aandeelhoudersvergadering
Wat is een aandeelhoudersvergadering?

Een aandeelhoudersvergadering is een bijeenkomst van de aandeelhouders van een bedrijf. De aandeelhouders zijn personen die minstens 1 aandeel van dat bedrijf bezitten. Elke vennootschap zowel een bvba als nv is verplicht minstens jaarlijks een aandeelhoudersvergadering te organiseren.

 

Wat is een aandeelhoudersvergadering?

Een vergadering van de aandeelhouders die aandelen bezitten van een bepaald bedrijf. Tijdens deze vergadering doet de directie verslag van de stand van zaken en er wordt beslist wat er met de winst zal gedaan worden. Ook is dit het moment om directieleden te ontslaan of benoemen. Het dagelijks bestuur van een bedrijf wordt niet door de aandeelhouders gedaan. De directie is hier verantwoordelijk voor.

Hoeveel stemrecht iemand heeft op de aandeelhoudersvergadering is afhankelijk van hoeveel aandelen in bezit zijn door die persoon. Hoe meer aandelen u heeft hoe meer stemrecht u krijgt. Het is niet -omdat u de meerderheid van de aandelen bezit dat de andere aandeelhouders niets meer te zeggen hebben. Een meerderheidsaandeelhouder heeft nooit de volledige controle over een bedrijf.

Er bestaan verschillende soorten aandelen zoals aandelen met of zonder stemrecht. Als u aandelen koopt zonder stemrecht heeft u geen stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Er bestaan ook prioriteitsaandelen die geven de aandeelhouder speciale rechten.

Het bestuur van een bedrijf mag geen instructies krijgen van de aandeelhouders. Indien de aandeelhouders niet met het bestuur akkoord gaan dan kan er beslist worden op de aandeelhoudersvergadering om bestuurders te ontslaan.

Bijzondere aandeelhoudersvergadering.

Naast de algemene aandeelhoudersvergadering bestaat er ook nog de bijzondere aandeelhoudersvergadering. Dit is een aandeelhoudersvergadering die tussentijds kan plaatsvinden.

Hoe kan ik naar een aandeelhoudersvergadering gaan?

Als u aandelen in een bedrijf heeft dan kan u naar de aandeelhoudersvergadering gaan. Hiervoor moet u een certificaat aanvragen waar er op staat hoeveel aandelen u in bezit heeft. Als u bij een broker een effectenrekening heeft kan u best contact opnemen met uw broker. Die zullen voor de nodige certificaten zorgen. Met dit certificaat kan u naar de aandeelhoudersvergadering gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.