Het resultatenseizoen is weer erg goed op gang gekomen met resultaten van Tessenderlo, Corbion etc. Even een blik op de voorbije vrijdag. We geven u morgen ook nog een aandelenanalyse mee van Econocom.
De Europese aandelenmarkten stegen door het stijgende Duitse ondernemersvertrouwen. Daarnaast ook erg goede cijfers van smallcaps die zich alle eer aandeden.
Even een blik op de cijfers van Corbion:
Corbion nv heeft over het eerste kwartaal van 2015 een 20,4% hogere omzet geboekt, terwijl de operationele winst met 48,2% toenam, blijkt uit de eerstekwartaalcijfers die vrijdag voorbeurs verschenen.
De operationele winst (EBITDA) exclusief eenmalige posten steeg in het vierde kwartaal naar EUR37,2 miljoen van EUR25,1 miljoen. Autonoom steeg de EBITDA met 32,7% tot EUR33,3 miljoen.
Een goede onderliggende groei, faseringseffecten en aansterking van de Amerikaanse dollar droegen bij aan de winstgroei, aldus chief executive officer (CEO) Tjerk de Ruiter.
De netto omzet liep op tot EUR220,0 miljoen van EUR182,7 miljoen. Positieve valutaschommelingen droegen EUR28,4 miljoen bij aan het resultaat.
De autonome groei bedroeg 4,3% bij divisie Biobased Ingredients en 52,7% bij Biobased Innovations.
De cijfers van Ballast Nedam werden uitgesteld waardoor de koers 8% zakte.
Ballast Nedam nv stelt wederom de publicatie van zijn jaarcijfers over 2014 uit, meldt het ingenieurs- en bouwbedrijf uit Nieuwegein vrijdag.
Op 18 maart werd de alarmbel geluid voor nieuwe onvoorziene kostenoverschrijdingen bij het publiek-private infraproject A15 Maasvlakte-Vaanplein, waar Ballast Nedam voor 40% in zit.
Terwijl Ballast Nedam de winstwaarschuwing afgaf liet het concern ook weten de publicatie van de jaarcijfers met circa een maand uit te stellen tot vrijdag 24 april, omdat niet duidelijk was welke cijfers aan de accountant konden worden overhandigd.
De solvabiliteit, belangrijk voor een bouwconcern, komt door de tegenvallende resultaten lager uit dan de eerder vermelde 10%. Veel opdrachtgevers eisen een eigen vermogen van ten minste 20% van het balanstotaal.
Ballast Nedam moet hierdoor noodgedwongen in gesprek met zijn financiers ING Bank, Rabobank en RBS om de kredietfaciliteiten aan te passen.
Vrijdag vlak voordat de jaarresultaten zouden worden gepubliceerd meldt het concern echter dat de gesprekken over de financiering langer duren dan verwacht. Het concern verwacht wel op korte termijn duidelijkheid te kunnen geven over de financiering en zal na overeenstemming is bereikt de jaarrekening afronden en presenteren.
Bij de laatste cijferpublicatie, die van het derde kwartaal 2014, liet het bedrijf weten dat de kostenoverschrijdingen voor het probleemproject A15 zijn opgelopen van EUR217 miljoen tot EUR253 miljoen. Aangezien het bedrijf een belang van 40% heeft in het project betekent dit dat het verlies stijgt van de eerder gemelde EUR87 miljoen tot circa EUR100 miljoen.
Ballast Nedam heeft een claim ingediend tegen Rijkswaterstaat, de opdrachtgever van het probleemproject A15 bij Rotterdam, om het bedrijf tegemoet te komen in de kostenoverschrijdingen.
De aanvankelijk voor 13 mei geplande aandeelhoudersvergadering wordt eveneens opgeschort als gevolg van het uitstel van de jaarcijferpublicatie.
Ook waren er cijfers van Wereldhave Belgium:
Wereldhave Belgium nv heeft de brutohuurinkomsten zien verdubbelen, gestimuleerd door acquisities van winkelcentra in Nederland, Belgie en Frankrijk.
De bruto huurinkomsten kwamen in het eerste kwartaal uit op EUR48,6 miljoen, een toename van 56,9% vergeleken met een jaar terug.
De bezettingsgraad bleek stabiel op 93,9%, ondanks een zwaar retailklimaat. Wereldhave wijst erop dat de economische activiteit toeneemt, maar dat dit zich vooralsnog niet direct vertaalt in hogere retailuitgaven in alle landen. De concurrentie in retail blijft intens, aldus het concern.
Voor 2015 en 2016 blijft Wereldhave bij de verwachting een samengestelde gemiddelde groei van het direct resultaat per aandeel van tussen de 6% en 9% te behalen. Wereldhave streeft naar een groeiend dividend en een pay-out ratio tussen 85% en 90%.
Ook Wessanen gaf puike resultaten weer:
Het aandeel Koninklijke Wessanen nv (WES.AE) noteert vrijdagochtend flink hoger na veel beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. Het fonds noteert vrijdag omstreeks 11.15 uur 7,1% hoger op EUR7,40 op een 0,7% hogere ASX-index.
Het voedingsmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal van 2015 een beter dan door de markt verwacht resultaat uit kernactiviteiten op een sterk gestegen omzet gerealiseerd, dankzij de aanhoudend toenemende vraag in zijn kernmerken voor gezonde voedingsmiddelen.
Het bedrijf, dat zich onder CEO Christophe Barnouin volledig is gaan richten op zijn Europese merkenportefeuille met gezonde voedingsmiddelen, verwacht voor de rest van 2015 dat zijn merken zullen groeien in lijn met de marktgroei van 5-7%, en dat het operationeel resultaat (EBITE) hoger zal zijn dan vorig jaar.
Wessanen meldde op 31 maart de verkoop van het Amerikaanse drankenbedrijf ABC aan Harvest Hill Beverage Company voor ongeveer $55 miljoen te hebben afgerond en kan zich nu volledig richten op de kernactiviteiten. De integratie van het in januari gekochte Abafoods ligt op schema.
Dankzij de opbrengst van de verkoop van ABC heeft Wessanen nu geen schulden meer en is de positieve kaspositie EUR18,8 miljoen.
"Dat, gevoegd bij onze kredietfaciliteiten, biedt ruimte voor acquisities in de orde van grootte van EUR100-150 miljoen", zegt CFO Ronald Merckx desgevraagd in een toelichting tegen Dow Jones. "We hebben de aandeelhouders beloofd in de komende 12 tot 18 maanden naar substantiele acquisitiemogelijkheden te kijken", zegt de financieel directeur, die toevoegt daarin wel vertrouwen te hebben, en dat anders teruggave van financiele 'overruimte' aan aandeelhouders een optie kan zijn.
De vergelijkbare kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten van het bedrijf met voedingsmerken als Zonnatura, Clipper, Bjorg en Whole Earth steeg in het eerste kwartaal met 20,4% tot EUR131,7 miljoen van EUR109,4 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder, mede dankzij de appreciatie van het Britse pond ten opzicht van de euro, en de acquisitie van Abafoods.
De autonome omzet, gecorrigeerd voor valuta-effecten en acquisities/desinvesteringen, steeg met 8,9%, met een volumegroei van 8,4% en dubbelcijferige groei bij de eigen kernmerken.
Het vergelijkbaar operationeel bedrijfsresultaat voor rente en belastingen en buitengewone items (EBITE) steeg 34% naar EUR12,3 miljoen van EUR9,2 miljoen. De nettowinst (inclusief het resultaat uit niet voortgezette activiteiten) nam met 152% toe naar EUR12,6 miljoen van EUR5,0 miljoen een jaar geleden, ofwel naar EUR0,17 per aandeel. De winst uit voortgezette activiteiten steeg met 47% naar EUR7,8 miljoen van EUR5,3 miljoen.
Zeven analisten hadden gemiddeld gerekend op een kwartaalomzet van EUR126,3 miljoen, een EBIT van EUR6,3 miljoen en een nettowinst van EUR4,6 miljoen. Analisten van Rabobank wijzen op de sterke groei van de grote merken, gebaseerd op innovaties, uitrol van succesvolle lokale producten naar nieuwe regionale markten en winst van marktaandeel. De margegroei was beter en de kosten waren lager dan verwacht. De analisten voorzien voor de middellang termijn potentieel voor verdere margegroei en tekenen aan dat de nettokaspositie ruimte biedt voor substantiele add-on acquisities.
KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Wessanen (WES.AE) naar EUR7,50 van EUR6,80, om het in lijn te brengen met de notering van sectorgenoten. KBC-analist Alan Vandenberghe merkt verder op dat de winstgroei in het tweede halfjaar in het verschiet ligt. In het nieuwe koersdoel is nog geen rekening gehouden met potentiele nieuwe acquisities, waarvoor de balans alle ruimte biedt. Daarnaast zou Wessanen zelf een mooie overnameprooi voor grote voedingsmiddelenproducenten kunnen zijn, merkt de analist op. Het advies blijft buy.
En om af te sluiten: de cijfers van Tessenderlo:
Tessenderlo boekte een omzetsstijging van 10,7%. De winst steeg met maar liefst 25%. Daardoor verhoogt Tessenderlo zijn winstprognoses voor dit jaar.
Ook de EBITDA en REBITDA gaan verder stijgen.
Volgende week zijn er de resultaten van onder meer Apple.
Chemiegroep Tessenderlo heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met meer dan een kwart zien stijgen en verhoogt de winstverwachting. Mel de Vogue, die de functies van co-CEO en CFO combineerde, trekt eind deze maand de deur bij Tessenderlo achter zich dicht.
In het eerste kwartaal zette Tessenderlo een sterke prestatie neer. De omzet groeide met 2,4 procent tot 405,8 miljoen eur. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetgroei echter 10,7 procent, en dat is nog enkele procentpunten meer dan analisten hadden verwacht. Alle drie de bedrijfssegmenten – Agro, Bio-valorization en Industrial solutions – zagen de omzet stijgen, maar Tessenderlo zegt niet met hoeveel.
In de kwartaalupdate geeft Tessenderlo voorts alleen het rebitda-cijfer, de recurrente bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen. Die steeg met 20,9 procent tot 46,2 miljoen euro. Bij vergelijkbare consolidatiekring bedroeg de rebitda-groei zelfs 27,1 procent en dat is veel forser dan verwacht: analisten rekenden op een toename van rond de 15 procent. De sterke winstgroei is vooral te danken aan de gunstige marktomstandigheden in Agro. De rebitda van de twee andere takken, Bio-valorization en Industrial solutions, nam af als geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten.
Als gevolg van de sterke start van het jaar verhoogt Tessenderlo zijn prognose voor de rebitda-groei in heel 2015: die zal tussen 15 en 20 procent belopen. Bij de publicatie van de jaarresultaten in maart was er slechts sprake van een lichte groei van de rebitda.