beleg in goud in onzekere tijden

Waarom goud kopen?

U wilt ongetwijfeld uw vermogen beschermen en laten groeien.

Onze zoektocht naar vermogensrendement is vol risico’s. Achter elke hoek ligt er gevaar op de loer. Informatie is vaak kosteloos en rijkelijk voorhanden, maar tegenstrijdig en vol onwaarheden.

En als klap op de vuurpijl: op een onvermijdelijk moment worden we geconfronteerd met de vraag: goud kopen of niet? Is goud kopen verstandig? En: waarom zou ik goud moeten kopen?

Laten we eerst eens terug in de tijd gaan.

Had u op 1 januari 1969 uw spaargeld voor 10 jaar belegd op de aandelenbeurs, dan had u — gecorrigeerd voor inflatie — 51% verloren. Had u destijds ‘veilige’ staatsobligaties gekocht, dan had u — wederom gecorrigeerd voor inflatie — 17% verloren. Iemand die besloot om goud te kopen, zag de koopkracht van zijn vermogen echter met 183% toenemen (bron: St Louis Fed).

De jaren ‘70 (van 1969 tot 1979) werden gekenmerkt door hoge inflatie. Prijzen stegen soms met met 10% per jaar. Enkel de verstandige beleggers die goud kochten, waren spekkopers.

Doet u eens een gedachte-experiment. Beeld u in dat u ineens 10% aan inkomen verliest. Waar moet u op beknotten? Wat kunt u niet langer kopen? Hoeveel minder kunt u maandelijks opzij leggen? Dát is het effect van inflatie. Slimme beleggers beschermen zich hiertegen door goud te kopen.

Kortom, veel Nederlanders kopen goud om zich te beschermen tegen (hoge) inflatie en koopkrachtverlies.

’s Werelds beste beleggers kopen goud ook om andere redenen:

Als bescherming tegen een (nieuwe) bankencrisis of ‘systeemrisico’.
Als risicospreiding. Goud en de traditionele beleggingsklassen (aandelen en obligaties) bewegen in tegengestelde richting.
Vanwege het hoge rendement. Beleggers die begin 2000 goud kochten verdienden een rendement van 222%. Ter vergelijking, de AEX (inclusief dividenden) leverde 4% op in dezelfde periode (t/m mei 2014).

Dus: goud kopen, ja of nee? Voor ons een volmondig ‘ja’. Goud dient onderdeel van iedere beleggingsportefeuille te zijn.

Klik hier voor een nóg uitgebreidere toelichting over de redenen om in goud te beleggen.

Fysiek goud als belegging.

What Happens If One Just Holds On To Cash?

Koop goud en zlver op goldrepublic.

GoldRepublic

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.