Wilt u graag beleggen zonder groot risico? Dan zijn opties misschien iets voor u! In deze video leren wij hoe u met behulp van opties risico’s kan beheersen.

Een goede broker nodig om opties te handelen? Wij raden trader-only aan.

Beleggen wordt in de media vaak voorgesteld alsof beschermen tegen volatiele momenten onmogelijk is. Dat is niet juist.

De media wil maar al te graag beleggers voorstellen als speculanten die bereid zijn om alles te verliezen om toch maar meer rendement te behalen dan een spaarboekje…

In de mainstream media spreekt men zelden over financiële afgeleide producten (derivaten) en hoe je die kunt gebruiken om te beschermen.

We hebben het over opties!

Voorzichtig beleggen is voor ons synoniem aan risico’s begrijpen en zien.

Om rendement te kunnen behalen moeten we ons blootstellen aan een bepaald risico. Wanneer u belegt is er blootstelling aan een bepaald risico. Wil je een beter belegger worden dan is het beter om te steven naar een goed risico beheer dan hoog rendement. Een hoog rendement is een gevolg van goed risico beheer.

Alles in het leven verandert, alles is dynamisch, risico bijgevolg ook, maar toch zijn er weinig situaties waar het zeer snel escaleert/evolueert. Ook op de beurs. Ik hoor mensen soms zeggen dat ik al mijn geld zal verliezen op een dag als belegger. Maar als de fundamentals van het onderliggende effect en mijn risicobeheer goed is, waardoor ik de risico’s kan hedgen. Waarom zou ik dan plots al mijn geld op de beurs verliezen?

Hoe kan je als belegger met opties risico beheersen?

 1. Beperk de kans dat iets nadelig kan gebeuren.
 2. Beperk het gevolg van die actie.
 3. Beperk de blootstelling aan het gevolg.

Benjamin Graham, de vader van value beleggen en bekende leraar van Warren Buffett schreef in zijn boek The Intelligent Investor over risico: “Het doel van beleggen is niet het rendement proberen verbeteren, maar het risico beheersen.” Er bestaan vele soorten risico, maar risico en rendement liggen echt in de hand!

Risico als verhoudingsgetal, wat is een risk-reward ratio?

Willen we een zinvolle interpretatie bekomen van wat risico precies is, dan moeten we dit steeds aan rendement gekoppeld zien. We spreken over de Risk/Reward verhouding. Dit getal heeft een indicatie over de risk/reward ratio.

 • RR>0 Men kan (beperkt) verlies maken
 • RR=0 Men kan geen verlies maken
 • RR<0 Men kan geen verlies maken en een beperkte winst is zeker

Het is echter in theorie onmogelijk om onmiddelijk een positie op te zetten waarbij het risico onbestaand is. Dit zou onlogisch zijn want een minimum rendement staat tegenover een minimum risico. Men tracht wel te evolueren naar zo een situatie.

De typische belegger probeert iets te kopen en vervolgens verkopen aan een hogere prijs. Maar dit is niet de enige mogelijkheid! Het is beter om risico met opties te hedgen. Only fools don’t protect against risk.

Zie de weg naar financiële vrijheid:

 1. Spend less than you earn
 2. You’re better off being anonymously rich, than being deceptively poor
 3. Patience is a virtue
 4. If you can’t afford to pay cash for something, than you can’t afford it
 5. Money does not buy happiness. Focus on attaining financial freedom
 6. Financial freedom is a state of mind that comes from being debt free. It can be attained regardless of your income level
 7. Getting a second job keeps you bussy, and makes it difficult to spend
 8. Money is like a toddler, you can’t expect your money to grow without credible money management
 9. Pay yourself first
 10. Failing to plan is the same as planning to fail. It’s not enough to simply declare that you want to be financially free
 11. Don’t be afraid to think big. Success demands that you envision something significantly larger than your currently delivery upon
 12. Hard work can often make up for a lot of stupid (financial) mistakes, and you will make mistakes
 13. Your a fool if you don’t insure yourself against risk.
 14. Time is an ally of the young
 15. You can’t spend what you don’t see. Use automatic paycheck deduction to build up retirement.

Hoe risico beperken met opties?

Dat kan op meerdere manieren. Vb met married puts, aandelen en gekochte put opties. U betaald dan een premie om uw aandelen op een vooraf bepaalde datum aan een vooraf bepaalde prijs te kunnen verkopen.

Leer puts schrijven en hedgen ipv aandelen kopen!

Wordt een optie pro en leer de kneepjes in volatiliteit en tijdskrediet.

Maar voor al dit te kunnen heeft u ook een goede broker nodig! Wij raden trader-only aan. De broker voor actieve beleggers! Hier kan u er alles over lezen.

Beleg met traders only, de broker voor actieve beleggers

Met de professionele software TWS Traders Work Station krijgt u inzicht in de profit loss van uw portefeuille, optie grieken, optie order boeken en nog veel meer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.