De Europese beurzen namen wat gas terug. Dat kwam door gunstig nieuws inzake de huizenverkopen in de Verenigde Staten. En dat nieuws tartte de verdere stijging van de beurzen in Europa én de VS. Ook verkochten beleggers hun aandelen na de forse winst van gisteren. Real-time koersen bekijken kan via www.tijd.be/marktenlive en www.trivano.com.

De beurzen zijn na de sterke klim van gisteren opnieuw gedaald door meevallend macro-economisch nieuws omtrent de huizenprijzen en stegen fors in waarde. De voorlopige woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in april met 3,4 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Amerikaanse nationale makelaarsvereniging donderdag bekend.De stijging was veel sterker dan verwacht. Economen voorspelden in doorsnee dat er in april 0,9 procent meer voorlopige koopcontracten zouden zijn getekend dan in maart. In die maand namen de voorlopige verkopen volgens een nieuwe schatting met 1,2 procent toe. Voor maart werd eerder een plus van 1,1 procent gemeld..Op jaarbasis gingen de voorlopige woningverkopen vorige maand met 13,4 procent omhoog. Hier werd gemiddeld een stijging met bijna 11 procent verwacht.

Nu is er ook bekend gemaakt dat het IMF Griekenland de volgende optie geeft:

Griekenland kan de bedragen die volgende maand aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten worden betaald eventueel bundelen. Dat zei een woordvoerder van het IMF donderdag op een persconferentie.De Grieken moeten in juni in vier termijnen in totaal 1,5 miljard euro afdragen aan het IMF. Die betalingen kunnen desgewenst worden gebundeld en worden voldaan op de laatste dag van de maand, aldus de IMF-woordvoerder. Die mogelijkheid voerde het IMF al in de jaren zeventig in, maar werd volgens hem in de jaren tachtig voor het laatst door Zambia gebruikt.De Griekse overheid zou nog geen verzoek tot bundeling hebben ingediend. ,,Maar ze hebben er recht op, als ze het willen'', zei de woordvoerder.

Nu wat meer over de beursprestaties van vandaag.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,3 procent op 502,24 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 758,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,8 en 0,9 procent in. De FTSE-index in Londen won 0,1 procent.

Hier even een overzicht van de aandelen die goed en slecht presteerden. Dit betreft enkel de Nederlandse en Belgische aandelen.

Stijgers en dalers 28/05/'15

De euro stabiliseerde nu de verkoopgolf is gaan liggen op onze munteenheid. Toch gaan velen – en ikzelf – ook uit van een verdere daling van de euro. Een short vanaf de 1,14 zou niet misstaan?!

Morgen kijken we uit naar verdere macro-economische cijfers van de Verenigde Staten. Beleggers kunnen zo met meer zekerheid bepalen wanneer de rente zal worden verhoogd. Voor het eerst in negen jaar!

Dit artikel is geschreven door Hamish Maertens

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.