Wat zijn penny stocks?
Wat zijn penny stocks?

Penny stocks betekend letterlijk uit het Engels vertaald cent aandelen. Deze aandelen noemt men zo omdat ze zo “goedkoop” zijn. Deze aandelen kosten letterlijk centen. Dit komt omdat penny stocks aandelen zijn van bedrijven met een lage waarde. Het mogelijke rendement op penny stocks is hoger dan bij de gemiddelde aandelen, als een aandeel een euro stijgt is dit zeer veel in % aangezien het slechts een paar cent kost. Maar het risico om geld te verliezen is groot.

 

Wat zijn penny stocks?

In de VS worden penny stocks gedefinieerd door de SEC als een aandeel onder 5$. Maar de meeste mensen geven liever een andere definitie aan penny stocks. Penny stocks zijn aandelen onder 1$ die op de OTC markt verhandeld worden.

Met penny stocks bedoelt men meestal goedkope aandelen (<1$) van kleine(re) bedrijven op de OTC markt. Vaak zijn pennystocks aandelen van relatief nieuwe bedrijven of bedrijven in slechte papieren.

In principe kunnen dit ook aandelen van grotere bekende bedrijven zijn tot 5$ te koop op een exchange zoals vb de NYSE, maar meestal noemt men dit geen penny stocks meer. Maar volgens de definitie zijn dit eigenlijk wel nog penny stocks.

Wat is het gevaar van penny stocks?

De meeste mensen laten zich verleiden door het hogere rendement dat mogelijk is met penny stocks. Maar wees u goed bewust van de gevaren van penny stocks. Deze bedrijven zijn meestal niet voor niets zo goedkoop.

  • De liquiditeit van pennystocks is vaak zeer slecht.
  • Pennystocks zijn moeilijk verhandelbaar. U zal uw aandelen moeilijk terug kwijt raken als u wilt verkopen. Dit komt omdat de vraag naar penny stocks weinig is.
  • Er is vaak niet veel informatie over de bedrijven te vinden, een fundamentele analyse doen wordt moeilijker. Het risico en onzekerheid zijn dan ook groot.
  • Er is geen toezicht door een exchange op de OTC markt. De kans om bedrogen te worden is groter dan als u aandelen koopt op een exchange.

Let op als u pennystocks wilt kopen. Er hangt een zeer verdachte sfeer rond deze aandelen. De gekste dingen gebeuren op de OTC markt. U kan zelf bedrijven kopen die al failliet zijn of in faillissement verkeren.

Penny stocks en OTC markets group (Pink Sheets).

Een bekende OTC marktplaats waar u penny stocks kan kopen is OTC markets group, voordien bekend als Pink Sheets.

Op deze marktplaats kan u meer dan 10.000 verschillende effecten kopen. Het aanbod is dus zeer groot.

Pump and dump bij penny stocks.

Pump and dump is een veel voorkomende manier van oplichting die gebeurd met pennystocks. Wat is pump and dump? Bij een pump and dump gaat men een aandeel promoten met valse informatie. De resultaten van de onderneming en het mogelijke rendement op uw investering wordt mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid is. De persoon of organisatie die de pump and dump doet bezit dan zelf vaak een (groot) vermogen in dat bepaald bedrijf. Die zorgt er dan voor dat er veel nieuwe mensen instappen waardoor de beurskoers van de pennystock veel stijgt. Als de beurkoers hoog genoeg is verkoopt de pump and dumper zijn eigen aandelen met een (grote) winst. Het gevolg is dat de beurskoers terug in elkaar zakt waardoor al die mensen die ingestapt zijn hun geld of een deel ervan verliezen.

Dit noemt een pump and dumpt omdat men eerst het aandeel gaat promoten (pumpen) waarna men vervolgens het aandeel verkoopt (dumpen).

De dag van vandaag gebeurd pump and dump vaak via het internet omdat hiermee goedkoop en efficiënt een grote groep mensen bereikt kan worden.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.