Pyramiding up (=bijkopen bij stijgende koersen) vs averaging down (=bijkopen bij dalende koersen).

Ik weet, zeer tegen de natuur in, maar ik durf stellen dat bijkopen bij ,stijgende beurzen/ specifiek aandeel, veel beter is dan een aandeel bijkopen dat gedaald is. Daar zijn al meerdere studies over verschenen. Blijkbaar zit het in onze genen om aandelen bij te kopen die aan het dalen zijn, kwestie om onze gemiddelde aankoopprijs wat te laten zakken.

Wanneer is een aandeel stijgend?

Of een aandeel stijgend is dat zegt de trend (op korte, midlange en lange termijn). Wat de toekomst zal brengen dat is onmogelijk om weten, dus hoe lang iets (in een stijgende trend) verder zal stijgen is onmogelijk te weten.

“Koopwaardigheid” en wat daarvoor je criteria zijn is een andere kwestie weer. Dat is fundamentele analyse eerder. De trend ontwaren in een aandeel is technische analyse.

Bekijken we vb het aandeel ABI:

Op een 5 jaar grafiek met weekbaren is het duidelijk dat de trend stijgend geweest is, over al die jaren. Op kortere termijn (zie geel kader) gedraagt ABI zich als een “rangebound” stock (zijwaarts). Tussen 90 en 120-125.
Let ook op de lage RSI-waarde die historisch (over 5 jaar) laag staat. Wat betekend dat het aandeel licht oververkocht is (op dit moment). Als je gelooft dat ABI koopwaardig is, dan lijkt me dit zeker geen slecht instapmoment. Technisch gezien is dit een koopmoment, fundamenteel gezien is andere koek, waar ik nog veel te leren heb, daarover kan ik weinig uitspraken doen..

aandeel abi stijgende trend

Warren Buffett doet al jaren aan pyramiding up. Veel “gewone” beleggers doen niet wat WB doet spijtig genoeg. Behavioural finance my dear… . Zeer weinig beleggers zullen bijkopen in een aandeel dat al flink gestegen is. Omgekeerd zullen ze wel bijkopen in een aandeel dat flink gedaald is. Ze willen immers hun gemiddelde aankoopprijs doen dalen. Heel dikwijls is dit niet de juiste strategie, want ze kopen bij in minderwaardig spul.


Tip: wil je graag beginnen met beleggen. Bij broker ig markets kan je gratis een beleggings demo-account openen en oefenen met een fictief bedrag van 100.000 euro.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.