analyse van het aandeel umicore

Umicore (het vroegere Union Minière) is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in raffinage en verwerking van edelmetalen, productie van katalysatoren voor de autonijverheid en recyclage van elektronisch afval.

Het bedrijf produceert ook basismaterialen voor batterijen. Eén op vijf Li-ion batterijen bevat materialen van Umicore. In die markt zou het bedrijf 30% marktaandeel hebben. Het is een groeitak.

Umicore kan zo’n 20 metalen winnen uit afgedankte computers, televisies en andere elektronische toestellen. Umicore heeft in Hoboken (Antwerpen) de grootste recyclagefabriek in de wereld, die 200 soorten afval verwerkt. Elektronisch afval is met zo’n 10% de grootste groep. Er wordt zuurstof in de smelter gespoten en dat verbindt zich zich met sommige stoffen die dan bovenaan gaan drijven en zo afgescheiden kunnen worden.

Via chemische reacties wordt in een gespecialiseerde chemische fabriek de brei verwerkt tot poeder, korrels en staven. Uit de recyclage van e-schroot wordt goud, zilver, palladium, platina en koper gewonnen. Daarom wordt Umicore soms een bovengrondse mijn genoemd.

Het afval dat als grondstof dient wordt aangekocht en van overal aangevoerd via binnenschepen en grote vrachtwagens. Wereldwijd groeit de berg elektronisch afval.

Recyclage zorgt voor 42% van de winst (2015). De inkomsten uit recyclage hangen af van de prijsevolutie. In 2015 lagen de metaalprijzen gemiddeld lager dan in 2009! Recyclage heeft een hogere winstmarge door de goedkope aankoopprijs van het schroot.

De recyclagecapaciteit in Hoboken wordt vanaf 2016 geleidelijk uitgebreid van 350.000 ton verwerkt afval per jaar tot 500.000 ton. Geen enkel ander bedrijf kan evenveel complexe afvalstromen verwerken. Andere recyclagebedrijven zijn meer gespecialiseerd in een paar metalen.

Het metaalsmeltingsbedrijf Aurubis heeft zijn contract met Umicore voor recyclage opgezegd. Aurubis start zelf recyclage op. Er dreigt overcapaciteit te ontstaan op de recyclagemarkt.

Een risico is de eventuele ontwikkeling van goedkopere katalysatoren door nieuwkomers. Er wordt daar veel onderzoek naar gedaan. De huidige toestellen gebruiken dure materialen zoals platina.

De nettowinstmarge is laag maar de efficiëntie en het personeelsrendement zijn hoog.

Vanaf 2016 wordt een volumestijging verwacht door een verhoogde capaciteit inzake recyclage en een aantrekkende vraag naar uitstootkatalysatoren, als gevolg van het dieselschandaal. De evolutie van de grondstoffenprijzen is ook een cruciaal maar onzeker element. Door de groei van het aantal elektrische wagens is er meer behoefte aan onderdelen voor batterijen.

Het bedrijf hoopt tussen 2015 en 2020 de winst te verdubbelen.

Beleggen in aandelen? Vergelijk brokers en beleg aan de goedkoopste tarieven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.