valkuilen ondernemen

Hier bespreken we de competenties die u als ondernemer nodig heeft. Aan welke valkuilen kan ik mij verwachten als startende ondernemer? Sommige ondernemers krijgen bij het starten van een eigen zaak “een koude douche”. Ze staan plots voor problemen die ze niet voorzien hebben. Er komen veel emoties los bij het ondernemen. Zeker in het begin. Bepaalde angsten die u zal hebben. Hier bespreken we 5 valkuilen als startende ondernemer. U zal mogelijk ook last hebben van deze angsten.

 

Angst voor een onregelmatig inkomen.

Veel ondernemers hebben in het begin angst voor een onregelmatig inkomen. Een onregelmatig inkomen brengt dan ook een grote onzekerheid mee. Hou er rekening mee dat de omschakeling van een vast naar een onregelmatig inkomen veel mentale en emotionele problemen kan meebrengen.

Zorg dan ook voor u een zaak start dat u goed weet hoeveel u ongeveer zal verdienen om deze mogelijke angst zoveel mogelijk te beperken. En voor voldoende spaargeld om deze periode te overbruggen.

 

Angst voor kritiek van andere mensen.

Sommige ondernemers hebben angst voor kritiek als ze een onderneming starten. U steekt als ondernemer namelijk “uw hoofd boven het maaiveld”. Sommige mensen zullen u als belastingontduiker zien die leeft op de kap van andere hardwerkende mensen. Wees u ervan bewust dat in onze cultuur in tegenstelling tot in Amerika het ondernemerschap niet zo sterk naar waarde geschat word. Ook kan uw omgeving een mogelijke falen van uw onderneming buitenproportioneel opblazen. Laat u dus niet beïnvloeden in uw angst voor kritiek.

 

Angst om te falen.

Dit is waarschijnlijk de grootste angst bij de meeste startende ondernemers. Er zijn namelijk veel onzekerheden waar u als ondernemer mee te maken zult krijgen. Het is belangrijker om u op het positieve te richten. Wees u er ook van bewust dat risico niet hetzelfde is al onzekerheid. U kan een grote onzekerheid hebben bij het starten van een onderneming maar de risico’s kunnen beperkt zijn.

De beste tip die ik kan meegeven is zorg voor u begint dat u goed weet waar u naartoe wil en hoe u het zal doen. Als u uw doelen altijd in het achterhoofd houd en u weet hoe u ze kan bereiken zal uw faalangst minder zijn.

 

Angst voor succes.

U kan ook een angst voor succes hebben.

Sommige mensen denken dat het beter is om een rustig gewoon leven te leiden. Ze hebben schrik om geen tijd meer voor het gezin te zullen hebben. Ook zijn ze bang wat andere mensen zullen denken over hun succes. Zal iedereen mij nog hetzelfde behandelen? Is mijn succes door iedereen gegund?

 

Angst voor het sociaal statuut van de zelfstandige.

Als u zelfstandige wordt zijn er enkele dingen die veranderen. U kan mogelijk angsten hebben voor het statuut van de zelfstandige.

Hier kan u meer informatie vinden over het sociaal statuut van de zelfstandige: http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/leven_onderneming/oprichting/structuur/statut_social_travailleurs_independants/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.