Hoe goed is technische analyse?
Hoe goed is technische analyse?

Hoe goed is technische analyse eigenlijk? De meningen zijn verdeelt als het over technische analyse gaat. Er zijn eigenlijk 2 meningen. De mensen op wallstreet vinden dat technische analyse steeds beter wordt. De academische mensen vinden dat de managers die aan technische analyse doen het vaak niet beter doen dan een belegger die juist begonnen is. In deze post spreken we over hoe goed technische analyse eigenlijk is.

 

Waarom het zo moeilijk is om technische analyse toe te passen.

  • De invloed van willekeurige gebeurtenissen. Die dan ook totaal onvoorspelbaar zijn.
  • Het voorkomen van een niet 100% correcte boekhouding. Wanneer men zeg maar wat creatief is geweest.
  • De incompetentie(s) van veel managers al dan niet op professioneel of persoonlijk vlak.

Er zit geen patroon in goede resultaten van analisten.

Als analisten goede resultaten hebben zit er nooit een patroon in. Analisten die het ene jaar of periode goede resultaten hadden deden het jaar erop het net zo goed als de rest of slechter. Dit betekend dat de goede resultaten eerder op “goed geluk” of toeval berusten.

Langdurige consistente groei kan dan ook niet voorspeld worden door analisten omdat die niet bestaat.

Slechte resultaten van analisten.

De resultaten van analisten liegen er dan ook niet om. De meestal voorzichtige voorspellingen van de gemiddelde analist geven dan ook geen goede resultaten. Omdat voorspellen van de beurs door technische analyse is zoals naar het casino gaan. Dezelfde slechte resultaten zien we bij managers die resultaten uit het verleden naar de toekomst willen projecteren.

“Beat the market.”

Voor de meesten is het dan ook niet mogelijk om de markt te verslaan. Dit wil zeggen dat ze niet de benchmark S&P 500 kunnen verslaan.

resultaat geschiedenis van de S&P_500
resultaat geschiedenis van de S&P_500

Goede resultaten en slechte resultaten.

Natuurlijk dat er veel fondsen zijn die de markt verslaan. Ze verslaan hem zelf zeer goed. De meeste van de top fondsen uit de jaren 1970 noteerden echter bij de slechtste fondsen in de jaren 1980.

Technische analyse is niet beter dan fundamentele analyse voor investeerders die bovengemiddelde resultaten willen behalen. U zal het niet slechter doen dan de markt door een index fonds te kopen.  Een perfecte efficiënte markt bestaat dan ook niet. Nieuws bereikt u niet altijd. Ik ben alvast geen voorstander van technische analyse. Geef mij dan maar fundamentele analyse en een lange beleggingshorizon.

TIP: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.