hoge liquiditeit behouden

Je kan een geschreven put optie zien als de aankoop van aandelen. Bij de aandelen zit je cash in de aandelen, en moet je de aandelen verkopen om terug liquide te komen. Indien je een put schrijft zal je dit geen cash kosten, je zal er een premie voor ontvangen, je broker zal echter wel een bepaalde margin verplichting van je eisen, welke zich vertaald in een bepaalde hoeveelheid cash (of waarde in andere posities) die je aan de zijlijn moet hebben staan. Dus je hebt die cash wel staan, maar je kan ze niet ergens anders gaan inzetten (bijvoorbeeld vastgoed kopen), je broker verwacht immers dat je die cash aan de zijlijn houdt. Wel je terug liquide komen, dan (zoals met de aandelen, je verkoopt de aandelen) sluit je de geschreven put optie, door die terug te kopen. Dan heb je die margin verplichting niet meer, en staat je cash weer “vrij”, wat betekend dat je weer 100% liquide bent.

Altijd wanneer je opties schrijft, dan zit je in die margin context. of dat nu puts zijn of strangles of straddles, maakt niet uit. Je gaat een plicht aan door het schrijven van opties, en opdat je aan die plicht kan blijven voldoen, stelt je broker margin vereisten.
enkel wanneer je opties koopt, is je risico enkel het aankoopbedrag. dus dan blijft al je cash liquide, vrij beschikbaar.

Om zware margin vereisten in te dekken, kan je wel je geschreven opties afdekken met gekochte opties. Er wordt dan nog steeds margin gevraagd, maar die kan dan beduidend lager worden als je de strikes van gekochte en geschreven optie niet te ver uit elkaar legt.

Professioneel beleggen met opties? Wij raden het traders work station aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.