aandeel melexis

Waarom blijft Melexis klimmen? Bij uitbreiding; waarom blijft een aandeel klimmen? Heel eenvoudig, eens een aandeel in een trend zit (stijgend of dalend) dan is die trend niet zo eenvoudig te stoppen.

Een aandeel kan als duur ervaren worden (om gelijk welke reden) maar kan steeds duurder worden omdat beleggers naar elkaar kijken. Als een aandeel begint te stijgen (of al enige tijd stijgt) zal het ook door meer mensen/banken/beleggersbladen/analisten, enz. aangeraden worden. Dat op zich lokt nieuwe kopers. Maar ook gewoon de stijgende prijs lokt opnieuw kopers.
Mensen, en dus ook beleggers zitten graag in het kamp van de winnaar. Vergelijk het met supporters van een voetbalploeg. Als een ploeg het goed doet zal die steevast veel meer supporters aantrekken. Beginnen de resultaten van de ploeg tegen te vallen dan dunt het supportersbestand ook (snel) uit.
Melexis stijgt dus ook gewoon om de simpele reden … dat het stijgt. Uiteraard stijgt Melexis en andere aandelen om tal van andere redenen (zoals o.m. een goede gang van zaken in het bedrijf, goed management, mooie vooruitzichten, enz.)
MELE staat nu ongeveer 68. Velen gaan dit te duur vinden om nog in te stappen omdat het aandeel al teveel gestegen is. Maar als MELE pakweg 30 stond dan was het aandeel ook al maal 6 gegaan (maal 6, dat is +500%). Ik ben er zeker van dat er toen (en wellicht ook al veel vroeger) er heel wat beleggers dit aandeel veel te duur zullen gevonden hebben om dan nog in te stappen. Toch verdubbelde het aandeel nadien nogmaals. It ain’t over till it’s over.
Volgens mij zijn er twee soorten koopkansen: deze op terugval en deze bij uitbraak van de koers van een aandelenkoers (ik schreef er op mijn site recent een artikeltje over onder de titel: ‘Wat is een koopkans op de beurs?’).
Kopen op terugval of kopen bij uitbraak, beide zijn mogelijk en kunnen zeer rendabel zijn. Het belangrijkste is echter de plaats waar je uw bescherming neerzet (je stoploss bv.) zodat je goed het risico kan afbakenen.
Wie koopt op terugval zal een goedkopere prijs betalen maar heeft op het moment van kopen iets minder zekerheid of de stijgende trend zal verdergezet worden. Wie koopt op uitbraak heeft iets meer zekerheid over het verderzetten van de trend maar betaalt voor die (iets) grotere zekerheid een hogere prijs.

Trending aandelen zijn een must en als je twijfelt over “duur” zijn. Zet je stoploss strak.
Zit je bvb een aantal % in plus 5 à 10 bvb. Zet je stoploss in de profit zone en je kan “relaxen”.

Tip voor beginnende beleggers: oefen beleggen zonder risico met een demo-account bij een online broker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.