prijs index

A walk back into history: 2005, het jaar waarin orkaan Katrina in augustus door de Golf van Mexico raasde. Gevolg? 1833 doden en $105 miljard schade. De CPI toonde in de maand erna een flinke opstoot.

Krijgen we na orkaan Harvey (volgens eerste schattingen $160miljard schade) hetzelfde te zien?

inflatie united states of america

De correlatie tussen de inflatie en een orkaan.

Denk bijvoorbeeld aan de enorme prijsstijging van benzine doordat raffinaderijen stil liggen. Andere voorbeelden zijn: het massaal inslaan van voedsel (voor de orkaan) of al die wagens die verwoest zijn. Mensen gaan nieuwe wagens moeten kopen… Om nog maar te zwijgen van alle herstellingen aan huizen etc. dat gaat inflatie waarschijnlijk (tijdelijk!) ondersteunen. Retail sales zullen terug opveren en GDP kan waarschijnlijk ook een boost krijgen. Al is dat laatste moeilijk in te schatten omdat er heel wat olieproductie in de golf stil ligt.

Als Texas een land zou zijn, zou het één van de grootste economieën ter wereld zijn. Dus die orkaan gaat echt wel een serieuze (tijdelijke) impact hebben op de Amerikaanse economie.

Nothing beats a good war uhm hurricane to boost the economy!
Alleen ‘jammer’ dat er extra geleend moet worden om de herstellingen te betalen op een moment dat de debt ceiling bereikt is. Trump gaat dit als extra leverage gebruiken: jullie willen de arme mensen in Texas toch niet in de steek laten door moeilijk te doen over die debt ceiling? En och ja, nog wat public debt extra bij de hoop. Here come the 100 year bonds

Beleggen aan voordelige tarieven? Vergelijk hier brokers en doe uw voordeel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.