aandelen bijkopen bij koersdaling
kopen, verkopen, holden

Een daling kan bij winnaars (!) een mooie kans zijn om extra aandelen bij te kopen. Maar ik koop dan bij zolang het aandeel boven de ingestelde stoploss blijft. Mocht die stop toch geraakt worden dan neem je uiteraard die winst. Je hebt dan ook even de tijd om de kat uit de boom te kijken. Herneemt het aandeel nadien gewoon zijn stijgende trend dan kan je steeds eenvoudig terug aankopen en ben je terug vertrokken.

En onderscheid maken bij welke aandelen je de stoploss gebruikt kan zeer nuttig zijn. Afhankelijk van het risicogehalte van een aandeel (bij Cameco schat ik dat bv. hoger in dan bv. bij pakweg ABInbev) zou je kunnen opteren om de stop achterwege te laten en je te gaan beschermen met een putoptie (die geen last heeft van gaps). Maar niet op alle aandelen noteren opties en dan schiet enkel de stop over.
Daarenboven is alleen een stop niet veilig genoeg. Een stop moet steeds in combinatie met position sizing gezien worden. Zo zijn dramatische koersvallen door grote gaps nog steeds beheersbaar en te overkomen.

Want een stoploss bij gaps is helemaal niet safe. Door de gap zal je immers een (veel) lagere verkoopprijs realiseren. Toch is die gewone stoploss nog steeds safer dan helemaal geen stoploss plaatsen. De stop zal er immers voor zorgen dat je aandelen verkocht zullen zijn (weliswaar aan die lagere prijs). Wie zonder stop werkt blijft vaak na die forse daling (met of zonder neerwaartse gap) gewoon in de aandelen zitten. Dit kan om diverse redenen zijn (ze vinden de koers te laag om nu aan te verkopen of het verlies te groot, ze hopen op een (tijdelijke) koersremonte, ze waren aan het werk en konden niet verkopen, enz.). Echter vaak blijkt dat een aandeel dat een forse klap kreeg later gewoon nog verder blijft dalen. Blijven zitten blijkt dan uiteraard niet de goede beslissing omdat het verlies enkel maar groter wordt. Het grote voordeel van een stoploss is dan ook gewoon dat de aandelen verkocht zijn. Ze zijn uit de portefeuille weg. Een zorg minder en cash opgebouwd voor nieuwe, betere (?) kansen.
Dat de aandelen verkocht zijn is gewoon vaak een voordeel omdat blijven zitten ofwel enkel het verlies groter maakt, ofwel het een zeeeeer lange tijd kan duren vooraleer de koers terug break-even staat, laat staan winst laat zien.

Tip: oefen beleggen zonder risico. Open gratis een demo-account bij broker ig markets en beleg met 100.000 euro fictief geld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.