Het risico van beleggen

Ik hamer er steeds op je risico te beperken. Analyses (TA of FA of, …), koersdoelen, eindejaarslijstjes (maar ook de zeer belangrijke valentijnlijstjes, moeder- of vaderdagslijstjes, en alle andere – minstens even belachelijke – lijstjes) zijn allemaal een maat voor niets als de hel uitbreekt (ongeacht welke zwart zwaan de aanleiding zal zijn). Zelfs spreiden (over sectoren) zal dan ook maar matig helpen. Risk, Risk, Risk, Dat is steeds het belangrijkste. Niet hoeveel winst je maakt/gemaakt hebt/zal maken, welk aandeel je gaat kopen, hoeveel verschillende posities je inneemt, timing, enz. (ik kan nog wel even doorgaan met het opsommen van overgewaardeerde beleggingspunten) maar wel hoeveel risico loop ik. In de vastgoedwereld spreken ze van location, location, location. In de beleggerswereld zou dat moeten zijn Risk, Risk, Risk.

Het beheersen van risico is zeer alledaags. Mensen verzekeren hun huis, hun auto, hun leven, … Fietsers zetten valhelmen op, motorrijders dragen beschermende kledij en helm, we hebben airbags in de wagen, zetten onze richtingaanwijzers aan om veiliger te kunnen van richting veranderen, enz. Als het echter op beleggen aankomt…. beschermen?? Ho maar, dat gaat ten koste van rendement, dat gaan we toch niet doen hoor. Wel, … niet beschermen gaat te koste van rendement. Beschermen gaat ten koste van kort termijn rendement (of winst) maar niet beschermen zorgt er (quasi ongemerkt) voor dat je rendement op lange termijn lager zal liggen (door missers die te lang aangehouden worden en mogelijks zelfs nooit meer goed komen).
Daarenboven zorgt een teveel van zulke missers in veel gevallen voor een game over. En dan is er geen winst op het ingezette totale kapitaal (of slechts heel weinig zodat het de moeite niet loonde), is er veel tijd verloren gegaan en zijn er veel inspanningen geleverd die vruchteloos bleken te zijn.
In een erger geval is er zelfs verlies op dat kapitaal, in een nog erger geval is er zelfs verlies van het totale kapitaal en in het allerergste geval verliezen sommigen zelfs meer dan hun kapitaal (eventueel geleende sommen die terug dienen betaald te worden, relaties die uit elkaar spatten, woning die dient verkocht te worden.
Ja, beleggen of beter succesvol beleggen is meer dan een winnaar links of rechts;Het is geen sprintje, het in een marathon.

Meer weten over beschermend beleggen? Lees ook eens deze artikels:

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.