De Europese beurzen zijn met winsten de dag geëindigd. Dat was te danken aan de verder dalende euro. Daarnaast domineren de Griekse problemen de markten steeds minder en minder. Lees hier alles over de beursdag van vandaag.

Op Kanaal Z zei de hoofdeconoom van Belfius dat Griekenland een probleem is voor Griekenland zelf en niet meer voor de gehele eurozone. Ter vergelijking met vroeger: de rentes van Duitsland en België zijn in 2010 enorm gestegen door het Griekse probleem, maar nu deert het onze rentes heel wat minder. Hij gaf ook aan dat de economie in Europa verder zal aantrekken.

Verder heel wat bedrijfsnieuws en andere opmerkelijke koersopstoten.

Beginnen doen we met ThromboGenics. Daar heeft dhr. Vlerick een groot belang genomen in het Leuvense biotechbedrijf dat morgen een trading-update publiceert. Daaruit zal blijken of de verkopen van oogmedicijn Jetrea aantrekken. Het aandeel steeg 13%.

Altice maakte bekend dat het in Amerika op overnamepad gaat en wint in Amsterdam meer dan 10%.

Daarnaast stegen CFE en Ackermans&VanHaaren fors.

Hieronder een blik op de resultaten van CFE, Ackermans&VanHaaren heeft op zijn beurt meegenoten van de gunstige prestaties bij DEME (de baggerdivisie):

Stabiele gecumuleerde omzet van de drie eerste maanden van 2015:

817,5 miljoen euro (-0,1%)

Stijging van het orderboek: 4.714,6 miljoen euro op 31 maart 2015

(+32,2% vergeleken met 31 december 2014)

Daling van de netto financiële schuld per 31 maart 2015: 158,2 miljoen euro (-15,9% vergeleken met 31 december 2014)

Bevestiging van de gunstige perspectieven voor DEME

1. Kerncijfers

Omzet

In miljoen euro

31/03/2015

31/03/2014

Evolutie 2015/2014

Baggerwerken en milieu

608,9

549,0

+ 10,9%

Contracting

201,1

272,6

– 26,2%

Overige polen en eliminaties

7,5

-3,2

n.s.

Totaal

817,5

818,4

– 0,1%

Ook OCI geeft resultaten weer over het 1e kwartaal.

Kunstmestconcern OCI nv (OCI.AE) heeft in het eerste kwartaal een stabiele operationele winst behaald ten opzichte van een jaar terug, ondanks dat de omzet daalde omdat er minder kunstmest werd verkocht.
In een grotendeels kwalitatieve trading update meldt OCI dat lagere aardgasprijzen, een solide nitraatmarkt in Europa, en een hogere bezettingsgraad bij zijn fabriek in Algerije, tot een verbetering van marges leide, waardoor een lagere omzet gecompenseerd werd.
In totaal namen de verkochte volumes in de periode af met 23,7%. Dit werd veroorzaakt door de sluiting van OCI's ammoniak- en methanolfabriek in Amerika (OCI Beaumont) die een upgrade kreeg. Ook nam de productie in Egypte af.
Prijzen voor ammoniak en nitraat stegen, maar daalden voor methanol en ureum ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.
Door de upgrade van OCI Beaumont is de totale verkoopcapaciteit toegenomen tot 7,9 miljoen ton. Door ook andere productiefaciliteiten te verbeteren, wil OCI de capaciteit tegen 2017 opvoeren tot 12 miljoen ton.
De nettoschuld bedroeg eind maart $4,0 miljard, ongeveer 4% lager dan aan het einde van 2014 toen de schuld op $4,2 miljard stond.
OCI splitste zich eerder dit jaar af van de bouwactiviteiten die nu in Egypte en Dubai onder de naam Orascom Construction genoteerd staan.
Het Egyptische bedrijf zei met de prestaties van de jaarresultaten dit jaar een verbetering van de winstgevendheid te verwachten en hogere productievolumes in Algerije en Amerika. In het laatste land hoopt het concern flink te groeien in de komende jaren, onder meer door te profiteren van de lagere prijzen voor aardgas.

De beurzen zelf stegen met winsten tot maximaal 0.54%. Er wordt nu uitgekeken naar de Fed-notulen die vandaag worden bekend gemaakt.

Om af te sluiten: Griekenland kan tegen 5 juni bankroet zijn omdat het niet meer kan voldoen aan zijn financiële afspraken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.