Penny stocks traden als alternatief voor de lotto

Is penny stocks kopen beter dan met de lotto spelen? Volgens mij wel, omdat de probabiliteit hoger is.

Maar ik zou het in de eerste plaats niet doen omdat er betere alternatieven zijn. Gokken ligt niet zo in mijn aard, ik probeer nooit de beurs te voorspellen of mijn gelijk halen, wat belangrijk is voor mij dat zijn de risico’s hedgen. Want veel mensen denken dat je veel risico moet nemen om een hoog rendement te behalen maar het kan ook andersom. Door zo weinig mogelijk fouten te maken (=risico nemen) behaal je een hoger rendement.

Dit zijn de winstkansen van de nationale loterij België:

De kans om de lotto te winnen per aantal juiste nummers

De kans om rang 1 te winnen is zeer laag. In 2013 kregen 65.487 mensen in België de diagnose kanker, dat zijn gemiddeld 179 mensen per dag. Er is meer kans om ooit kanker te krijgen dan de grote pot te winnen. Hoe luguber dat ook mag zijn…

Vanuit mijn pennystocks trade periode (mid 2014) heb ik nog een ganse hoop posities die zo goed als niets meer waard zijn nu, maar eentje is de laatste paar weken beginnen uitbreken. Toch beter dan de lotto zo’n pennystocks. Je biljetje blijf je voor altijd houden.

Deze pennystock steeg veel in waarde de laatste tijd

Wat zijn pennystocks?

Pennystocks zijn aandelen die lager noteren dan $5. Sub-pennystocks noteren lager dan $1.

Enkel op VS markten (OTC, pink sheets, venture) kan je “aandelen” kopen die noteren lager dan 0.01. Is bid tegenover ask kwestie. En de notering valt dood bij 0.0001. Dan krijg je 1 miljoen aandelen voor $100.

Hoe koopwaardige pennystocks vinden?


Via market scanners kan je zoeken op dergelijke pennystocks die lager noteren dan een bepaalde waarde. Maar ik zou zeggen, begin er niet aan..

Vanuit Belgisch perspectief hebben Dexia en Nyrstar een pennystock imago. En mid en small cap aandelen ook, vaak gezien de liquiditeit en market cap.

Pennystocks traden ook onder lage liquiditieit, al kan dat soms niet zo lijken. Voor de leken: liquiditeit op de beurs heeft invloed op hoe makkelijk iets verhandelbaar is. De vraag naar pennystocks is in het algemeen is niet zo groot waardoor het moeilijker is om ze aan een schappelijke prijs terug te verkopen. Ook zal de spread groter zijn, dat is het verschil tussen de bid en ask. Omdat de market maker bij lage liquiditeit een groter risico loopt.

Sub penny stocks zijn nooit of te nimmer interessant om te traden. Anderen die ze flippen laten ze interessant lijken door ze eerst naar beneden te dumpen, laag op te kopen, vervolgens een gerucht te verspreiden, vervolgens hoog te verkopen en dan weer te dumpen naar beneden. Dan wacht men meestal zo’n 2-4 maand om alles opnieuw te starten. Pump and dump noemt dit fenomeen. Met sub pennystocks kan dit omdat de market cap zo klein is. Er bestaan website’s die deze zaken traceren, doe goed uw research! Niet elke penny stock is hetzelfde, maar er is vaak een goede reden waarom ze zo laag noteren.

Tip: Wil je beginnen met beleggen? Bij broker ig-markets kan je gratis en vrijblijvend een demo-account openen en met 100 000 euro fictief geld oefenen. Zo leer je “het vak” zonder risico op verlies. Hier staat er meer informatie: Begin met online beleggen op de beurs.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.