Value beleggen.
Value beleggen heeft Warren Buffett tot een van de rijkste personen ter wereld gemaakt.

Value beleggen ook wel waarde beleggen genoemd is een soort van beleggingsstrategie. Naar mijn mening is value beleggen op lange termijn een van de weinige methoden die bovengemiddelde consistente resultaten oplevert. Value beleggen is een lange termijn beleggingsstrategie waarbij effecten meestal voor een langere tijd in portefeuille gehouden worden. Bij value beleggen is de prijs die u betaald (p/e ratio) en de fundamenten van een onderneming zeer belangrijk.

 

Wat is value beleggen?

De grondlegger van value beleggen is Benjamin Graham (1894-1976). Bij value beleggen is de prijs die betaald wordt zeer belangrijk en de "waarde" van een bedrijf. Een value belegger gaat vaak tegen de massa in. Dit komt omdat een value belegger enkel aandelen van een bedrijf koopt als de prijs ook interessant is. Prijs is wat u betaald waarde is wat u krijgt. Meestal worden aandelen gekocht als er een tijdelijk probleem in het bedrijf is, waardoor de prijs goedkoop is. De prijs die betaald wordt ligt onder de intrinsieke waarde. Daardoor betaald u minder voor het "deel van het bedrijf" dat u koopt dan het waard is. Op lange termijn worden de tijdelijke problemen vanzelf opgelost en dat merkt u dan ook aan de beurskoers. Doordat het een waardevol bedrijf is blijft de omzet en winst ook nog eens stijgen. Het is belangrijker om een zeer goed bedrijf te kopen die goedkoop is dan een zeer goedkoop en goed bedrijf.

Benjamin Graham gebruikt Mr Market om de beurs te beschrijven. U moet de beurs als een manisch depressief persoon zien die soms te veel of te weinig wil geven voor uw belang maar wel elke dag terug komt met zijn prijs. Het belangrijkste is om u niet te laten beïnvloeden door het karakter van de beurs en te zorgen dat u zelf niet manisch wordt.

Hoe werkt value beleggen?

Door fundamentele analyse gaat u een bedrijf bestuderen. Een value belegger koopt enkel goede bedrijven met een sterk competitief voordeel, goed management, focus op lange termijn aandeelhouders waardecreatie, een goed bedrijfsmodel, een goede boekhouding met een aanvaardbare schuldenlast, … De prijs/waarde verhouding is een van de belangrijkste dingen als u wilt value beleggen. Dit is de verhouding tussen de winst die een onderneming maakt en de prijs die u betaald. Factoren die invloed hebben op korte termijn prestaties zijn niet belangrijk. Aan technische analyse wordt niet veel aandacht besteed bij value beleggen.

Bij value beleggen komt het er eigenlijk op neer dat u de markt niet probeert te timen. Er is 50% kans dat een aandelenkoers omhoog gaat en 50% dat een koers naar beneden gaat. Er is geen enkele trader die op lange termijn goede resultaten behaalt heeft door de markt te timen.

 

Wat moet ik dan wel doen om goede resultaten op lange termijn te behalen?

Er zijn eerst enkele dingen die u moet weten over de beurs die het principe van value beleggen duidelijk zullen maken. We zullen citaten van Warren Buffett gebruiken, een succesvol value belegger. Warren Buffett is door het toepassen van deze beleggingsstrategie en zich niet te laten verlijden door snel geld gewin een van de rijkste personen ter wereld geworden.

  • Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1

Neem geen onnodig risico geld te verliezen. Koop geen effecten als pennystocks of aandelen met hefboom. Hoofdzakelijk de tussenpersonen die ze aanbieden worden rijk ervan. Maar een particuliere belegger zal er enkel geld mee verliezen, laat staan verdienen. Waarom niet de beste bedrijven kopen op een moment dat ze goedkoop zijn?

  • In the 20th century, the United States endured two world wars and other traumatic and expensive military conflicts; the Depression; a dozen or so recessions and financial panics; oil shocks; a flu epidemic; and the resignation of a disgraced president. Yet the Dow rose from 66 to 11,497.

Kleine problemen lossen zichzelf altijd op lange termijn terug op. De grootste rendementen zijn nu eenmaal te halen als iets goedkoop is en niet duur. Er zijn altijd wel ergens conflicten op de wereld maar toch blijven we evolueren en staan we als mensheid niet stil.

  • Risk comes from not knowing what you’re doing.

Koop enkel bedrijven die u begrijpt. Het kan op het eerste zicht wel interessant lijken om in de laatste nieuwste technologie te beleggen, omdat de sector als geheel goede rendementen zal halen. Maar dat betekend niet dat dat voor u als belegger positief is. Het blijft namelijk altijd speculeren. En zoals Warren Buffet zegt: risico komt van niet te weten wat u aan het doen bent. Als u geen geld wil verliezen laat u niet verleiden in beleggingen of bedrijven die u niet eens begrijpt!

  • We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.

De beste rendementen zijn te behalen door contrair te beleggen. De beurs kent namelijk altijd periodes van overwaardering en onderwaardering. De beleggers zijn dan depressief of juist extreem positief over een bepaalde sector, effect, … Als u koopt wanneer iets te duur is en verkoopt als iets te goedkoop is verliest u geld. U moet eigenlijk juist het tegenovergestelde doen van wat iedereen doet als u wilt value beleggen. Als anderen depressief zijn over iets moet u hebzuchtig zijn en als anderen hebzuchtig zijn zou u eigenlijk bang moeten zijn.

  • I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.

Het is onmogelijk te voorspellen wat de beurs zal doen op korte termijn. Een value belegger heeft dan ook een lange beleggingshorizon.

  • When a management with a reputation for brilliance tackles a business with a reputation for bad economics, it is the reputation of the business that remains intact.

Het belang van kwaliteitsvolle bedrijven te kopen. Het is beter een goed bedrijf aan een redelijke prijs te kopen, dan een redelijk bedrijf aan een goede prijs.

  • In the business world, the rearview mirror is always clearer than the windshield.

Probeer nooit de beurs te voorspellen als u wilt value beleggen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.