Onrust op de beurs

Hier nog een samenvatting van Tostrams: BLOG: Onrust in de markt.

De afgelopen maanden bewegen de beurzen redelijk zijwaarts en blijven de grote bewegingen uit. De afgelopen tijd zijn intraday echter wel grote bewegingen zichtbaar. De Europese beurzen liepen dinsdag bijvoorbeeld aanvankelijk op om vervolgens aan het eind van de dag hard in te zakken. We zien dan ook dat de onrust in de markten weer wat toe begint te nemen.

Om te beginnen de AEX. De AEX blijft nog altijd per saldo zijwaarts bewegen tussen de steun 437,85 (bodem van 3 augustus) en weerstand 466,17 (top van 5 september). Recent is wel een hoger topje gevormd binnen deze bandbreedte en de koers staat nog boven de hogere bodem van oktober. Als de AEX op de korte termijn een hogere bodem weet neer te zetten kan het herstel nog hervat worden. Pas als de weerstand 466,17 gebroken wordt kan de eindejaarsrally vol worden ingezet.

De beurs ging dinsdag aanvankelijk omhoog maar viel aan het eind van de dag hard terug. Vooral de dalende olieprijs en toenemende onrust leken hier een rol in te spelen. De DAX sloot uiteindelijk 1,3% in de min maar de AEX wist het verlies te beperken tot 0,63%. Dit was vooral te danken aan Royal Dutch Shell. Royal Dutch kwam dinsdag door met de kwartaalcijfers en die werden goed ontvangen. De stijging van 2,92% van dit zwaargewicht in de AEX wist de koersen nog wat te stutten. Royal Dutch Shell lijkt hiermee de pullback naar de top van september te hebben afgerond, hiermee komt ruimte vrij voor een verdere stijging. Met de hoge weging die Shell in de AEX heeft kan dit een mooi steuntje in de rug zijn.

De toenemende onrust is duidelijk te zien in de Nederlandse VIX index. De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Indien de waarde van de VIX oploopt signaleert dit dat de spanning en nervositeit in de markt toeneemt en vice versa. De VIX is dinsdag uit het neutrale gebied van de afgelopen maanden gebroken. Het gaat hierbij voor de duidelijkheid niet om de rare spike tot boven de weerstand 40,08, dat is een fout in de grafiek. Wel komt er met de recente uitbraak ruimte vrij voor een stijging richting deze weerstand. Deze stijging geeft aan dat de onrust onder de Nederlandse beleggers flink aan het toe nemen is, wat een slecht teken is voor de aandelenkoersen.

Terwijl Shell stijgt begint de olieprijs juist weer te dalen. Op de onderstaande grafiek van de olieprijs (Brent) is te zien dat de koers hard is teruggezakt tot onder de voorgaande toppen. De kans op een snelle doorbraak boven de 54,32 is dan ook behoorlijk afgenomen. Een zwakke olieprijs hangt de afgelopen maanden samen met zwakte in de aandelenmarkt dus ook dit is een slecht teken voor de AEX en de rest van de beurs.

Tot slot kijk ik wederom naar de Dow Jones index. De Dow Jones is dinsdag gedaald en zet daarmee de steun 18.016 onder druk. De dalende toppen in het neutrale gebied van de afgelopen maanden gaven al zwakte aan. Het is echter niet de eerste speldenprik die aan de steun wordt uitgedeeld, de vorige dalingen werden niet doorgezet.

Op de weekgrafiek is goed te zien dat de Dow Jones nog met een pullback bezig is. De Dow Jones index brak eerder dit jaar boven haar oude all time high en is sindsdien bezig met een terugtest naar de oude toppen. Zolang de steun 18.016 niet structureler gebroken wordt is deze beweging nog intact en kan de stijging hervat worden. De Dow Jones zal dan wel op zeer korte termijn weer boven de steun moeten sluiten.

Alle recente korte termijn advieswijzigingen: AMX-index (Verkopen), Fagron (Verkopen), Post NL (Verkopen), Refresco (Verkopen), TKH (Verkopen).

De Midkap (AMX-index) zakt door de steun 657,41.
Fagron valt door de steun 8,99 aan de onderkant van het zijwaarts gerichte koerspatroon.
Post NL heeft de weerstand 4,87 bereikt.
Refresco weet de neerwaartse trend te hervatten.
TKH zakt onder de steun 34,60.
Wij houden de volgende korte termijn posities aan:

ABN AMRO neemt een adempauze.
Altice zakt uit het stijgende trendkanaal.
Bij AMG houden kopers en verkopers elkaar in balans.
Aperam valt terug richting de steun 39,46.
Arcelor Mittal zoekt steun rond de toppen van augustus.
ASMI veert op vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal.
ASML maakt forse uitslagen binnen het zijwaarts gerichte koerspatroon van de afgelopen maanden.
BESI is opgevangen door de steun 28,85.
Delta Lloyd veert op vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal.
DSM test de steun 57,45 aan de onderkant van het zijwaarts gerichte koerspatroon.
Galapagos breekt het herstel af.
Heijmans gaat hard onderuit.
IMCD zakt terug onder de voorliggende koerstoppen.
Intertrust test de onderkant van de neutrale bandbreedte rond de steun 19,06.
Kardan weet een hogere koersbodem te vormen.
Kendrion zoekt steun op de voorliggende koerstoppen.
Nieuwe Steen valt terug richting de steun 3,51.
NN Group kijkt opzij.
Pharming weet een mogelijke hogere koersbodem te vormen.
Philips maakt pas op de plaats na de recente koersstijging.
Kopers weten Randstad nog steeds te vinden.
Royal Dutch Shell veert hard op van de steun 22,67.
Value8 weet vanaf de steun 6,35 op te veren.
Van Lanschot Bankiers vindt steun aan de onderkant van het stijgende trendkanaal.
Op onze Watchlist staan aandelen die wij (op korte termijn) nauwgezet volgen vanwege het opvallende koersverloop: Aegon, AEX-index, Air France, ASCX-index, BAM, Flow Traders, Fugro, KPN, Oci, WDP, Wereldhave.

SPECIAL: Post NL heeft de weerstand 4,87 bereikt. Post NL heeft de laatste maanden een sterke stijging laten zien. Vanaf medio juli wist het aandeel op te veren en weer hogere toppen en bodems te vormen. Geruchten over een overname door BPost zorgden voor een extra opwaartse impuls. De hogere bodem die boven de 200-dagenlijn werd gevormd, heeft de verbeteringen bevestigd. PostNL heeft nu de weerstand 4,87 bereikt. Vanaf dit niveau verwachten we dat het aandeel even een stapje terug kan doen. Pas na een doorbraak door de weerstand zal het technische beeld verder opklaren en mogen hogere koersniveaus worden verwacht.

AEX:

Koers grafiek van de aex

RDS:

Grafiek rds

VIX:

Grafiek vix

Brent:

Grafiek brent

Dow jones:

Grafiek Dow Jones

 

Tip van de redactie: beleggen met het beste beleggingsplatform aan de meest voordelige transactiekosten? Het kan! Vergelijk brokers en doe je voordeel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.