De Europese beurzen zijn fors aan het herstellen van de verliezen van vorige week. In Brussel kon de ene niet profiteren van de grote geluksvogel van de dag. Een overzichtje.

De Europese beurzen zijn met winsten afgesloten. In de Bel-20 steelde Telenet de show doordat het BASE overkocht van KPN voor 1,3 milljard euro. Mobistar ziet daardoor een vijfde van de winst in rook opgaan doordat Telenet nu niet meer moet aankloppen bij zijn concurrent voor een telefonienetwerk. Mobistar zakt 12%, Telenet dikt bijna 6% aan. Ook KPN steeg door de deal met 3,1%. Vandaag raakte ook bekend dat Biocartis tegen de bovenste kant van de prijzenvork naar de beurs gaat. Iets wat er op wijst dat de vraag groot is en dat de koers wel eens fors zou kunnen stijgen. Hieronder de grafiek van Mobistar en Telenet, waaruit blijkt dat wanneer er overnamegeruchten waren van BASE, Mobistar toen al fors zakte. Overigens kreeg Telenet een koersdoel van 58 euro van KBCS met een kopen-advies, terwijl het van Mobistar verlaagd werd van 21 naar 16 euro. Het advies luidt nu afbouwen.

mobistar

Elders in Europa waren er de cijfers van Aalberts.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet en winst zien groeien in vergelijking met een jaar eerder. Dat liet Aalberts maandag weten in een tussentijds handelsbericht, zonder concrete cijfers te vermelden.

Volgens Aalberts, sinds kort een hoofdfonds op de beurs in Amsterdam, was in de afgelopen periode sprake van een verdere autonome groei en verloopt de integratie van de recente acquisities Nexus Valve, Flamco en Impreglon goed. Er werden verdere stappen gezet in het prestatieverbeteringsprogramma.

Aalberts gaf aan dat bij Building Installations in Europa in sommige landen positieve signalen te zien waren. Bij Climate Control was er sprake van goede groei van de resultaten en bij Industrial Control lieten de halfgeleideractiviteiten een goede prestatie zien. Bij Industrial Services bleven de orders en omzet uit de Duitse autosector op een goed en stabiel niveau.

De onderneming verwacht dit jaar een verdere winstgevende groei te realiseren.

Aalberts steeg 1,9% in de AEX.

Daarnaast ook de cijfers van Lucas Bols dat onlangs naar de beurs trok.

Jenever- en likeurproducent Bols heeft in het gebroken boekjaar 2014/2015 iets minder omzet geboekt dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf gaf maandag aan onder meer last te hebben gehad van de zwakkere Japanse yen en Russische roebel.

Bols, dat ruim twee maanden geleden naar de beurs werd gebracht, boekte exclusief valuta-effecten een omzet in het boekjaar dat eind maart afliep van 77,7 miljoen euro, tegen 78,7 miljoen euro een jaar eerder. De negatieve wisselkoerseffecten bedroegen 600.000 euro, waarbij de sterkere dollar nog enige compensatie bood.

 

 

 

 

 

 

In Nederland behaalde Bols een dubbelcijferige omzetgroei, mede dankzij het op de markt brengen van Bols Vodka en Damrak Gin. Volgens het bedrijf groeide het marktaandeel van regionale merken in Nederland in een teruglopende markt.

Uitdagend

De omzet in West-Europa daalde met 2,1 procent. Bols kende ,,uitdagende'' marktomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk en België, terwijl de resultaten in Nederland, Scandinavië en Italië ,,sterk'' waren.

Bols zag in de tweede helft van het afgelopen boekjaar een ,,aanzienlijke verbetering'' op de Noord-Amerikaanse markt met een autonome omzetgroei van circa 6 procent. Over heel 2014/2015 daalde de omzet in de regio met 4 procent.

Rusland

In opkomende markten steeg de omzet met 6,6 procent, aangejaagd door een sterke groei in Latijns-Amerika en Afrika. Exclusief Rusland zou de groei dubbelcijferig zijn geweest.

Elders in Europa stegen de beurzen fors met winsten tussen de 0,86 en de 1,7%.

De Dax-30 op kop waar de chemiereus BASF de kar trok met een winst van meer dan 3,2%. Grootste daler was opnieuw op Lanxess dat 1,8% verloor.

In Parijs ging Société Générale met 2,5% de dag uit. Grootste daler was Alcatel-Lucent met 1,11% dat nu is overgenomen voor 16,5 miljard euro aan Nokia.

In de Aex-25 gaat KPN fors hoger na de deal met Telenet over de overname van BASE. Grootste daler was Vopak dat een afbouwen-advies kreeg van KBCS.

De beurzen werden vooal gesteund door de steunmaatregelen die de Chinese centrale bank trof om een de slabakkende economie op gang te trekken.

Of de beruzen morgen weer zullen stijgen, hangt af van de barometer over het Duitse ZEW-vertrouwen. Daarnaast ook bedrijfsresultaten van TomTom en AkzoNobel.

Dat was het voor vandaag! Nog een fijne avond.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.