U heeft al heel wat ontdekt van de beleggingsvormen die er zijn en wat ze opleveren. Maar het gaat verder dan dat! Vandaag gaan we over naar de "speeltjes" van de beurs waarvoor ik u wil waarschuwen…

Op de beurs zijn er veel producten waarmee men kan beleggen. Meestal werken deze met behulp van een hefboom. Beleggers – meestal professionelen – gebruiken deze middelen om te speculeren op grondstofprijzen, aandelenkoersen, beursindexen etc. In dit hoofdstuk geef ik er een uitgebreid verslag over. Maar één ding moet je alvast weten: het zijn gevaarlijke speeltjes en ik raad het niet aan een beginnende of licht gevorderde belegger aan. Een soort kwam al aan bod: trackers. Wat zijn trackers? Het is hetzelfde principe van een ETF. Een exchange-traded fund (ETF), ook wel een indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Het is dus een afgeleid product of derivaat. Daardoor kan u met een tracker of ETF uw risico spreiden. Wat aangenaam is.

Er bestaan verschillende soorten derivaten. Zo heb je opties. Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen, soms voor een vastgestelde prijs.

Wie een koopoptie neemt op een huis heeft dat huis nog niet gekocht, maar verzekert zich voor een korte periode van de mogelijkheid om te kopen. De verkoper mag het huis gedurende die periode niet aan een ander verkopen. Een dergelijke optie heeft een looptijd van enkele dagen en wordt vaak gratis geboden.

Wie een koopoptie neemt op een aandeel, koopt het recht om het aandeel voor een bepaalde prijs te kopen. Hij betaalt daarvoor een bedrag aan degene die het recht verleent.

Een optie is een afgeleid product, ofwel een derivaat. De waarde van de optie is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product, de looptijd, de bewegelijkheid van de prijs van de onderliggende waarde en de rente.

Om een aandeel te kopen aan een vooraf afgesproken prijs, moet je een calloptie uitoefenen. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld noemt men de optiepremie. Wie een calloptie schrijft (die je dus het recht verleent om te kopen), moet een onderliggende waarde tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. De schrijver ontvangt als compensatie de premie ofwel de prijs van de optie. Maar meestal gaan beleggers die aandelen niet kopen, maar proberen ze geld te winnen met die opties. Stel: u koopt een optie om een aandeel te kopen tegen 20 euro. De premie (wat de optie kost) om 100 aandelen te kopen kost 5 euro. Als het aandeel stijgt naar 22 euro, stijgt de waarde van uw optie met 2 euro tot 7 euro. Een hefboomeffect dus. Maar als de koers onder de 20 euro grens blijft, is de optie waardeloos aangezien u de aandelen goedkoper kan kopen op de beurs.

Daarnaast kan je ook een aandeel verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs, de putoptie. De koper van een putoptie heeft een recht gekocht om een onderliggende waarde tegen een van tevoren afgesproken koers te verkopen.

Warrants werken op dezelfde manier. Het enige verschil is dat warrants door bestuurders van een bedrijf kunnen worden gekocht.

In de financiële wereld is een future een derivaat (een afgeleid product). Dit betekent dat het zijn waarde ontleent aan de prijs van een ander product. Datgene waar de future betrekking op heeft staat bekend als onderliggende waarde.

Futures en opties die afgeleide producten zijn, stijgen harder door dan hun product. Men spreekt dan van een hefboomeffect. Een hefboomeffect betekent dat als het product stijgt, het derivaat bijvoorbeeld 2 maal zo hard zou kunnen doorstijgen of nog meer. Maar omgekeerd geldt ook: dalen ze, dan daalt het derivaat nog harder mee.

Zoals de titel het al zegt, gaat dit hoofdstuk over turbo’s. Wat is een turbo en hoe werkt het? Wel een turbo werkt met een hefboomeffect. Stel ik koop een turbo op het aandeel Arseus, de hefboom is 5. Want het bedrijf publiceert morgen zijn halfjaarcijfers of kortweg de Q2-cijfers en die zullen volgens jou super zijn. Ze zullen de verwachtingen van de analisten overtreffen. De dag erna stijgt Arseus 20% op de beursvloer. Je hefboom is 1:5 en je hebt geen 20% winst maar 100%! Je 2 000 euro worden 4 000 euro. Prachtig toch? Ja, maar stel dat Arseus 20% zakt… Dan hebt geen 20% verlies maar veel meer. Je zuurverdiende centen (2 000 euro) kunnen ineens 0 euro worden.

Je kan dus van relatief weinig geld veel geld maken, of omgekeerd je kan heel veel geld verliezen. Er zijn twee soorten turbo’s: de turbo short en de turbo long. Een turbo short zet in op een koersdaling van een aandeel, index, grondstof. Een turbo long daarentegen zet in op een stijgende trend van een aandeel, index, grondstof. Om een turbo te kunnen gebruiken, ga je een lening aan met je bank. Als je een turbo koopt van een aandeel van 70 euro, betaalt de bank 20 euro. De overschot, 50 euro betaal je zelf. Als je aandeel stijgt, dus ook in dit geval de turbo long, cash je veel geld (afhankelijk van de hefboom). De 20 euro is niets vergeleken met wat je hebt verdiend. Indien het fout afloopt en je veel turbo’s hebt, kun je heel je inzet verliezen, met daarbovenop het geld dat je nog moet teruggeven aan de bank. Maar gelukkig plaatst de bank een stoploss zodat u niet onder nul gaat… Met deze instrumenten speculeer je op stijgingen en dalingen. Ik heb er nog nooit mee gewerkt en ben dat ook nooit van plan. Dat noem ik niet beleggen, maar speculeren. Als je er toch in geïnteresseerd bent, kun je een cursus volgen en beginnen met handelen. Ook kun je werken met hefboomeffecten op indices (beursindexen), grondstoffen (bvb. koffie), aandelen etc.

Deze manieren van beleggen pas ik zelf niet toe. Dit is meer voor professionele beleggers, maar ook zij kunnen er eens naast zitten. Zo blijkt dat vele beleggersclubs grote verliezen lijden door gebruik te maken van opties en dergelijke producten. Ik vind het dan ook persoonlijk wat te vroeg voor een beginnend belegger om zijn zuurverdiende centen – die hij hoopt te laten stijgen in waarde – te verliezen. Maar er zijn ook veel cursussen die je kunnen helpen het systeem beter te leren begrijpen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.