hogere bezettingsgraad in Europa werd gedeeltelijk tenietgedaan door lagere bezettingsgraden in Azie en Amerika, als gevolg van de vertraging in economische groei en een dynamische en volatiele spotmarkt in Azie", aldus de CEO.
Het aandeel Vopak is dinsdag gesloten op EUR50,32.

Daarnaast heeft ASML een miljardenorder gekregen van Intel. In verband met de EUV-technolgie om krachtigere chips te maken. ASML steeg meer dan 10%.

Morgen kijken we uit naar de resultaten van Melexis, Renault e.a. waar het dollareffect duidelijk zichtbaar zal zijn.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.