een aandelen portefeuille beschermen

Als een put optie het equivalent is van een verzekering, is een stoploss het equivalent van een airbag.

Als je een aandelen portefeuille wilt gaan beschermen dan zal je dat geld kosten, geld dat mogelijk in rook op gaat of waar je verliezen op zult hebben als er geen correctie komt. Tegelijkertijd is het heel eigen en ook wel gezond aan de beurs of aandelenkoersen, dat die af en toe eens corrigeren. En correcties timen is zéér moeilijk, want meestal komen die “onverwacht”.

Een volwaardig optie-belegger zal echter ook op een andere manier aandelenposities opbouwen (door het schrijven van puts, wat dagelijks tijdskrediet opbrengt ipv gewoon de aandelen te kopen), mogelijks schrijft hij ook calls op aandelen in bezit (opnieuw verdient hij dan tijdskrediet), om zo ook wat extra rendement te sprokkelen.

Dus als je dit alles samen-neemt: dus ook het schrijven van puts en calls naast het beschermen van een totale portefeuille met een verzekering (een put optie op een index bijvoorbeeld), ontstaat een ander beeld. In praktische termen komt dit erop neer dat de schrijver van opties (puts en calls), stukjes van zijn ontvangen premie zal opofferen in ruil voor (tijdelijke) bescherming (kopen van puts).

“Een kwaliteitsvolle portefeuille is crashbestendig en hoeft geen verzekering” vind ik dikke larie. Wanneer beurzen stevig corrigeren dan gaat alles in de uitverkoop, ook kwaliteit.

Op langere termijn zal een kwaliteitsvolle portefeuille dergelijke schokken wel overleven, maar dat maakt ze daarom niet “crashbestendig”. En als je aandelen hebt in portefeuille met een grote beta, dan biedt (de aankoop van een put optie) ook een oplossing voor volatiliteit.

Maar nogmaals, indien men enkel puts aanwend tegenover gekochte aandelen, verdient met geen tijdskrediet en kan dit een duur zaakje worden (zeker wanneer er geen correcties zijn). Een optie-portefeuille dient eigenlijk theta long te zijn (dat je dagelijks tijdskrediet verdiend).

Tip: Professioneel beleggen met opties aan goedkope transactiekosten? Onze keuze broker is traders-only.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.