zekerheden en investeringen of assets and liability
zekerheden en investeringen

Waarom een huis kopen volgens mij een slechte investering is. Veel mensen zeggen dat hun huis hun grootste investering is. Dat kan procentueel gezien zo zijn maar dat verandert niets aan de zaak. Een huis is eigenlijk helemaal geen investering maar een zekerheid. U hebt de zekerheid van een onderdak. Het is ook een thuis voor vele mensen. Maar een belegging is het zeker niet, integendeel zelf. Het kost enkel geld en brengt geen euro op tenzij u het gaat verhuren.

Huis kopen is een zekerheid geen investering.

Een investering kan u een huis niet noemen. Dit omdat een investering gekocht word om geld op te brengen. Een huis brengt geen geld op. Integendeel zelf het kost u pakken vol geld.

Een huis heeft onderhoud nodig, het vermindert eigenlijk in waarde alles verouderd namelijk, de stijl van een huis is niet meer in, het voldoet niet meer aan nieuwe normen en eisen, …

Het enige voordeel dat u kan hebben is een eventuele meerwaarde van de bouwgrond of gebouw. Maar dit is eigenlijk niet zoveel en dekt zeker de kosten niet.

Ik durf zelf te stellen dat de reden de meeste mensen een huis bezitten ook de reden is dat ze nooit echt financieel onafhankelijk zullen worden. Al hun spaargeld waar ze hard voor gewerkt hebben zit namelijk in hun huis die ze als investering zien maar het eigenlijk niet is. Een eigen huis kost dan ook een groot vermogen. Laten we zeggen 250 000 euro voor een gemiddeld huis. Moest u dat geld tegen 10 procent beleggen over een periode van 30 jaar dan heeft u maar liefst 4,362,351 euro op het einde van de rit !!! Dat noem ik pas een investering! Het probleem is eigenlijk dat de meeste mensen het verschil niet begrijpen tussen een investering en zekerheid of zoals in het engels “assets and liability”.

Verschil tussen zekerheid en investering.

Wat is het verschil dan tussen zekerheden en investeringen?

Investeringen brengen geld op. Zekerheden zijn er om aan een bepaalde noodzaak te voldoen.

Wat zijn investeringen? Voorbeelden van investeringen zijn:

Wat zijn zekerheden?

  • Vastgoed waar u woont.
  • Spaargeld.
  • Een wagen om naar vb u werk te gaan.
  • Veiligheid vb alarmsysteem.
  • Leningen.
  • Gezondheid

Vind een goede balans tussen zekerheid en investeringen.

U hebt natuurlijk ook wel wat zekerheden nodig. Zonder vb geldreserve kan u niet investeren. Zorg voor een goede verdeling van uw investeringen en zekerheden. Probeer 10 tot 30 % cash te houden voor opportuniteiten die zich voordoen. Bouw schulden zoals leningen af en bouw investeringen op. Een gouden raad, investeer niet al uw geld in 1 product. Riskeer nooit meer om te verliezen dan je zou willen kwijtraken. Hou een goede spreiding maar ook weer niet te veel. Probeer te investeren in enkel dingen die u begrijpt en waar u genoeg research naar kan doen. Het is vb beter voor een aandelenportefeuille om 5-10 core aandelen te hebben dan 50 posities die amper allemaal op te volgen zijn. Dit omdat spreiding ook risico met zich meebrengt en mogelijke rendementen kan afnemen. De gedachte hierachter is dat iedereen maar een beperkt aantal tijd per dag heeft om research te doen. Daardoor is het beter om enkel dingen te kopen die men heel zeker weet en goed kent dan meer te gaan spreiden. Door te spreiden heeft men immers niet genoeg tijd meer om alle posities afzonderlijk bij te houden.

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Interessant, spijtig dat het vol van de schrijffouten staat .. dat komt een beetje onbetrouwbaar over! Veel “dt” fouten voornamelijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.