Waarom moet ik beleggen in zilver?
Waarom moet ik beleggen in zilver?

Het kan veel interessanter zijn om te beleggen in zilver dan in goud. De redenen waarom het interessanter kan zijn in zilver te beleggen zullen we hier bespreken. De belangrijkste reden is omdat zilver ook een industrieel metaal is. Goud wordt eigenlijk hoofdzakelijk als een geleider van stroom gebruikt in de industrie. Zilver in tegenstelling tot goud kent echt zeer veel industriële toepassingen. En de trend is dat zilver nog veel meer voor industriële toepassingen gebruikt zal worden in de toekomst. Er wordt namelijk voor geen enkel edelmetaal zoveel nieuwe industriële toepassingen ontdekt als voor zilver. U leest alles over zilver hier.

Wat is zilver?

Zilver is een edelmetaal met de kenmerkende zilveren glans. Doordat zilver een edelmetaal is kan het niet roesten of oxideren. Zilver kan wel groen verkleuren na verloop van tijd maar u kan u zilver dan gewoon oppoetsen en dan blinkt het terug. Zilver heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand, beter dan koper en goud. Zilver geleid ook van alle metalen warmte het best en heeft de hoogste optische reflectie. Het symbool van zilver is ag. Dit komt van de Franse naam voor zilver: argent. Argent heeft nog een andere betekenis , dat wil ook zeggen geld. Hier zit u maar het belang van zilver als monetair metaal. Zilver wordt dan ook al gedurende een zeer lange periode gebruikt als geld net als goud. De reden hiervoor is dat men zilver niet kan bijlenen of printen zoals men wel met fiat geld kan doen. Fiat geld wil zeggen geld die in waarde verminderd wat al het geld eigenlijk doet vanwege het beleid van de overheden wereldwijd. Zilver is dan ook een schaars metaal. Beleggen in zilver kan dan ook geen slecht idee zijn om u koopkracht te beschermen.

Geschiedenis van zilver.

Zilver werd al van voor onze jaartelling gebruikt als betaalmiddel. Men maakte er toen ook al sieraden van. Zilver werd het eerst gebruik rond 5000 voor christus in Egypte. Van het metaal kwik werd er eerst gedacht dat het een soort zilver was. Pas veel later bleek het om twee volstrekt verschillende elementen te gaan.

Industriële toepassingen van zilver.

Doordat zilver zo veel industriële toepassingen kent maakt het interessant te beleggen in zilver. Zilver wordt nog steeds meer en meer belangrijk in de industrie terwijl het steeds schaarser wordt. Hier kunt u enkele industriële toepassingen van zilver lezen.

 • Zilver in batterijen. Nog maar sinds recent begint zilver aan een opmars voor het gebruik in batterijen. Zilver oxide batterijen zijn de vervanging voor lithium batterijen. De “zilverbatterijen” zijn een stuk duurder maar zijn veel efficiënter per gewicht eenheid. Dit maakt hen dan ook voor bepaalde toepassingen veel interessanter. Zoals voorbeeld kleine knoopcel batterijen die in horloges zitten. In zo een batterij zit ongeveer 35% zilver. Ook zijn deze “zilverbatterijen” beter voor het milieu.
 • Zilver in lagers. Zilveren lagers zijn een essentieel component in veel type motoren. Dit komt omdat ze hoge temperaturen kunnen weerstaan en toch nog goed werken. Ook worden de lagers sterker door zilver wat voor sommige toepassingen nodig is. Deze “zilverlagers” worden voorbeeld in straaljager motoren gebruikt. Dit vanwege de nodige sterkte en hittebestendigheid.
 • Zilver in elektronica. In bijna alle elektronica die we vandaag gebruiken zit zilver verwerkt! Van u televisietoestel tot u auto, er zit zilver in. Dit omdat zilver een uitstekende elektrische geleider is.
 • Zilver in katalysatoren. Ja hoor zilver wordt ook als katalysator gebruik. Meer dan 90% of het zilver gebruikt als katalysator is voor de productie van ethyleen oxide van ethyleen.
 • Zilver om te solderen. De metaalbewerkers onder ons zullen zilver vast kennen om mee te solderen. Zilver wordt dan ook vaak gebruikt om buizen etc mee te lassen. De kracht en kwaliteit van een zilveren las kan bij geen enkel ander metaal verkregen worden.
 • Zilver in de fotografie. Zilver wordt als zilverhalogeniden in de fotografie gebruikt.
 • Zilver om regen te maken. Fijn verneveld zilverjodide wordt gebruikt om regen te maken en om mist te reduceren rondom voorbeeld vliegvelden.
 • Zilver in spiegels. Zilver wordt gebruikt in zeer hoog kwalitatieve spiegels. Voor normale spiegels gebruikt men aluminium die dan ook een stuk goedkoper is.
 • Zilver in de tandheelkunde. In de tandheelkunde gebruikt men vaak zilver. Dit omdat zilver zo eenvoudig te bewerken is.
 • Zilver als antibioticum. Zilver word in de geneeskunde soms gebruikt vanwege zijn antibacteriële werking. Den voorbeeld aan: colloïdaal zilver.
 • Overig. Dit zijn de belangrijkste toepassingen maar er zijn er nog veel meer. Denk vb aan gebruik in zonnepanelen.

Overige toepassingen zilver.

 • Zilver als geld. Vroeger werd zilver of goud gebruikt als betaalmiddel. Tegenwoordig speelt zilver of goud geen zo grote rol meer als monetair metaal als vroeger.
 • Zilver in kunst. Zilver wordt zeer veel gebruikt in kunst voor versiering. Ook voorbeeld bestek of bekers maakt men soms van zilver.
 • Zilver in juwelen. Dit moet ik waarschijnlijk niet uitleggen. Iedereen zal wel al eens een zilveren juweel gezien hebben en weet ook hoe veel men het gebruikt voor juwelen. Ook als legering wordt het vaak gebruikt.

Waarom beleggen in zilver interessant kan zijn.

Persoonlijk ben ik echt een voorstander en liefhebber van zilver. Ik heb er dan ook heel wat tientallen kilo’s van liggen. Waarom kan beleggen in zilver zo interessant zijn?

 1. Zilver is spotgoedkoop momenteel. Als zilver duur was voor het moment was het waarschijnlijk niet zo een goede investeren als nu. Prijs is wat u betaald waarde is wat u krijgt. Maar zilver is eigenlijk spotgoedkoop op dit moment. In deze grafiek kan u de zilverprijs zien gecorrigeerd met inflatie. Deze grafiek spreekt boekdelen.
Hier kan u de zilverprijs zien gecorrigeerd aan de inflatie.
Hier kan u de zilverprijs zien gecorrigeerd aan de inflatie.

2. Prijs tegenover productiekost. Zilver is eigenlijk zo goedkoop voor het moment dat het nog nauwelijks loon om het te gaan mijnen. De zilverprijs tegenover de productiekost staat dan ook op het laagste pijl sinds 2005. Aan deze zilverprijs is mijnen op de lange termijn niet meer rendabel. Daarom lijkt het mij dan ook meer dan logisch dat de prijs op lange termijn wel eens moet gaan stijgen. Dit kan dan ook niet anders. Als het aanbod stopt omdat het niet rendabel meer is om te mijnen en de vraag blijft gelijk stijgt de prijs. Dit is pure economie. Daarom is het dan ook waarschijnlijk geen slecht idee om te beleggen in zilver.

Zilverprijs tegenover de productiekost.
Zilverprijs tegenover de productiekost.

3. Lage zilvervoorraden.

De beschikbare zilverhoeveelheid is ongeveer 241 miljoen ounce. Dit is slechts zoveel als 25 % van de productie zilver per jaar. In 1990 was de beschikbare hoeveelheid zilver 8 keer zo veel als nu! De zilverhoeveelheid staat dan ook historisch laag. Dit kan een reden zijn om te beleggen in zilver.

Grafiek voorraad beschikbaar zilver.
Voorraad beschikbaar zilver.

4. De lange prijsdalingen.

Sinds 2011 daalt de prijs voor zilver. We zitten dan ook in een sterke berenmarkt. Alles die te sterkt daalt en onderwaardeert moet ooit eens terug omhoog gaan naar een normale waardering. Het moment van de berenmarkt voor zilver lijkt op een einde te komen. Er begint zicht dan ook een bodem te vormen. Zie de grafiek.

Grafiek berenmarkt zilver.
Grafiek berenmarkt zilver.

5. Goedkoop vergeleken met andere grondstoffen.

Grondstoffen zitten algemeen een beetje in een berenmarkt. Dit kan ook wel zo zijn. Maar bij zilver is de berenmarkt toch wel heel sterkt aanwezig. Enkel nikkel doet het slechter. Zilver is dan ook zeer goedkoop tegenover andere grondstoffen.

Percent Change From…
 1 Year Ago5 Years Ago10 Years
Ago
All-Time
High
Gold -2%38%234%-31%
Silver-6%35%239%-60%
Platinum3%20%83%-35%
Palladium14%252%238%-21%
Copper-4%37%146%-32%
Nickel32%26%17%-64%
Zinc26%49%128%-47%

Dit zijn volgens mij dan ook de belangrijkste redenen om te beleggen in zilver. Er zijn nog andere redenen genoeg maar dan zal dit artikel 3000 woorden lang worden 😉 .

Hoe moet ik beleggen in zilver?

U kan zilver kopen in de vorm van zilvermunten, zilverbaren, “papier” zilver, beleggingsfondsen in zilver, zilvermijnen, …

Beleggen in fysiek zilver.

Als u wil beleggen in fysiek zilver heeft u de keuze tussen munten of baren.

Wil je beleggen in goud, zilver of andere edelmetalen? Koop hier uw edelmetaal aan de beste prijs en service.

Als u wil beleggen in zilver onthou goed: op zilvermunten betaald u geen btw en op baren wel. Dit komt omdat munten als geld gezien worden en baren niet. Daarom betaald u dan ook geen btw op zilvermunten.

Beleggingsfondsen, zilvermijnen , papier zilver.

U kan ook kiezen om te beleggen in beleggingsfondsen gespecialiseerd in zilver. U kan ook een zilver ETF kopen. Of u kan beleggen in zilver in de vorm van zilvermijnen. Weet wel dat zilvermijnen redelijk volatiel zijn. Als de zilverprijs daalt daalt de prijs van een zilvermijn harder maar als de zilverprijs stijgt stijgt de prijs van een zilvermijn ook harder.

Mogelijkheden genoeg.

Wat precies de verschillen zijn zullen wij in een ander artikel verder bespreken. Dit kan u hier lezen op onze site: http://verdienveelgeld.be/category/investeren/grondstoffen/

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.