Het legaliseren van cannabis
Tijdens de drooglegging in Amerika kon je overal alcohol kopen. Iedereen bleef het gebruiken. Het was absurd om te denken dat de drooglegging mensen zou weerhouden om alcohol te drinken. Het bracht eigenlijk enkel ellende met zich mee. Denk aan figuren als Al Capone die illegaal alcohol op de markt brachten. Dus bijna iedereen dacht dat het een slecht idee was, met meer nadelen dan voordelen voor de gemeenschap.

In economie is een vrije markt en vrije keuze zeer belangrijk. Door drugs (meer bepaald cannabis) illegaal te maken krijgen we enkele nadelige effecten:

Het gevolg dat we krijgen door (soft)drugs illegaal te maken is dat meer mensen in plaats van softdrugs ook harddrugs gaan gebruiken.

Waarom? Cannabis is een substantie die door de overheid sneller ontdekt wordt dan harddrugs als coke en heroine. Omdat het minder compact is en een sterke, penetrante geur nalaat. De oorlog tegen drugs is succesvoller in cannabis van de straat halen dan cocaïne.

Het gevolg van de criminalisering van cannabis is dat de prijs omhoog gaat, het wordt moeilijker om aan te schaffen, er ontstaat een verlangen om sterkere cannabis te kweken. Door dit effect worden er vaker harddrugs gebruikt dan in een maatschappij waar drugs legaal zijn.

Neem nu voorbeeld crack, wat volgens mij nooit zou bestaan hebben zonder het beleid van de overheid tegen drugs als we nu kennen. Want waarom is crack ontstaan? Omdat cocaïne zo duur is.

Wat zou er gebeuren als drugs legaal worden?

Waarschijnlijk gaan er minder mensen in de cel zitten, minder moorden gebeuren, mensen die nu drugs gebruiken worden niet meer in de criminaliteit gedwongen, een verscherpte controle van de kwaliteit van drugs.

De rol van de overheid is om de drugsbendes te beschermen. Wat bedoel ik daar mee? In een normale vrije markt economie bestaat er nodige concurrentie. Maar doordat de overheid drugs illegaal maakt zijn de enige die in zo een markt succesvol kunnen overleven grote criminele organisaties met genoeg kennis en eigen middelen. De kleine dealer is de dupe van dit monopolie.

Het enige nadeel aan cannabis legaliseren is dat er misschien extra drugsverslaafden zullen ontstaan die anders nooit in contact met deze drugs zouden komen. Maar, moeten we mensen beschermen voor hun eigen keuze?

Door drugs te verbieden ontmoedigen we gebruik?

Het is ook niet gezond om te veel te eten. Toch sterven er elk jaar meer mensen aan obesitas dan aan een overdosis cannabis. Wanneer het niet principieel is kan de overheid een reden zien om drugs illegaal te maken. Maar waar trekken we de lijn?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.