In deze column geven wij onze mening over de huidige toestand van de financiële markten.
De titel blijven pompen heeft twee betekenissen van onderwerpen die ik zal aanhalen. Het eerste onderwerp is het injecteren van geld in de economie. Vandaag raakte bekend dat China de rente verlaagd heeft om de groei aan te wakkeren. Ze verlaagt vanaf maandag het belangrijkste rentetarief voor de derde keer sinds november. De rente wordt met 25 basispunten verlaagd tot 5,1 procent. Economen hadden al verwacht dat China met extra maatregelen zou komen om de groei te stimuleren, na een reeks cijfers over de afgelopen tijd die wezen op een verdere afzwakking van de tweede economie van de wereld. Eerder werd al de kredietverstrekking door Chinese banken versoepeld door de centrale bank. China heeft onder meer te kampen met een zwakte bij de vraag uit binnen- en buitenland. De Chinese economie liet in het eerste kwartaal van dit jaar de traagste groei zien sinds 2009. Economen denken dat de komende tijd nog meer stimuleringsmaatregelen genomen zullen worden door China, waaronder een verdere verlaging van de rente.
Dit zal natuurlijk als gevolg hebben dat de rente op een spaarboek dus verlaagt en men dus verder zal aandelen kopen op de Chinese beurs. Die beurs is al met meer dan 40% gestegen. Ik denk dan ook dat de financiële markten dolenthousiast zullen reageren aangezien de groei hierdoor weer zal aantrekken op lange termijn maar dat er tegelijkertijd ook vers geld wordt gepompt in de economie (op middellange termijn). Het is ook niet de laatste maatregel die de Chinese centrale bank zal nemen, wat aandelen nog wat extra aantrekkelijker maakt. Blijven pompen is hier dus van toepassing, tot de zeepbel dat ze zelf aan het blazen is, knapt.
Ook olie pompen is een onderwerp in deze column. China is namelijk de grootste importeur geworden van olie in de hele wereld. Ze heeft de VS voorbijgestoken nu deze grootmacht vooral schalieproductie toepast. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat in april 7,4 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag werden geïmporteerd. Voor de VS ging het om 7,2 miljoen vaten per dag. Toch opmerkelijk als u weet dat de groei achter zit in China, maar dat hindert niet aangezien de vraag vanuit China verder blijft toenemen. China voerde vooral meer olie uit Iran in, maar ook uit andere landen in het Midden-Oosten werd meer olie geïmporteerd door China. Mijn verwachting voor de olieprijsevolutie is dan ook dat de olieprijs wat verder kan opveren om daarna terug te gaan stabiliseren.