De 3 grootste zeepbellen uit de geschiedenis.
De 3 grootste zeepbellen uit de geschiedenis.

Wat is een zeepbel in de economie? Wat zijn de 3 grootste zeepbellen uit de geschiedenis? Wanneer beleggers massaal ergens uitstappen en de prijs crasht praat men van een bubble of zeepbel. Enkele zeepbellen zijn de “internetzeepbel” 2000 , de “vastgoedzeepbel” 2007-2008, …   Als investeerder moet u dan ook goed weten wat een zeepbel is en hoe u er een kan herkennen. In deze post praten we over de 3 grootste zeepbellen uit de geschiedenis. Na het lezen van deze post zal u beter begrijpen wat een zeepbel is en hoe u een kan herkennen. Zeepbellen kunnen overal in elke sector ontstaan en de gevolgen zijn meestal dramatisch.

De 3 grootste zeepbellen uit de geschiedenis:

De tulpenbollenmanie of tulpenbollen gekte.

In de vroege 17de eeuw werd de tulp bekend in Nederland. De tulp was toen een duur export product. Veel tulpen werden door een virus getroffen genaamd mozaiek . Het was dit virus “mozaiek” dat de wilde speculatie in tulpen begon. Het virus veroorzaakte tulpbladeren die kleurrijke gecontrasteerde kleuren in strepen of vlammen vertoonden. De Nederlandse bevolking hechte zeer veel waarde aan deze besmette tulpen. Hoe meer bizar de tulp was hoe hoger de prijs die ervoor betaald werd.

Traag begon de tulpengekte. In het begin probeerden de tulpenverkopers de meest populaire soorten tulp voor het volgende jaar te voorspellen. De handelaren zouden een extra grote voorraad van deze soort tulpen inkopen. De tulp begon traag aan een opmars. Hoe duurder de tulpen werden hoe meer mensen de tulp als slimme investering zagen.

Sommige mensen beweerden dat de prijzen terug zouden dalen, die kregen echter ongelijk. Er werd toegekeken hoe vrienden en familie grote winsten maakten door in tulpen te speculeren. De verleiding werd dan ook zeer groot. Slechts weinig mensen konden dan ook de verleiding weerstaan. In de periode 1634 tot 1637 begonnen mensen zelf persoonlijke waardevolle bezitten te verkopen om tulpen te kunnen kopen. De tulpenprijzen swingden dan ook de pan uit.

Tijdens de periode januari in het jaar 1637 werden tulpen maar liefst 20 keer duurder! In februari hetzelfde jaar was dan ook al het plezier over. Mensen verkochten in paniek hun tulpen en daarom verkochten andere mensen ook hun tulpen. Dit was dan ook het einde van de zeepbel van de tulpenbollenmanie.

De tulpenbollengekte of tulpenbollenmania was  de 1ste zeepbel ooit.

tulpenbollengekte of tulpenbollenmania
tulpenbollengekte of tulpenbollenmania

De zuidzee zeepbel.

South Sea Company werd in 1711 opgericht om het vertrouwen in de overheid te herstellen om hun beloftes waar te maken.  Het bedrijf nam een overheidslening van 10 miljoen pond. Het kreeg van de overheid als tegenprestatie om de lening te nemen een monopoly over alle handel in de zuid zee. De massa geloofde dan ook dat door een monopoly enorme winsten mogelijk werden.

In 1720 gaf de directie van South Sea Company aan de volledige staatsschuld van 31 miljoen pond te betalen. Dit was dan ook vrijmoedigheid en het publiek hield er van. De stockprijs steeg dan ook van 130 pond per aandeel naar 300 pond per aandeel.

Op 12 april 1720 verkocht South Sea Company nieuwe aandelen voor 300 pond per aandeel. Het aandeel kon op afbetaling gekocht worden 60 pond de eerste keer en de rest in 8 resterende betalingen. Zelf de koning kon niet weerstaan en kocht voor totaal 100 000 pond aan aandelen. In die tijd was dat zeer veel geld. In een paar dagen ging de prijs naar 340 pond. Het bedrijf verkocht nieuwe aandelen voor 400 pond per aandeel en het publiek was hongerig naar meer. Binnen de maand stond de aandelenprijs dan ook aan 550 pond om daarna naar 1000 pond te gaan.

De vraag naar aandelen was zo groot dat South Sea Company de vraag niet kon bijhouden. Investeerders begonnen al naar de volgende South Sea Company uit te kijken.

Deze economische zeepbel spatte dan ook volledig uit elkaar. Veel mensen verloren al hun spaargeld. Een persoon die ook geld verloor aan South Sea Company is Isaac Newton. Zoals hij zelf zei: “I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the madness of people.”

Hier kan u meer info over South Sea Company vinden https://nl.wikipedia.org/wiki/South_Sea_Company

De grote beurscrash van wall street 1929.

In de periode van maart 1928 tot september 1929 steeg de beurskoers evenveel als de totale periode van 1923 tot 1928.

De prijs werd door investeringsgroepen gemanipuleerd. De aandelen werden onderling gekocht en doorverkocht aan elkaar in de investeringsgroep waardoor het aandeel veel verhandelt leek. Ook zorgde men ervoor dat er goed nieuws naar buiten kwam over het bedrijf. Deze combinatie zorgde dat het publiek ook aandelen kocht van dat bedrijf. Eenmaal genoeg publiek in het aandeel zat verkocht de investeringsgroep terug zijn aandelen voor een hoge prijs. Op het einde van de rit bleven de investeringsgroepen met grote winsten over en had het publiek een plots waardeloos aandeel.

Op 3 september 1929 waardeerde de markt op een piek die al 25 jaar niet overschreden werd. De welvaart was bijna over. Op oktober 24 was het dan ook gedaan. Die dag gaat de geschiedenis in als zwarte donderdag of Black thursday.

Het marktvolume die dag was 13 miljoen aandelen. De prijzen vielen soms wel 5 tot 10 dollar iedere trade! Ook 29 oktober was een zwarte dag. Met een handelsvolume van 16,4 miljoen aandelen en spectaculaire prijsdalingen was dit een van de zwartste dagen voor de NYSE.

de grote beurscrash van wall street 1929
de grote beurscrash van wall street 1929

De geschiedenis leert on dat te sterke stijgingen ook met sterke dalingen gepaard zullen gaan.

 

TIP: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.