veilig en beschermend beleggen met opties

“Je portfolio beschermen met opties doe je beter niet aangezien dat gas geven is met de handrem op.” Ik plukte deze quote vanuit een beleggingsforum. Wat me vooreerst opvalt is de “cryptische omschrijving” of de analogie met auto en gas geven en handrem. Dit terwijl opties hele wiskundige producten zijn, met als gevolg een resultaat dat wiskundig vrij goed in te schatten of te berekenen valt. (Voor zij die het seminar voor gevorderden volgden dit weekend, interessant om hier even op in te pikken). Het valt me ook op dat mensen die minder ervaren zijn (met opties) overgegaan tot het cryptisch beschrijven van opties eerder dan de wiskundige definities te gebruiken, dit komt uiteraard door een gebrek aan kennis en ervaring van/met deze wiskundige definities.

Dat wat beschermd moet worden kunnen verschillende zaken zijn: gekochte aandelen, gekochte call opties, geschreven put opties. Bij al deze optie strategie openen we een delta long positie. Als we die willen beschermen met een gekochte put optie, dan kopen we daar delta shorts tegen. Hoe sterk de handrem of de rem van invloed is, zal alles te maken hebben met de hoeveelheid delta long en de hoeveelheid delta short aan dewelke men zich blootstelt. 100 aandelen worden standaard beschermd met puts ATM (niet mijn voorkeur, want daar betaal je het meeste tijdskrediet), of puts OTM (mijn voorkeur). Ik koop liever 2 puts met delta -20 en -30, in plaats van 1 put met delta -50. Dit is een gamma kwestie. De casus op ASHR en ook GLPGA (gans achteraan de cursus) tonen mooi wat het positieve effect is van over-bescherming én dat dit niet veel hoeft te kosten (accumuleer puts als ze goedkoop zijn, met een stukje van je rendement) en dat je dit kan opbouwen in functie van je rendement (in praktijk, koop puts bij, bij felle koersopsprongen). Zal dit al je winst verteren? Nee. 10% a 15% van de winst max (uit mijn ervaring).

Gekochte aandelen + gekochte puts, of gekochte call opties + gekochte puts leveren ons beiden een theta short situatie op (we verliezen dagelijks tijdskrediet op de gekochte opties). De geschreven put + gekochte put, daar zal het afhankelijk zijn welke strike het dichtst ATM ligt om te zien of we theta long of short zitten. Eén van de grootste voordelen van puts kopen tegen geschreven puts, is dat je daarmee je margin vereisten aanzienlijk kleiner maakt. Iets wat ik ook steeds aanraad, koop steeds minstens 1 put tegen 1 geschreven put, al was het maar omwille van die margin vereisten (voorbeeld. Schrijf put 50 naakt ATM, margin = 5000 €. Schrijf put 50 ATM gedekt door kopen put 25, margin = 5000 € – 2500 €. Slechts de helft niet meer. (Brokers berekenen dit niet zo strikt ook)). En die put 25 hoeft heus niet veel te kosten. Door met (hier: bull put) spreads te werken, weet je ook perfect je max loss en je max reward. Het is immers aan de hand van die twee dat we de Risk/Reward berekenen, en ons Risk/Reward management doen (samen met de Grieken).

Conclusie: Het is zeer ongenuanceerd en daardoor misleidend (zeker voor beginners) om een aandelen long positie (laat staan “je portfolio”) afgeschermd door put opties te gaan voorstellen als een kracht tussen twee (evenredige?) polen: aandelen (delta long), gekochte put opties (delta short). Daar er zoveel put opties bestaan, stellen deze als het ware verschillende gradaties voor waarbij de handrem is aangespannen. 2 handremmen of meer per auto kan ook (zie ASHR en GLPGA casus).
Daarnaast bestaat “gas geven” ook in verschillende gradaties. Met gekochte call opties kan je veel meer “gas geven” dan met gekochte aandelen bijvoorbeeld. Het gas geven, zowel als het handrem aanspannen, is in realiteit een regenboog aan mogelijkheden. Geen 1 of 0 situatie.
Iets waar ik al veel beginnende optiebeleggers of optie geïnteresseerden heb weten over vallen, “waarom zou ik ook short gaan, als ik eigenlijk long wil gaan”. Aandelen bewegen lineair, hebben een statische delta, opties niet. En je kan bescherming zeer goed in je voordeel laten werken, je kan dit alles met opties zeer goed “afmeten” (met hulp van de Griekse variabelen).

Tip: wij bevelen het traders work station aan als beste handelsplatform voor optie beleggers. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.