put optie schrijven in plaats van aandelen

De aandelenkoper koopt 100 aandelen aan 50 €. De optieschrijver schrijft 1 put optie met uitvoerprijs 50 en 2 maanden looptijd, hij ontvangt hiervoor 2 €. Op expiratie van de optie sluit het aandeel op 47 €. Wie heeft het grootste (ongerealiseerde) verlies?

De aandelenkoper heeft in deze situatie het grootste verlies. De follow-up vraag is dan: Waarom kopen zoveel mensen de aandelen ipv een put te schrijven?

Net zoals een grote meerderheid van de bevolking niet vertrouwd is met beleggen en de beurs, is ook een grote meerderheid van de actieve beleggers niet vertrouwd met opties. onbekend maakt onbemind, alsook de angst voor het onbekende. Dat lijkt me ook de reden waarom mensen de aandelen kopen ipv de put te schrijven (om zo aanspraak te maken op de aandelen, ze op expiratie te laten leveren, en ze daarna te houden).

Het leuke aan het schrijven van puts is dat je dagelijks tijdskrediet (“premie”) verdient. En of je nu de aandelen in bezit hebt, of de geschreven put optie, naar risico of blootstelling is het vergelijkbaar, eigenlijk ben je zelfs beter af met de geschreven put, dan met de aandelen naar risico toe.
Eenmaal de aandelen gekocht, of de put geschreven, rest er voor beiden dezelfde tijd. Ze kunnen die gebruiken om analyses te maken van de cijfers, fundamentele analyse. Alsook hun risico managen,.. en net daartoe bestaat er inderdaad een pad, met heel wat “constructies”, of mogelijkheden, vrijheden, om risico te gaan afdekken (met opties opnieuw). Je kan daar zeer ver in gaan, maar uiteraard is het hier ook niet de bedoeling dat je zaken gaat doen die je niet begrijpt of niet meer begrijpt.

Wanneer het aandeel sterk stijgt is je winststijging beperkt tot de ontvangen premie

Daartoe is de combinatie van gekochte call en geschreven put dan de oplossing. Om verdere winst (boven de uitvoerprijs van je put optie) ook binnen te halen (met de gekochte call dan).

Die combinatie (indien ATM geplaatst).. biedt trouwens net eenzelfde blootstelling als bij 100 gekochte aandelen. De delta van een call ATM is 50. De delta van een put ATM is -50 (maar die schrijf je), dus wordt +50. 50 delta long met de gekochte call, 50 delta long met de geschreven put, is samen 100 delta long. En met de 100 gekochte aandelen, ben je ook 100 delta long.

Met de 100 aandelen, blijft je blootstelling steeds 100 delta, en met de optie-combinatie ook (ongeveer). Gaat het aandeel heel zwaar dalen, dan wordt de delta van je geschreven put optie groter, en mindert de delta van je gekochte call optie. Gaat het aandeel stevig stijgen, net omgekeerd: delta call vergroot (want call schuift dieper ITM), delta put verkleint (want put schuift dieper OTM).

Inside beleggen heeft een rubriekje waar ze over opties schrijven, en deze strategie gebruiken ze heel vaak: kopen call ATM, schrijven put ATM. Persoonlijk verkies ik calls iets dieper ITM te kopen als het als alternatief voor een aandelenpositie gebruikt wordt.

Tip voor optie beleggers: om professioneel te beleggen met opties raden wij traders work station aan. Hiervoor heb je een account nodig bij interactive brokers of traders-only.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.