Tijdskrediet en opties

Een optie bestaat uit een stuk intrinsieke waarde en een stuk tijdswaarde. Dat stuk tijdswaarde dat ebt weg uit de waarde van de optie, over de looptijd van die optie. En moment van expiratie dan is een optie enkel zijn intrinsieke waarde, op dat moment is alle tijdskrediet eruit vervlogen.

De manier hoe dat tijdskrediet uit een optie sijpelt, dat is een dynamisch iets. Dat gaat eerst traag en daarna sneller. Dat is de vergelijking met de smeltende ijsblok die vaak gemaakt wordt. Veel hangt ook af van de uitvoerprijs van de optie in relatie tot de prijs van de onderliggende waarde (ook wel ITM, ATM en OTM genoemd).

Er is echter wel een Griekse variabele, Theta, die iets zegt over dat Tijdskrediet en dan specifiek over de waarde waarmee een optie tijdskrediet verliest.

In bijlage een screenshot van opties op Melexis. Je ziet daar de kolom “theta”. Het eerst wat opvalt is, dat er een minteken voorstaat, (tenzij het nul is). Dat minteken betekend dat als jij een optie koopt, je theta short zit. En als je een optie verkoopt (short), je theta long zit.

Als je een optie koopt, dan koop je dat stuk tijdskrediet. En dat zal je dan verliezen over de looptijd van de optie. Schrijf je een optie dan kan je dat tijdskrediet verdienen over de looptijd van de optie.

Ik heb puts aangeduid die ITM zijn (groene pijl), ATM (oranje pijl), en OTM (rode pijl). ATM is Time Value of Tijdskrediet steeds het grootst en daarom is Theta daar ook het grootst.

De waarde van de Theta zegt hoeveel een optie mindert in waarde over verloop van 1 dag. De put optie met uitvoerprijs 60 (oranje pijl), wordt verhandelt voor bied 2.75 en laat 3.25. De mid is dan 3.00 en er werd gehandeld aan 3.05 (zie kolom “Last”). Die put heeft een Theta van -0.018 (x100) = -1.8. Wat betekend dat die optie 1.8 € per dag in waarde zal dalen (als je ze koopt). Als we de waarde van de optie nemen 3.05 (x100) 305 € en we delen dit door 1,8 € = 169.

Ik vertelde eerder al dat het verlies van tijdskrediet uit een optie niet rechtlijnig verloopt. Dat zie je ook mooi in het screenshot met de Melexis opties, als je kijkt naar de December en November series. Daar is de Theta veel hoger, daar loopt tijdskrediet veel sneller uit opties. Immers 169 dagen / 30 = 5,6.. Maar Januari ligt geen 5,6 maanden van nu. Dat is veel korter. Dus die Theta-waarde neemt toe, vooral voor de ATM opties (omdat daar het Tijdskrediet steeds het hoogst is).

Say Hello to your new friend or enemy, Mr. Theta..

 

Tip: vergelijk hier brokers en bespaar op transactiekosten.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.