Basis optie strategieën voor beginnende optie beleggers. Hang dit zeker boven uw bed uit en kijk er elke avond eens naar!

basis-strategie-opties

Toelichting:

 

  1. Aandeel kopen. Wanneer u een aandeel koopt is het maximum risico op verlies de aankoopprijs, het bedrijf kan vb failliet gaan waardoor uw totale investering mogelijk in rook zal opgaan. De potentiële winst is onbeperkt. Om breakeven te zijn moet u aan de aankoopprijs terug kunnen verkopen. (*)
  2. Short gaan. Door te shorten kan u speculeren op een koersdaling. Het principe komt op het volgende neer: u verkoopt aandelen (of effecten) die u niet heeft om die later te kopen aan een lagere prijs. Het maximum risico is onbeperkt aangezien het effect onbeperkt in prijs kan stijgen en doordat u short wilt u juist zo goedkoop mogelijk aankopen. Het maximum rendement is de laagste prijs waaraan u kan kopen(short sluiten). Om breakeven te zijn moet u minsten kopen aan de prijs waaraan u verkocht. (*)
  3. Koop een call. Een call heeft de koper ervan het recht een bepaald aantal effecten gedurende een periode of op een bepaalde datum te mogen kopen. Daartegenover staat een verkoper die de plicht tot leveren heeft als de koper zijn recht wil uitoefenen. Een call kopen kost geld, de premie. Dit is slechts een fractie van de prijs wanneer u aandelen zou kopen, dit verklaart het hefboom effect van opties. De maximale opbrengst is ongelimiteerd, want het onderliggend effect kan onbeperkt in prijs stijgen. Om breakeven te zijn moet de verkoopprijs van de optie + kosten van premie gelijk zijn aan wat u aan premie heeft betaald. (*)
  4. Verkoop een call. U verkoopt het recht om te kopen, hiervoor krijgt u een premie als vergoeding maar er staat ook een plicht tegenover. Het maximum risico is onbeperkt als u “ongedekt” een call schrijft. Dit will zeggen een call verkopen zonder dat u het onderliggend effect bezit vb aandelen. In theorie kunnen aandelen ongelimiteerd stijgen dus wanneer u deze aandelen niet in bezit heeft en later nog moet aankopen is het risico op verlies onbeperkt. Het risico van een gedekte call schrijven is de prijs van het onderliggend effect – ontvangen premie. Maximaal rendement is de ontvangen premie. Om breakeven te zijn moet de verkoopprijs en ontvangen premie gelijk zijn aan de ontvangen premie inkomsten. (*)
  5. Koop een put. Wanneer u een put koopt krijgt u het recht een bepaald aantal effecten te verkopen op een bepaalde datum of periode aan een vooraf afgesproken prijs. Hiervoor betaald u een premie. Het maximum risico is de premie verliezen.  Maximaal rendement is de verkoopprijs van uw put – premie. Om breakeven te zijn moet de strike – premie minsten evenveel opbrengen als de premie.
  6. Verkoop een put. Verplichting om te kopen van tegenpartij. Maximum risico is de verkoopprijs van uw put – premie. Maximaal rendement zijn de ontvangen premie inkomsten. Om breakeven te zijn moet de verkoopprijs – premie gelijk zijn aan de betaalde premie.

(*) Transactiekosten, kosten leverage, etc. niet in rekening gebracht.

Bent u een optie belegger? Wij kunnen broker tradersonly aanraden voor actieve optie beleggers. Lees hier meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.