Een dividend is eigenlijk op eenvoudige wijze gezegd: de winst die aan de aandeelhouders uitgekeerd wordt. U krijgt dan een bepaald percentage dividend uitgekeerd omdat u aandelen bezit van dat bedrijf. U wordt dan eigenlijk betaald voor u deelname als aandeelhouder. Een dividend kan maandelijks per kwartaal of jaarlijks uitbetaald worden aan de aandeelhouders. De onderneming kiest dit zelf zoals ook de hoogte van het dividend.
Wat is een dividend?
Een bepaald bedrag die u op een bepaald tijdstip krijgt voor uw belang in een onderneming. Een onderneming kiest er dan voor om de winst in de vorm van een dividend uit te keren aan de aandeelhouders. De onderneming kan ook kiezen om het bedrag te herinvesteren in het bedrijf. Het nadeel van een dividend is dat het uitgekeerde bedrag niet kan herinvesteert worden. Daarom wordt er bij opstartende bedrijven bijna nooit een dividend gegeven. De winst is nodig voor de verdere uitbreiding van de onderneming.
Wie bepaald er het dividend die ik zal krijgen?
De uitbetaling van een dividend wordt door de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd, nadat de raad van bestuur de hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetaling bepaald heeft.
Er kan gekozen worden om een dividend maandelijks, per kwartaal of jaarlijks uit te betalen. Het meest gebruikelijk is jaarlijks of per kwartaal betaald te worden. De raad van bestuur kan kiezen om het dividend uit te betalen in geld of door extra aandelen te geven.
Invloed van het dividend op de aandelenkoers.
De dag dat het dividend uitgekeerd wordt noemt men “ex dividend” datum. Normaal zou het dividend invloed moeten hebben op het aandeel. Als een aandeel dan op ex dividend noteert zou de grote van het dividend van de koers moeten gaan. Als u dan 2% dividend van de totale waarde van u aandeel krijgt. Zal er 2 % van de koers gaan. In de praktijk is het echter nooit zo dat een aandeel evenveel daalt op ex dividend datum als het uitgekeerde dividend. Dit komt omdat een dividend eigenlijk altijd later uitbetaald wordt. Ook moet er rekening gehouden worden met koersfluctuaties waardoor een aandeel dus nooit evenveel zal dalen op ex dividend datum als het dividend dat er vanaf getrokken wordt.
Belastingen op dividend.
Op de uitkering van een dividend moet belasting worden betaald. In België is dat 25 % en noemt roerende voorheffing , in Nederland betaald men 15 % en wordt genoemd dividendbelasting,
Deze ingehouden belasting is te verrekenen met de inkomstenbelasting voor particulieren of vennootschapsbelasting voor bedrijven. Bij de aangifte moet worden aangegeven hoeveel dividend is ontvangen en hoeveel dividendbelasting hierop is ingehouden.
Als u 5 % of meer van de totale hoeveelheid aandelen van een onderneming bezit, geldt er een vrijstelling van dividendbelasting. Dit omdat u dan als een deelnemer van de onderneming gezien wordt.
Als u aandelen bezit buitenlandse onderneming kan het zijn dat u 2 keer belasting zal moeten betalen. Dan betaald u in het land van de onderneming en in eigen land.
Soorten vaststelling dividend.
We kunnen de vaststelling van het dividend vaak in 3 categorieën onderverdelen.
- Er is geen vast beleid voor het vaststellen van het dividend.
- Een vast percentage van de winst zal worden uitgekeerd als dividend.
- Men kiest om een vast dividend te betalen die ook jaarlijks groeit. Dit om investeren in het bedrijf ook voor dividendbeleggers interessant te maken.
Dividend vs inkoop van eigen aandelen.
Een betere manier dan uitkering van dividend is eigenlijk de inkoop van eigen aandelen als het aandeel goedkoop gewaardeerd is. Als het bestuur ervoor kiest om eigen aandelen in te kopen op een moment dat het aandeel goedkoop waardeert dan doet men extra winst. De extra winst is dan de meerwaarde van de aandelenprijs als het aandeel terug een normale waardering heeft. Een uitkering van dividend wordt ook belast en de inkoop van eigen aandelen niet. Men doet dus eigenlijk 2 keer winst.
Enkele begrippen die u moet kennen.
ex dividend: De datum van de uitkering van het dividend.
stock dividend: De uitbetaling van dividend in de vorm van aandelen.
superdividend: Als een bedrijf veel winst gemaakt heeft, kan het ervoor kiezen dit als superdividend ter beschikking te stellen van de aandeelhouders. Er wordt dan een groot bedrag uitbetaald die ook zeer zwaar belast wordt.
dividend yield: De hoeveelheid dividend dat u per aandeel krijgt uitgedrukt in procent.
pay out-ratio: De verhouding tussen de winst van het bedrijf en het bedrag aan dividend dat goedgekeurd wordt.
Tip: vergelijk brokers en bespaar op transactiekosten beleggen.