We kregen onlangs deze vraag van een bevriende trader:

Kun je opties gebruiken als ‘glazen bol’ ?
M.a.w. kan ik bvb aan de opties van SPY zien of de spy meer kans heeft om te stijgen dan wel om te dalen?
Ik denk hierbij aan parameters als optieprijzen en OI (Open Interest) …
Ter verduidelijking .. het gaat hierbij uiteraard altijd om wat ‘de markten’ DENKEN.. In de veronderstelling dat ‘de markten’ (zijnde duizenden traders) méér weten dan jij en ik ….

 

Via stockcharts kan je zoeken op CBOE en dan alle resultaten laten tonen. Er zijn bepaalde ratio’s die wel interessant zijn om te bekijken. Nu ja, je weet ook. De meeste puts worden gekocht wanneer je er al lang in portfolio hoorde te hebben en de meeste calls worden gekocht wanneer het tijd wordt voor een daling (cfr. de kudde). Maar zekerheden kun je daar niet uit afleiden, wel inschattingen maken in vergelijking met het verleden. De beurs kan bijvoorbeeld even laag staan als 1 maand geleden, maar onder een veel lagere of hogere IV, of onder een andere put/call ratio variant. Daarmee kan je wel bepaalde beslissingen gaan nemen, maar dan nog blijft dat een heel “vertroebelde glazen bol” hoor.. 🙂 Ene met mat glas.. 🙂

Er bestaan ongetwijfeld nog manieren. Op aandelen zal het mogelijks eenvoudiger zijn (via OI of zo), maar die zijn dan ook weer gevoelig voor de grotere algemene marktbeweging.

Ratio's opties

Hier kan je meer informatie vinden:

http://stockcharts.com/symsearch/?cboe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.