beleggen in goud

Fysiek goud kopen is in grote lijnen altijd al een goed idee geweest. En ik heb het vermoeden dat het in de volgende jaren nog wel een veel beter idee zal gaan worden. Er zijn gewoon te veel assets waarmee je niets meer kan verdienen. Vorig jaar hebben ze hier in België zelfs bedrijfsobligaties uitgegeven met een interest van 0 %. Al die globale obligatie portefeuilles zijn zich aan het opvullen met “rommel”.

Zilver vs goud

Goud zou in principe beter zijn dan zilver, behalve dat de overheid goudbezit voor particulieren sneller moeilijk tot onmogelijk zal maken dan zilverbezit. Niet dat dit staat te gebeuren, maar de kans op confiscatie bestaat en als het zich voordoet, is goud het eerste en hopelijk het enige “slachtoffer”.

Ga zo mogelijk voor 50% voor fysiek edelmetaal dat je zelf bewaart en voor 50% fysiek edelmetaal dat je bewaart bij een gespecialiseerde firma.

Ook is er een aandeel dat je kan aankopen en dat voor de helft fysiek goud en voor de helft fysiek zilver vertegenwoordigt. Het is CFA.TO. Je kan het ook op de Amerikaanse markt kopen, maar ik verkies de Canadese markt, omdat ik die Amerikanen voor geen cent vertrouw.

Goud zie je bijna niet meer terug in professionele portfolios.. blijkt toch volatieler dan gedacht

En dat zal zo wel gaan blijven vermoed ik. Hoeveel zijn die professionele portfolios alles samen waard ? Dat zal wel ergens tussen de 100 000 en 150 000 miljard zijn. En ze halen misschien voor 80 miljard goud uit de grond per jaar. En laat ons zeggen dat de helft van die professionele portfolio’s obligaties zijn. Want ik denk niet dat je nog veel obligaties zal vinden bij particulieren. Dat zou niet logisch zijn. Die zetten hun geld niet weg voor 10 jaar voor 1 %. Maar dat maakt de kans wel groot dat er meer vraag zal gaan komen uit beide hoeken. Straks brengt de helft van die professionele portfolio’s niets meer op, en de andere helft kan ook behoorlijk volatiel zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.