aandeel sbm offshore

Ik zou graag long willen gaan op SBM Offshore. De fundamentals mogen dan wel leuk zijn, maar dat is niet de hoofdreden waarom ik long wil gaan. Mijn timing senses are tingling en ik verwacht dat hier momenteel iets heel interessant bezig is. De volumes zijn hoog en het aandeel is de afgelopen weken fors hoger geschoten en staat nu zeer dicht bij de 16 euro grens. Gaat men hierover, dan zou ik in principe long willen gaan. Mijn case is als volgt:

De Nederlandse financiële toezichthouder heeft vandaag een fout van formaat gemaakt door alle shortposties van alle Nederlandse aandelen mee te delen die ze in het bezit heeft. Posities boven de 0.5% worden publiek gemaakt, maar posities tussen de 0.2% en 0.5% niet en daar zit de grap. SBM is een van de meest geshorte aandelen op het Damrak (de derde grootste), maar de afgelopen maanden is dit percentage mooi teruggelopen en hebben shorters hun posities afgedekt. Echter liggen de extra (verborgen) shortposities ook op straat nu en het blijkt dat deze minimaal 7% bedragen (en mogelijk tussen 0% en 4% meer, al is dat een gok van het AFM). Het scenario zonder de gok komt neer op 15 miljoen aandelen oftewel het volume van een tiental dagen en dan gaan we er niet vanuit dat de posities vele malen groter zijn.

Indien we boven de 16 euro per aandeel gaan (of 16.10 euro, daar vraag ik de hulp van de technische analisten voor) komen we volgens mij boven een lange termijn weerstand en ik vrees dat veel hefboomfondsen dan nerveus zullen worden. Echter kan de markt momenteel een massale verkoop van deze omvang niet aan en kan dit voor een spike zorgen. Samen met de short gegevens die nu op straat liggen (waardoor deze fondsen zich geviseerd voelen en de kans bestaat dat men tegen hun gaat speculeren of dat ze elkaar gaan opjagen) en de resultaten die eraan komen kan dit vuurwerk geven.

De variabele in mijn verhaal waar ik geen zicht op heb zijn de jaarcijfers die op 8 februari gepubliceerd worden. Ik heb gezien dat men uitgaat van twee boekhoudkundige minwaarden van samen 90 miljoen euro (gepubliceerd eind 2016) en ik zie ook dat het aandeleninkoopprogramma gestopt is. Voor de rest ziet het er op het eerste gezicht snor uit, maar ik wou even polsen of ik iets vergeet of niet in mijn berekening opneem.

TIP: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.