De Europese beurzen gaan de dag in met verliezen. Men kijkt vooral uit naar de uitkomsten van de Federal Reserve-vergadering en ook de groeicijfers van de Amerikaanse economie. Analisten verwachten dat de groei 1% bedraagt in het eerste kwartaal van 2015.
De Europese beurzen gaan lager met verliezen van rond de 0,4% gemiddeld.
Even de resultaten van Nyrstar bekijken:
Metals processing kende een sterk kwartaal, terwijl de mijnacitiviteiten zwak waren. Nyrstar lukte in totaal in het eerste kwartaal een EBITDA-cijfer van tot 68 miljoen euro.dat 113% hoger lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat werd onder meer geholpen door solide operaties en een steke dollar. De kapitaalsuitgaven voor 2015 werden verlaagd met 80 mijloen dollar. We komen straks terug met meer details, maar geven alvast de cijfertabel weer.
De resultaten van DSM dan:
Koninklijke DSM nv (DSM.AE) heeft de outlook voor 2015 licht verhoogd en heeft in het eerste kwartaal een hoger operationeel resultaat op een gestegen omzet gerealiseerd.
Het chemie- en voedingssupplementenconcern uit Heerlen gaat nu uit van een ‘hoger’ operationeel operationeel resultaat (EBITDA), waar eerder werd uitgegaan van een ‘licht beter’ resultaat. “Bij de huidige valutaverhoudingen voorzien we een positieve bijdrage van valuta en hedging van ongeveer EUR45 miljoen op de EBITDA over 2015”, zei CFO Geraldine Matchett in een toelichting aan journalisten.
DSM heeft in het hogere bedrijfsresultaat op de gestegen kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten te danken aan hogere volumes bij de twee overgebleven kerndivisies Nutrition en Performance Materials.
De resultaten kunnen in de rest van het jaar nog steun ondervinden van verder kostenbesparingen en efficiencyverbetering bij Nutrition en stafafdelingen, zegt CEO Feike Sijbesma in de toelichting aan journalisten.
“Bovendien zien we eerste tekenen van herstel in Food & Beverages markten in volgroeide economieen en vitamineverkopen in de VS, aldus de CEO, die toevoegt stabilisering van vitamine E-prijzen te voorzien.
DSM realiseerde een 11% hogere kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten van EUR1,886 miljard met 2% autonome omzetgroei. Daarop werd een 4% hoger resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van EUR248 miljoen gerealiseerd.
Bij Nutrition steeg de omzet met 15% naar EUR1,199 miljard, maar daalde de EBITDA 4% naar EUR195 miljoen. Performance Materials realiseerde een 7% hogere omzet van EUR632 miljoen en een 21% hogere EBITDA van EUR86 miljoen.
De winst uit voortgezette activiteiten voor bijzondere items daalde met EUR22 miljoen naar EUR69 miljoen.
De cijfers zijn aangepast voor activiteiten, die DSM als niet voortgezette polymer intermediates en composite resins activiteiten in de joint venture met CVC Capital Partners heeft ondergebracht. Het concern nam voor deze activiteiten een eenmalige impairment voor belasting van EUR130 miljoen, waardoor het totaal netto kwartaalverlies (inclusief niet voortgezette activiteiten en bijzondere posten) uitkwam op EUR70 miljoen.
Analisten zijn over het algemeen positief over de licht beter dan verwachte omzet- en resultaatcijfers, die zij vooral aan de sterke prestaties bij Annimal Nutrition toeschrijven, en over de licht verhoogde outlook.
Het aandeel noteert woensdag omstreeks 12.30 uur 3% hoger op EUR52,87 op een0,3% lagere AEX-index.
Ook de resultaten van Fugro, maar die waren ondermaats:
Fugro (FUR.AE) zal zijn vlootcapaciteit bij de Geotech-divisie halveren, terwijl de capaciteit bij de Survey-divisie per saldo met 20% wordt verminderd, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.
“Dat is een aanzienlijke capaciteitsreductie in twee jaar tijd”, zei bestuursvoorzitter Paul van Riel van de dienstverlener aan de olie- en aardgasindustrie woensdag in een toelichting op de kwartaalupdate van het bedrijf.
In die update kondigt Fugro aan zijn Geotech-vloot verder te gaan verkleinen tot zeven schepen, in plaats van de eerder aangekondigde krimp tot negen schepen. Dit betekent tevens een reductie met zo’n 80 tot 100 man personeel, zei Van Riel.
Bij het onderdeel Survey wordt de vlootcapaciteit met nog eens 10-15% verlaagd, bovenop de vorig jaar aangekondigde capaciteitsreductie. Dit zijn schepen en werknemers die normaal gesproken worden ingehuurd in de drukkere zomerperiode, wat dit jaar niet zal gebeuren. Hier is dus niet echt sprake van een reductie van eigen personeel, stelt de topman.
Een nadere toelichting op de gevolgen voor de bedrijfsvoering volgt bij de halfjaarcijfers, zegt Fugro. “Dit is alleen de aankondiging.”
Volgens Van Riel gaat het om ‘contingente maatregelen’, waartoe vorig jaar al werd besloten, in het geval dat de lagere olieprijs de investeringen in de sector zo hard zouden raken als nu het geval blijkt.
De olieprijs is sinds medio vorig jaar gehalveerd en de investeringen in de industrie zijn daarop wereldwijd met zo’n 15-20% gedaald, zei Van Riel. De terugval is overigens sterker in de Noord-Amerikaanse schaliegas- en teerzandwinning, waar Fugro niet veel mee te maken heeft, terwijl de marktdaling minder groot is in het Midden-Oosten, waar Fugro vooral actief is.
De directe aanleiding voor de verdere capaciteitsreductie is de daling van het orderboek. Voor het hele bedrijf kromp het orderboek voor de komende twaalf maanden met 11% tot EUR1,61 miljard, van EUR1,80 miljard een jaar eerder. Gecorrigeerd voor valuta-effecten (de duurdere dollar had een flatterend effect) bedroeg de krimp zelfs 23%.
Bij de Geotech-divisie kromp het orderboek voor de komende 12 maanden met 14%, gecorrigeerd voor valuta, en bij Survey met 17%.
Het bedrijf sluit niet uit dat de daling van de orders wordt versterkt doordat bedrijven hun investeringen tijdelijk uitstellen, totdat er meer zicht is op de vooruitzichten voor de markt.
Fugro gaat er echter vanuit dat de markt nog “enige tijd” uitdagend blijft. Stabilisatie van de investeringen in de industrie verwacht Van Riel niet voor het einde van dit jaar, zei hij.
De markten voor infrastructuur, zeekaarten en windmolenparken bieden nog wel goede kansen, stelt het bedrijf.
Ook Grontmij had het lastig:
Grontmij (GRONT.AE) rapporteert een zwak begin van het jaar, zoals het ingenieursconcern eerder al had aangegeven, vooral door zwakke resultaten in de Nederlandse markt.
Met name in januari en februari vielen de resultaten voor Grontmij in Nederland tegen, al zag het concern het orderboek tegen het einde van het kwartaal stabiliseren.
De totale omzet daalde met 1,6% tot EUR166,1 miljoen. Autonoom was sprake van een daling met 1,7%.
“De start van 2015 is niet gemakkelijk geweest, zoals we reeds eind februari aangegeven hebben toen we onze volledige jaarresultaten over 2014 bekendmaakten. Door verschillende redenen stonden onze prestaties in twee van onze belangrijkste markten, Nederland en Denemarken, onder druk in het eerste kwartaal en maatregelen zijn genomen”, zegt bestuursvoorzitter Michiel Jaski woensdag over het afgelopen jaar.
De nettowinst nam toe tot EUR3,6 miljoen ten opzichte van een verlies van EUR2,3 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder, als gevolg van de opbrengst van een verkocht onderdeel in Frankrijk. Uit voortgezette resultaten resulteerde een nettoverlies van EUR1,8 miljoen ten opzichte van een verlies van EUR1,6 miljoen een jaar terug.
De operationele winst (EBITA) exclusief eenmalige items daalde naar EUR3,4 miljoen van EUR7,0 miljoen.
De operationele marge daalde tot 2,1% van 2,5%.Ook IMCD kwam met resultaten en die waren erg mooi:
IMCD nv (IMCD.AE) heeft hogere resultaten behaald in de eerste drie maanden van het jaar en zag de operationeel resultaten in alle regio’s groeien, maakt de distributeur van chemicaliën en voedingsstoffen woensdag voorbeurs bekend.
De onderneming verwacht een verdere groei van het operationeel resultaat (EBITA) in de rest van 2015.
De kwartaalomzet nam met 3% toe tot EUR355,6 miljoen. Alle regio’s behalve Europa droegen bij aan de omzetgroei.
De winst voor amortisatie en eenmalige items steeg in de eerste drie maanden tot EUR21,3 miljoen van EUR7,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat voor rente, belastingen en amortisatie (EBITA) steeg met 9% tot EUR30,5 miljoen.
Delhaize opende eveneens de boeken over het voorbije kwartaal:
Het Belgische supermarktbedrijf Delhaize heeft de winst in het eerste kwartaal van het jaar flink zien dalen. Dat bleek woensdag uit een tussentijds handelsbericht van de onderneming.
Delhaize rapporteerde een winst uit voortgezette activiteiten van 36 miljoen euro, bijna 62 procent minder dan een jaar eerder op basis van actuele wisselkoersen. Wanneer rekening wordt gehouden met ongewijzigde wisselkoersen, was er zelfs sprake van een resultaatafname van bijna 76 procent.
De opbrengsten van het concern namen in de eerste verslagperiode van het jaar wel toe, tot ruim 5,8 miljard euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg in de Verenigde Staten 2,5 procent, terwijl deze in België juist flink onder druk stond met 2,8 procent negatief. Dat kwam onder meer door stakingen en hogere reclamekosten.
Morgen reageren beleggers op het Fed-resultaat en op tal van belangrijke eerstekwartaalcijfers.
Tot morgen!