beleggen bovengemiddeld rendement op een veilige manier

Met een bovengemiddeld rendement bedoelen we de s en p 500 index verslaan, liefst zo consistent mogelijk.

Waar falen de meeste beleggers en hoe kan je dan wel een hoog rendement behalen op de beurs?

Waar haalt de gemiddelde belegger zijn informatie vandaan? Meestal van mainstream beleggingssites als: de tijd, bloomberg, forbes, seeking alpha, …

Deze informatie is toegankelijk voor een groot publiek. Net als jaarverslagen van bedrijven en financiële cijfers. Doordat zoveel mensen toegang hebben tot deze informatie is de waarde ervan lager.

Niet dat de informatie daarvoor fout of slecht is, maar het is helemaal niet schaars.

De meeste actief beheerde beleggingsfondsen zijn niet in staat om de index te verslaan. Omdat ze beleggen samen met iedereen, er is niets wat zij weten wat je als particuliere belegger niet kan weten.

Wanneer veel beleggers iets weten of denken te weten dan is die informatie plots minder waardevol. Je weet niet iets wat anderen niet weten.

Ik zal wat ik hiermee precies bedoel verduidelijken aan de hand van een voorbeeld:

Kleine bedrijven die onder de radar van grote analisten blijven zijn doorgaans goedkoper dan de favorieten van de beurs. (goedkoper = lagere p/e ratio) Je kan met andere woorden de beste koopjes doen als je op zoek gaat naar “de underdog”.

Als we kijken naar grote bedrijven als google en facebook. Dit zijn grote bedrijven met geweldige producten die waarschijnlijk in de toekomst nog steeds succesvol gaan zijn. “Iedereen” weet hoe hun balansen eruit zien, welke technologie ze ontwikkelen en hoeveel potentieel het aandeel heeft. Daarom is er een grotere kans dat het aandeel correct geprijsd is op de beurs. Je kan nog steeds een mooi rendement behalen door dit soort aandelen te kopen. Maar niet meer zoveel als voordien. Het aandeel is volwassen geworden en dan is het moeilijker om te groeien als bedrijf.

Wil je als belegger een bovengemiddeld rendement behalen, dan moet je op zoek gaan naar de koopjes. Welke sectoren/bedrijven zijn goedkoop en waarom zou dit niet meer zo zijn in de toekomst?

Buy low and sell high, koop wanneer er bloed op de straten vloeit, ook al is het je eigen bloed. Of sell high and buy low (=shorten) wanneer we in een bubbel zitten en iedereen overdreven euforisch is.

Wil je succesvol leren beleggen? Hier kan je reviews vinden van boeken over beleggen. Hoe meer je leest hoe meer je weet. 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.