Koop palladium als investering.
Wilt u palladium kopen? Beleggen in palladium? Dit is 10 ounce fysieke palladium.

Denkt u eraan om palladium als investering te kopen? In deze post praten we over palladium als investering. Palladium is een minder bekende grondstof om in te beleggen dan vb zilver en goud. U kan een investering in dit metaal dan ook vergelijken als investeren in andere zeldzame metalen. Palladium kan een interessante belegging zijn voor u. Palladium is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Het is een overgangsmetaal met atoomnummer 46 en symbool Pd. Het is schaars en wordt gebruikt voor verschillende industriële toepassingen.

 Wat is palladium?

Platina lijkt het meeste op palladium. Palladium is een zacht zilverwit overgangsmetaal. De ongewone eigenschap van palladium is dat het tot wel 900 maal eigen volume aan waterstof kan opnemen bij kamertemperatuur. Palladium wordt dan ook vaak in de industrie gebruikt voor deze eigenschap. Men vermoedt dat er Pd2H wordt gevormd, maar dit is niet bewezen. Door de eigenschap veel volume waterstof op te nemen gebruikt men palladium voor industriële hydrogeneringsreacties.

Palladium in industriële toepassingen.

De belangrijkste toepassingen van palladium in de industrie zijn als katalysator of in hydrogenerings- en dehydrogeneringsreacties. Palladium wordt gebruikt voor het opwekken van petroleum. Palladium is dan ook cruciaal in verschillende industriële sectoren. In sieraden is palladium populair. Zowel als witgoud of in pure vorm. Hier bespreken we de industriële toepassingen van palladium:

  • In vliegtuigbougies zit er palladium.
  • Grondstof in chirurgische instrumenten en de tandheelkunde. Maar ook in horloges en elektrische schakelingen.
  • Het zuiveren van gas kan met palladium worden gedaan. Omdat waterstof diffundeert met palladium die verhit is.
  • Palladium wordt als katalysator gebruikt.
  • Palladium-waterstofelektrode

  • In juwelen denk aan witgoud dat is goud ontkleurd door palladium. Maar ook palladium in pure vorm kan worden gebruikt voor sieraden.

Witgoud is een legering van goud die is ontkleurd door de toevoeging van palladium.
Een juweel in “witgoud”. Witgoud wordt gemaakt door goud te ontkleuren via toevoeging van palladium.

Zeldzaamheid palladium.

Momenteel komt het grootste gedeelte van de productie palladium uit Zuid-Afrika en Rusland. Palladium wordt meestal gewonnen als een bijproduct. Palladium kan gevonden worden in de aardkorst als legering met Koper, goud, platina en nikkelertsen.

Palladium is eigenlijk veel schaarser dan platina en heeft veel eigenschappen met platina gemeen. Palladium is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Toch is palladium goedkoper dan platina.

Palladium zou kunnen ge-extracteerd worden uit gebruikt nucleair afval maar tot op heden is dit nog niet mogelijk. Hier kan u de hoeveelheid beschikbare platina en de jaarlijkse productie zien.

Geschiedenis van palladium.

Ontdekt in Zuid-Amerika tijdens een onderzoek naar ruw platinaerts. Dit was in 1803 door William Hyde Wollaston.

Palladium als investering

Een reden waarom palladium zo goedkoop was de verleden jaren is omdat de Russische overheid de voorraden aan het verkopen is die opgebouwd zijn tijdens de Sovjet periode. Dit gebeurt met een hoeveelheid van 1,6 tot 2 miljoen ounce per jaar. De totale hoeveelheid van de voorraad is een staatsgeheim.

Hoe palladium kopen als investering?

Er zijn verschillende manieren waarop u palladium kan kopen. Voorbeeld: in fysieke vorm, palladium ETF, …

De bekendste vorm is fysiek palladium kopen. U kan palladium in de vorm van munten of baren kopen.

Hier kan u palladium munten kopen.

Palladium zilveren munt als belegging. Een maple leaf in dit geval.
Maple leaf palladium 1 ounce coin.

Hier kan u palladium baren kopen.

U koop het best munten enkel geslagen in 99,90% puur palladium. Als u het als investering aanschaft koop dan de bekende munten zoals maple leaf voorbeeld. U krijgt ze later makkelijker terug verkocht en als u munten koopt met verzamelwaarde betaald u meer. Die prijs die u meer betaald krijgt u er niet extra voor bij een verkoop. Meestal zijn munten 1 troy ounce dat is 31.1 gram.

U kan ook kiezen om baren te kopen. U kan palladiumbaren kopen van 1 ounce tot 1 kilogram palladium.

Voor de opslag van uw palladium kan u zelf kiezen. U kan palladium dan zowel zelf thuis opslaan maar als u die mogelijkheid niet heeft kan u ook kiezen om het in een bankkluis te bewaren in de bank. Er zijn banken genoeg die kluizen verhuren en de huurprijs is niet zo veel.

ETF palladium

U kan online Exchange trade funds kopen die zich op palladium focussen. Een voorbeeld van zo een ETF is; ETFS Physical Palladium Shares, uitgegeven door ETFS Palladium Trust. Het symbool is PALL. Het doel van het fonds is dat de aandelen de prijs van palladium volgen.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.