aandeel fuel cell energy

Ik verwacht een explosieve stijging in het aandeel Fuel cell energy ticker: FCEL. Ik ga hier niet verder ingaan op de reden waarom, hier kan je een fundamentele analyse vinden: https://seekingalpha.com/article/4108277-fuelcell-energy-downside-now-protected

Nu kan ik oftwel de aandelen kopen of put opties schrijven.

put opties schrijven op het aandeel fuel cell energy

Waarom ik de aandelen niet koop en wel de put 10 zou schrijven (put 7 en 5 zelfde casus eigenlijk). Naar transactiekosten ben ik beter af (met de opties dan met de aandelen). Ik betaal ook geen beurstaks wanneer ik opties handel. De reden waarom ik zo diep schrijf, is omdat ik redelijk wat stijging verwacht over de looptijd. De looptijd is tot januari 2019.
Een optie die diep ITM ligt daar zit niet zo veel (soms geen) tijdskrediet (time value) in.

Je kan de hoeveelheid tijdskrediet ook aflezen (zie screenshot) in de kolom “time value”. Voor de put 10 is dat 0.23. De premie die ik krijg voor het schrijven van de optie (aan biedprijs gerekend) is 8.10. Dus 8.10 (de optiepremie) – 0.23 (tijdskrediet) = 7.87 (intrinsieke waarde). Ik schrijf of verkoop dus voornamelijk intrinsieke waarde en geen tijdskrediet met deze strategie. Dit kan ik verantwoorden door de lange looptijd (tot 18/01/2019).

Risk/Reward en de aandelen:
Als ik de aandelen zou kopen. 100x $2.13. Dan is mijn risico dit volledige bedrag te verliezen. Dus risico is $213 (commissie en beurstaksen NIET inbegrepen). De reward kan ik zelf kiezen, daar waar ik mijn profit target zet. Indien ik die op $10 zet, dan is mijn mogelijkse reward. $1000 – $213 = $787. Dit geeft mij een reward/risk verhouding van $787/$213 = 3,7. Mooi. In realiteit zal die wat lager liggen (want geen rekening gehouden met commissies en beurstaksen).

Risk/Reward en de geschreven put optie:
De opties dan, mijn max. reward is beperkt tot de ontvangen premie ($8.10). Mijn max. risk is te moeten kopen aan $10 (x100 aandelen) = $1000 – de premie die ik ontvangen had.. dus $1000 – $810 = $190. Dus,.. met de opties is mijn reward/risk = $810/$190 = 4,26. (geen rekening gehouden met commissies).

Risico op uitvoering of toewijzing:
Nu… naarmate de looptijd van mijn optie zal korten, zal ook het tijdskrediet uit de optie sijpelen, indien er geen tijdskrediet meer in de optie zit, dan verhoogt mijn kans op uitvoering/toewijzing ook.

 heeft echter ook gezien dat de OI (Open Interest) op de put 7 en de put 10 of dit moment 0 is. Er zijn maw. geen openstaande contracten op die strike. Dus als ik die optie schrijf, dan zal een Market Maker mij die optie verkopen. Iemand die aandelen gekocht heeft aan $2 en nog wat, zal nooit een put 7 of 10 kopen om zijn aandelen te beschermen, dus dit alles verlaagt voor mij de reële kans op uitvoering.

Dilemma:
Mocht ik de aandelen toch toegewezen krijgen, dan ben ik er natuurlijk aan voor de moeite met gans mijnen uitleg hier over waarom beter de put te schrijven, dan de aandelen te kopen.

Als laatste nog een opmerking:
Er bestaat best wel wat verwarring (als je al de online lectuur erop naslaat) over premie, tijdspremie, optiepremie, etc.. Komt ook doordat we met een taalbarriere zitten (Nederlands, Engels). De “Option premium” is de prijs die men betaald wanneer men een optie koopt, of ontvangt wanneer men een optie schrijft. De optiepremie (of prijs van een optie) bestaat uit 2 delen: intrinsieke waarde (intrinsic value) en Tijdswaarde (Time value). 1 van deze 2 delen kan gelijk zijn aan 0. Een optie die ATM of OTM is, is 100% tijdskrediet, daar zit met andere woorden geen greintje intrinsieke waarde in. Een optie die ITM is heeft intrinsieke waarde en ook tijdswaarde, maar (!) hoe dieper een optie ITM is (en hoe dichter expiratie nadert), zo mindert ook weer de hoeveelheid tijdswaarde in die optie. Dit effect is wel meer van toepassing voor calls, dan voor puts. Omdat er bij puts meer “tail risk” ingerekend wordt in de optieprijs, dat vertaald zich in een stukje tijdswaarde. De fout die vaak gemaakt wordt is dat met het woord “premie” of “premium” gaat gebruiken, om het deel tijdswaarde in een optie mee te benoemen… en hierdoor ontstaat best wel wat verwarring, zeker bij beginnende optiebeleggers.

Calls kopen is geen optie voor mij, want de laagste strike op de langlopende reeksen is 2. En dan betaal ik veel te veel time value op die optie. De margin vereiste is natuurlijk wel van toepassing bij het schrijven van de put optie en niet bij het kopen van de aandelen of call opties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.